Új hozzászólás Aktív témák

  • niof

    addikt

    válasz VoidXs #73081 üzenetére

    Annak ellenére én végignéztem, hogy hasonlóan vélekedem Gidionról. Itt kivételesen arról van szó, hogy a gyártás közben az anyagokban maradt feszültségek idővel csillapodnak, vagy megszűnnek, ez miatt kissé módosul a hangjuk. Ez azért egy reális dolog, te is említetted feljebb. Az már valóban irreális, hogy többszáz órákról beszélnek állandóan. Meg kábelbejáródásról, meg az alkatrészek bejáródásáról... :U Meg még annyi reális, hogy ezek közül mindegyiknek picit (vagy nagyon) más hangja van, ízlés dolga, ki mit választ, attól függetlenül, hogy nagyjából tudjuk, milyennek kellene lennie mondjuk a frekvenciaátvitelnek, ideális esetben.
    Amúgy az évek alatt (én is hi-fi hívő voltam) folyamatosan egymás után ábrándultam ki a f@szságokból, mert szinte semmit nem találtam valósnak. Az tény, hogy fizikailag a leggyengébb láncszem a hangsugárzó (legyen az fejhallgatóba építve, vagy hangdobozba), és ezen múlik a legtöbb, a többi részegység szerepe nagyságrendekkel kisebb. De igazából azóta "jöttem le" valóban a hifi őrületről, mióta a saját szórakozásomra elkezdtem DAW-ban (Reaper) audió fájlokat szerkeszteni (régi felvételek feljavítása, főleg), és ezzel kapcsolatos videókat nézni, meg oktató anyagokat olvasni. Egy-két tucat videó után a bennem élő hifi világ Bábel tornyaként omlott le, szinte hallottam a robajt is. Ez a tevékenység megerősítette azt a bennem régóta meglévő alapgondolatot, hogy a legfontosabb, az a hanganyag maga. Mióta meg keveréstechnikai videókat is nézek, az audiofool-ok elég sok "bölcsessége" fennhangú röhögést vált ki belőlem. Mikor elkezdenek térről, meg mélységről, meg hangszínpadról beszélni, aztán az igazság meg az, hogy az élőben készült (sztereó mikrofonozott) felvételeken kívül minden úgy szól, ahogy a technikusok, meg a hangmérnökök kikeverték. Ráadásul a legtöbb hangszer még csak nem is sztereó, a keverőpulton válik azzá. Panorámázás, mid/side processing, delay, reverb stb... :DDD
    Nagyon szeretem pl. Dan Worrall videóit és magyarázatait, az egyik videójában az egész mizériáról egyetlen mondatban meghatározta a lényeget: If it sounds good, it is good. ;)

    Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.

Új hozzászólás Aktív témák