Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz Krissz80 #94946 üzenetére

    Rendben, jó úton vagyunk.

    A kezedre vigyázz! (Bár gondolom a pengét levetted).

    Azt tudom elképzelni, hogy a max sebesség annyira gyorsan lépteti a fázisokat, hogy nem talál kommutációt a motor. Esetleg a VR-re próbálj valamilyen ellenállásosztóval (vagy potméterrel ha van az mégjobb lenne) kisebb feszültséget tenni.

    Ez ugyebár egy sensorless vezérlő, ami azt jelenti, hogy a fázisok léptetése nincs szinkronban a motor fázisainak pozíciójával. Ilyen esetben a fordulatot úgy lehet felállítani, hogy alacsony fordulattal kezdesz, ahol egyszer csak a kommutáció elkapja a motort, és elkezdi forgatni. A kézzel rásegítés is egy mód, de ha nem tudod nagyon közel tenni a szinkronfordulathoz kézzel, akkor nem biztos, hogy elkapja.

    Az "elkapás" attól függ, hogy mechanikailag mennyire tehetetlen a hajtás. Ha a kommutáció éppen az álló motor pozíciójával fázishelyes, akkor a mágneses mezőnek elég erősnek kell lennie, hogy a következő lépésre váltásig megmozdítsa a motort és átlendítse a következő fázisba. Ezt a végleges fordulatot egyébként úgy kell majd belőnöd, hogy ha a fű kicsit megfogja motort, akkor is tudjon léptetni még, és ne essen ki a fázisból a motor.
    Nem tudom mennyire általános célú ez a vezérlő, de a max sebesség - amire most az 5V-al kéred - akár sokszorosa is lehet a fűnyíró fordulatának.

    Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

Új hozzászólás Aktív témák