Új hozzászólás Aktív témák

  • Márton

    nagyúr

    válasz Zizi123 #3132 üzenetére

    bocs, csak azt hittem korod miatt esetleg még járatlan vagy a filmes, mozis szabványokban, tv-s megjelenítésben, vetítőgépek világában, így nem hallottál még arról, hogy a 24p hozzá tartozik a mozis hatáshoz, ez képezi a "falat" a valóság és az illúzió között. Ezért elfogadható egy sporteseménynél, egy híradónál, esetleg természetfilmnél az 50(fél)kép/mp folyamatos mozgása, míg egy hollywoodi filmet sokak szemében nevetségessé tesz. Tehát normális az, hogy főleg gyors mozgásnál picit darabossá válik egy jelenet ez nem hiba, ez hozzá tartozik.
    Megfelelő shuttert használva (180-as szabály) azért jelentősen csökkenthető a zavaró hatás, de pl. komoly rendezők, operatőrök eleve tudják, milyen látószögnél milyen gyorsan svenkelhet a kamera, hogy ne legyen már túl zavaró a 24 képből adódó kevés mozgásfázis.
    A hiba az, mikor valaki ezt a 24p-ban forgatott filmet 50/60Hz-re állított kijelzőn nézi. Ott már rángat a film, pulzál, hol kicsit, hol nagyot. Na ezt nem bírnám nézni.
    De ha - a sok tv-n létező - realcinema módon nézi, amikor is a tv képfrissítése is 24 (vagy ennek egész számú többszöröse lesz), ott nincs gond, és ez nem a tv hibája, hogy itt-ott remeg egy gyors mozgás.
    :R

    Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

Új hozzászólás Aktív témák