Új hozzászólás Aktív témák

  • #48613632

    törölt tag

    Még egy pár gondolat, szigorúan OFF-topik jelleggel, a filhallásos tesztekhez.

    Jómagam házimozit építgetek, eléggé árérzékeny módon, használt hangsugárzókkal elsősorban. Ebből kifolyólag időnként beleszólok, kérdezgetek az itt jelenlévőktől, tisztelve a tudásukat, és egy kicsit mosolyogva időnként, némely kijelentéseken.

    A korábbi, már lezárt hsz folyamban is volt egy csörténk, hasonló, hallás alapján történő tesztekkel kapcsolatban. Nos, elvégeztem én is egy tesztet, pusztán a magam szórakoztatására, az alábbi dobozokkal, illetve erősítőkkel.

    Kenwood KR-A4060 stereo erősítő
    KEF Carina II doboz pár
    KEF Coda III doboz pár
    KEF Q6C center sugárzó
    Mordaunt Short mezzo 1 doboz pár
    gagyi kábel

    a hanganyag forrása WD TV Live gen2 hálózaton keresztül, RCA kötéssel, szintén nem minőség.

    A teszt lényege az lett volna, hogy észlelhető e hangzásbeli különbség avatatlan fül számára, egyszerű átlagemberekkel tesztelve.

    A lényeg, emberünket leültetem a kanapéra, bekötött szemmel, az erősítő középen van, hangdobozok jobbról balról, egyforma távolságra, és egyforma magasságra.
    A tesztben felváltva szerepeltettem a hangszórókat, páronként, illetve később, a carina II-vel, állított, és fektetett sugárzókkal, néha asszimetrikusan, valamint a végén asszimetrikusan kötött hangszórókkal, tehát jobbra egy KEF, balra a MS, például.

    balanszolt beállításoknal szinte soha nem észleltek különbséget, pedig volt, hogy az egyik oldalra a centersugárzót kötöttem :DDD
    A balanszal jobbra-balra játtszva már kihallották a különbséget, főleg a centersugárzó esetében, valamint MS-KEF párosításnál. A Coda-Carina párosításnál semmi különbséget nem vettek észre a két oldal között. Mondjuk e két sugárzó gyakorlatilag ugyanaz, azzal a különbséggel, hogy a carinában 2 hangszóró van + csipogó, míg a Codában 1+1.
    Akkor sem hallottak különbséget, mikor az egyik oldalon feltettem, a másikon állítottam a dobozt.

    Természetesen ezzel nem akarom azt állítani, hogy az itteni profik sem hallották volna, sőt, biztos vagyok benne, hogy jóval több, észlelhető különbség jött volna át rajtuk keresztül.
    A lényeg inkább a bögreszettes vásárlók (átlagember) fülhallásának a felmérésére irányult.

    Még egy mondat a vége előtt. Az egyik tesztalanyom, akitől az MS sugárzókat vettem, vett egy ilyen szettet, valami Sony, most lényegtelen. meggyőződése volt, hogy jól szól. Lehalkíttattam vele a woofert. megkérdeztem, most mi a véleménye? Azt mondta, Sz@r. Mondom, akkor hol van az a hangtartomány, ami a sub és a szatelitek közül hiányzik? megvonta a vállát, visszatekerte a basszust, és azt mondta, neki jó ez.

    Na ennyi, bocs, ha hosszúra nyúltam.

Új hozzászólás Aktív témák