Új hozzászólás Aktív témák

  • I'am Dony

    őstag

    Friss tapasztalat a mélyhangok kezelésével kapcsolatban.

    Egy ideje már csak a mély szekció javításával foglalkoztam, a többi számomra így megfelelő. A probléma alapja, hogy egy 22 nm, laminált padlós szobában nem igazán találtam meg az ideális beállítást a szubnak. Rengeteg láda-fal távolságot és több féle elhelyezést is (kúszva-mászva :D ) kipróbáltam, de nagyon vissza kellett fogni a szubot, mert bizonyos frekvenciákon rezonált, remegett egy két dolog a lakásban. A frekvenciától függően hol a bejárati ajtó, padló burkolat vagy a képek a falon. Ezek oka nem a túlzó mélyhang igényem, mert ilyen nincs. Megfigyeltem, hogy ezek emiatt az Audyssey is ökörségeket mér. A 3.2 m-re lévő szubot pl. 0.5 m-re (!) érzékelte, -10 dB értékkel csökentette úgy, hogy annak a potija -16 dB. álláson volt. Első lépésben az itt kapott ajnálás :R alapján beszereztem egy gumilapot (passz a neve, játszótereken is ilyen van) a szub alá. Valamit segített és javult a helyzet, így egy ideig elvoltam vele, de nem volt tökéletes. A mélyhagonk tónusán is változtatott és még mindig maradtak jócskán rezgések a lakásban.
    A láda elhelyezésével kapcsolatban: talán Dorian írta, hogy a szub eleje ne legyen 60 cm-től messzebb a faltól a kioltások miatt. Találtam erről korrekt leírást, tesztet is. Biztosan van ahol működik, de nem vált be. A legjobb elhelyezés nálam a jobb oldali oldalfal első 1/3 részén a szub hátulja a faltól 40 cm.-re, így az eleje 80 cm.-re.

    A falak és más tárgyak rezgése csökkent, de nem szűnt meg. Az Audyssey már helyes értékeket mér a mély szekciót tekintve is, de még mindig maradt hiányérzetem.

    Mivel nem volt már amin javíthatok elhelyzéssel és a szoba kezelése szóba sem jöhet beszereztem egy készlet SVS SoundPath-t.

    A felszerelése 5 perc volt, doboz vissza a helyére és egy új mérés következett. A legelső érzésem az első meghallgatás után az volt, hogy a fejem verném a falba, hogy miért nem ezzel kezdtem. Eszméletlenül megváltozott és helyre került minden. Tényleg apró rezgés már csak nagyon nagy hangerőn van és minimális frekveniatartományon belül, ami egyrészt kevésszer fordul elő, másrészt hamar "lecseng." Emelhettem a mély hangokon még 3 dB-t, ami a filmeknél nagyon-nagyon jól jön. Mindezek mellett a mély hangok sokkal lágyabbak és részletesebbek lettek. A cserekor szembesültem a szub gyári lábaival is.. No comment:

    Műanyag vackok gyakorlatilag pont 0 elcsatolással. Nem csoda, hogy rezgett ami rezeghetett.
    Szóval nekem a tanulság az, hogy az elhelyezés pár centiken belül is rengeteget számít és nem mindig az általános vagy az ajánlott válik be, de sok szívással megtalálható az ideális vagy ahhoz közeli pozíció. Másrészt van amikor lehet hinni a teszteknek és termékbemutatóknak. Én mindenkinek nagyon ajánlom a fenti eszközt aki hasonló gondokkal küzd. És végül a lánc amin játszottam: X3300, Canton Sub 80.2, Oehlbach NF214Sub :R

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák