Új hozzászólás Aktív témák

  • Roba

    tag

    Elsősorban Asus lappal rendelkező, tuningban kevésbé jártas, K-s processzor tulajoknak, akik nem akarnak sokat pepecselni a feszültség értékekkel, azoknak adnék tuninghoz tanácsot.

    Nekem egy Prime Z490-P lapom van (belépő szint), a jobban felszerelt Prime Z490-A is hasonló bios-szal rendelkezik, de az már értékeli a processzort és a hűtőt is (Prediction: SP és Cooler).

    Olyan beállításokat ajánlok, aminél csak a CPU szorzót kell állítani és a feszültség értékekkel a továbbiakban nem kell foglalkozni (egy nomál tuninghoz 5-5.1 Ghz-ig).

    Előnyt jelenthet és támpontot adhat a hiba nélkül lefuttatott Cinebench R23 tesztprogramhoz kapott Vcore (Cpu feszültség), amit terhelés közben HWiNFO64-gyel figyelve a Vdroop (terhelés hatására Cpu feszültségesés) miatt általában a minimum érték, amin stabil a CPU. Ez a CPU Core/Cache Voltage általában még kevés lehet normál használatra és a játékok alatt, általában szükség van még min. + 0,03 V-ra.

    Először az AI Tweaker/Tweaker's Paradise menüben érdemes az összes feszültség értéket manuálisan Standard értékre beírni.

    Utána a My Favorites menüben:
    CPU Core Ratio: Sync All Core
    All Core Ratio Limit: 49-50-51, a kívánt órajeltől függően. Dram Frequency a memória sebessége (dobozán), CPU Core/Cache Voltage: Auto. Dram Voltage a memória feszültsége (dobozán).

    Vissza az AI Tweaker-be:
    AI Overclock Turner: XMP 1
    BCLK Frequency : 100
    BCLK Spread Spectrum: Disabled
    Asus MultiCore Enhancement : Disabled - Enforce All limits
    Svid Behavior: Best Case Scenario
    OC Turner: Keep Current Settings
    Power-saving & Performance Mode: Performance Mode
    Ring Down Bin: Enabled
    Min. CPU Cache Ratio: 8
    Max. CPU Cache Ratio: 48

    A Cache Ratio/Uncore/Ring-et alapból CPU órajel - 3X-ra állítja magától a lap. Tehát ha 4.9 Ghz-en fut a proci, akkor az 4.6 Ghz, ha 5.1 Ghz-en hajtjuk, akkor 4.8 Ghz lesz.
    CPU VCCIO Voltage: nálam Auto-n 1.296 V, de elég az 1.15 V
    CPU Sytem Agent Voltage: 1.1 V
    PCH Voltage: 1.05 V
    Digi + VRM/CPU Load-line Calibration (LLC): Level 5 (nálam a Level 4 kevés és game, CB R23 alatt fagy Auto Vcore-on, BSoD).

    Már csak az Advanced menü van hátra. Advanced/CPU Configuration/CPU Power Management Control. Itt van olyan opció, hogy Turbo Mode, amit ajánlatos Enabled-re rakni, mert ha nem, akkor csak alapórajelen fog ketyegni, az OC beállítások nem érvényesülnek.
    Intel Speed Shift Technology: Disabled

    Szintetikus tesztek alatt fontos a stabilitás szempontjából, hogy az Intel(R) SpeedStep(tm) Disabled legyen, hogy a szorzó és hozzá tartozó Vcore feszültségérték állandó legyen, netezés (esetleg játéknál sem nagy hátrány) alatt lehet Enabled, ilyenkor visszaveszi az órajelet akár 800 Mhz-re is, ha nincs terhelve.

    Ha ezek után ha vátoztatni szeretnénk az órajelen, akkor csak a My Favorites menüben kell a szorzót állítani. A processzor automatikusan megkapja az ahhoz az órajelhez szükséges feszültséget. Igazából az LLC-vel lehet játszani, próba LLC 4-gyel. Ha kevés, akkor Level 5 (nagyobb vdroop kompenzáció), ami egy normál tuninghoz elég.

    A CPU-Z-n látszik a CPU kapott feszültsége, de a szintetikus teszteknél a HWiNFO64-gyel terhelés közben nézve az igazi. Játék alatt meg az MSI Afterburner+Rivatuner kombóval monitorozva jól látható.

    Nálam all core 5 Ghz-en LLC4-en bios 1.36V&1.288V ténylegesen tehelés közben a Vcore a CB R23 alatt hiba nélkül (Cache Ratio már 47), de válaszatom LLC 5-ön a bios 1.32V&1.288V, ugyan az a terhelés közben a CPU feszültség. Az első esetben idle (terhelés nélkül) látszólag feleslegesen kap 1.36 V közlében, a második esetben LLC 5-ön kaphat degradáló fesztüskét a processzor a manuális feszültségnél.

    Ha a Vcore Auto-n van - nálam az all core 5 Ghz-hez kap 1.305V-ot - ha nagy terhelést kap, akkor pár századdal többet, a lapom magától állítja.

    Asus Prime Z490-A bios: https://www.youtube.com/watch?v=6CckmOXlEIA

    [ Szerkesztve ]

    Zsoltárok Könyve 82/6: "Én mondottam : Istenek vagytok ti és a Felségesnek fiai ti mindnyájan:" "És formálta vala az Úr Isten az embert a földnek porából, és lehellett vala az ő orrába életnek lehelletét"- A halhatatlan lelkének egy darabját neked adta, csak a fizikai test mulandó, a szellemed örök.

Új hozzászólás Aktív témák