Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz inf3rno #74054 üzenetére

    Nyomást legegyszerűbben fúvókamérettel tudsz változtatni. Kis fúvóka nagy nyomás, nagy fúvóka kis nyomás. A szállítás előbbi esetben kevesebb utóbbi esetben több. Egyébként bármilyen centrifugál elven működő szivattyú beáll egy munkapontra és ott is marad. A kútban az üzemi vízszint még befolyásolhatja a nyomást ezzel a szállítást is.

    Egy centrifugál szivattyúnak a teljes terhelést az jelenti amikor viszonylag kevés nyomással teljes vízmennyiséget szállít. Ahogy nő a nyomás elméletileg csökken a motor terhelése is. Ha még nincs szivattyúd érdemes átfutni a jelleggörbéket és ha megvan a vízigényed ahhoz illeszteni a szivattyút.

    Pl. egy 70liter/perc szivattyút 2-3bar nyomáson terhelve kb. 40-50litert fogsz kapni.

    Valamint tudni kell hogy felszíni szivattyú vagy csőbúvár. A felszíni akkor jó ha a kútban az üzemi vízszint 9méter felett van. Ha ettől mélyebbre csökken akkor búvár kell. Búvárnál az is lényeges hogy 3méter víz legyen a szivattyú fölött, bár ez sztem a felszínire is igaz a szivornyára.

    Amikor nekem készült a rendszer a szaki mondta hogy frekvenciaváltóval még lehetne változtatni a szivattyú fordulatszámát ezáltal a nyomást így a mennyiséget is. Ez viszont nem olcsó, egy sima vezérlés ami meggátolja a szárazon futást, meg fáziskieséskor közbelép, az is jelentős tétel tud lenni. Nyomáskapcsoló van még mert én slaggal öntözök és amikor végzek lezárom, kikapcsol a szivattyú. Ez viszont önmagában nem jó mert ki/be kapcsolgatná csak azért van hogy ha végeztem és amíg teljesen kikapcsolom ne ömöljön a víz.

    Olvastam valami hőcserérőről még, annak nyomásállónak is kell lennie de nem tudom mekkora hőcserélő az ami akár egy 50liter/percet is felfűt 10ről 20fokra öntözéskor. Régen nekem is volt tervben tartály, feltölteni kis szivattyúval, vagy hálózatról és kinyomni nagy teljesítményű szivattyúval de elvetettem. Amit a témában viszont tudok hogy 1-2m3 térfogat elég sokára fog felmelegedni főleg ha árnyékban van.

    IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

Új hozzászólás Aktív témák