Új hozzászólás Aktív témák

  • lajthabalazs

    senior tag

    válasz #09634560 #7924 üzenetére

    Pont abban az általad vázolt esetben kell a 4Ohm-os DC ellenállással számolni, amikor egyenáram (a túlvezérelt erősítő által levágott jelcsúcs miatt keletkező "tető") folyik, szóval bár nem tudod, de van fizikai alapja annak, amit mondtál :) Az egyetlen dolog, amiben nincs teljesen igazad, hogy a hangszórót bármilyen szinten érdekli, hogy milyen jelalak égeti meg. A hangszóró akkor megy tönkre, ha túlmelegszik, és megsül a tekercs. Akkor melegszik túl, ha túl nagy áram folyik rajta. Folyathatsz rajta egyenáramot (0Hz-es négyszögjel, ha úgy tetszik) is addig, ameddig el tudja disszipálni a keletkező hőt, és teljesen szabályos színusszal is meg lehet sütni, ha elég nagy feszültséget kötsz rá (ha nagyon biztos vagy a véleményedben, kézenfekvő kisérlet lehet közvetlenül rákötni a 235V-os hálózatracsak köss be egy soros ellenállást is, hogy a kismegszakító ne zavarja meg a kisérletet).
    A tekercs sajátságából adódóan az impedanciája (konyhanyelven AC ellenállás) frekvencia-függő, ezért magasabb frekvencián a nagyobb (8-10-12...Ohm) impedancia miatt nagyobb feszültség kell ugyanahhoz az áramhoz, de a lényegen ez nem sokat változtat: a hangszóró halálos ellensége a nagy áram - meg a kis gyerek.

    Amitől ezek mind nem függnek, az az, hogy egy vagy két vezeték van a hangszóróval sorba kapcsolva. Ez a korábban említett elhanyagolható mértékben szól bele az áramkör működésébe, akár egyen, akár váltóáramról van szó.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák