Új hozzászólás Aktív témák

  • #40553216

    törölt tag

    válasz LámaZ #25931 üzenetére

    A cukorfogyasztás nyilván nem önmaga okozza a szürke hályogot. Ráadásul sok egyéb tényező is van.
    A „nyírfacukor” pedig kukoricarostból készül, kémiai úton. Még a benzin is kisebb beavatkozással készül a kőolajból.
    Xilitol
    „A leggyakoribb kiindulási anyag ezek közül a nyírfa és a kukoricaszár, a világ legnagyobb xilitolgyártója, a dániai DuPont Danisco vállalat nyírfából kinyert xilózból állítja elő a xilitolt. Aprítás után a nyersanyagot nagy nyomáson és magas hőmérsékleten sósavval hidrolizálják, az így keletkező monoszacharidokból elválasztják a xilózt.

    A xilózt ezután vagy vegyi úton redukálják, vagy fermentációval alakítják xilitollá. A vegyi redukció Raney-féle nikkelkatalizátoron, nagy nyomáson és magas hőmérsékleten történő hidrogénezéssel történik. Fermentációhoz különféle mikroorganizmusokat használnak, melyek a xilózt xilitollá alakítják.”

    Rögtön ezután:
    „A xilitolgyártás nagy tapasztalatot igényel, ugyanis a redukció során a xilóz mellett a többi feltárt monoszacharid (mannóz, galaktóz, arabinóz) is cukoralkohollá (mannitol, galaktitol, arabitol) alakul, melyek közül a galaktitol fogyasztása szürkehályoghoz vezethet, így a xilóz kvantitatív elválasztása kritikus.”
    Persze nyilván megvan a módszer, és nyilván ellenőriznek. De én inkább maradok a cukornál.

    Külön érdekesség, hogy egy vegyipari mamutcég gyártja. A másik csoda, az Aspartam meg a Monsanto terméke.

    (#25934) ribarszki
    Megnéztem az árát. Ha már ezt vetted, akkor miért nem vettél HEPA-t? Ugyanannyiba kerül.
    „olyan fekete lett rögtön a kezem, mintha nagyon finom koromba, vagy tintapárnához érintettem volna”
    Szénpor a szénkeféről.
    De jók a a fotók. :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák