Új hozzászólás Aktív témák

  • Dorian

    félisten

    válasz BBéci #27526 üzenetére

    Ez azért nem ilyen egyszerű. A hangsugárzó elhúzásával megoldod azt a problémát, hogy a közeli falfelület, neadjisten sarok hatása miatt ne legyen különösebb hangnyomás növekedés az alacsony frekvenciákon, azaz "döngés", Ill. sztereó zenehallgatás esetén azt, hogy legyen a színpadnak mélysége is, ne csak szélessége.

    Viszont az elhúzással (annak mértékétől függően) létrehozol egy kioltási sávot a hangszóróról direktben jövő és az amögötti falról visszatükröződő hanghullámok tekintetében (visszavert hang fél hullámhossza). Pl. ez 100 Hz, ha a hangszóró síkja (nem a hangfal hátulja) 86cm-re van a faltól.
    + Ráadásul ez természetesen nem egy adott frekvencián érvényes, hanem 2/3 oktáv szélességben van hatása, ez a normál frekvenciamenethez képest lehet akár 15-20dB!
    + Ráadásul ezt elektronikai korrekcióval nem hozod helyre, mert ha a szoftver emel az adott frekvenciatartományon, az ugyanúgy kioltódik, csak az erősítő és a hangszórók kínlódnak.
    + Ráadásul ebben a sávban nem csak kioltás keletkezik, hanem a torzítás is megnő, simán mondjuk 10x-esére!

    Szóval ilyen frekimenet- és torzítás- eltérések esetén mindenki képzeletére bízom mennyit számítanak a különböző kábelek, meg alátétek és egyebek.

    A probléma kezelésére vagy kell egy jó nagy szoba annak "közepén" a falaktól több méterre a rendszer amolyan kvázi-közeltéri módon, ez ugye életszerűtlen, vagy kezelni kell a falakat a megfelelő helyeken megfelelő csillapítóanyagokkal, ügyelve az utózengésre.

    pioneer922:
    Ha szinkronosan nézed a filmeket, az eleve olyan destruktív a hangminőségre, hogy teljesen felesleges a DTS-nél fejlettebb formátum.

    [ Szerkesztve ]

    Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

Új hozzászólás Aktív témák