-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ronin s8 #12338 üzenetére
otthoni körülmények között mindegyik elég, a userek 99%-ának nincs is olyan gyors darálója és annyi szűrője, hogy hamarabb kész legyen a következő adaggal, mint hogy a gép elrendeződik. sőt, ha már itt tartunk, a kb. 2 literes hx otthonra a fentiek miatt inkább túlméretezett (kávézóba meg kicsi). mondom ezt úgy, hogy előbb-utóbb elkészül a bfc
de azért a kisgépek között is van különbség, nekem a faema family-vonal a szimpatikusabb.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
Peti...(16v) #12342 üzenetére
egy-másfél ricni nem olyan apró ám, elég nagy különbséget ad már a mazzeren. egyébként pont ezért kell fokozatmentes daráló: hiába van rajta gyárilag 80 fokozat, a végén a legtöbb kávénál a 47-es és a 48-as között akarnád belőni valahol.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
válasz
ronin s8 #12483 üzenetére
ezt SiD/lali jobban meg tudná mondani, de talán ezek a szivattyúk úgy működnek, hogy az átfolyó víz hűti őket. ha nincs opv, akkor nincs kerülőág, ergo ha tényleg befullad a gép, akkor egyszerűen nem tud több vizet átpréselni a szivattyú. én nem hagynám, hogy nagyon sokáig ezt csinálja, azaz, ha mondjuk 30 mp alatt nem jön ki egy csepp sem, akkor inkább lelőném és csinálnék egy új adagot.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
semennyire, felejtsd el az előre darált kávékat. viszont roninnal abban nem értek egyet, bár én is abszolút pid-párti vagyok, hogy pid nélkül nem tudod befolyásolni a hőmérsékletet egy gaggia baby-n. tudod, csak hagyni kell 20-30 percet melegedni a gépet, aztán figyelni a fűtési ciklusokat (és közben nem csapolgatni), és kitapasztalni, hogy felfűtés után x másodperccel milyen kávéval kb. milyen végeredményt ad. így azért reprodukálhatókat fogsz tudni csapolni.
végülis a pavonival is pont ezt csináljuk.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
fragola.6035 #12637 üzenetére
"Pl. azt is mondták, hogy kompenzálni kell, hogy az őrlő a szűrő közepére tolja az őrleményt, amit hiába rázogat meg, középen akkor is tömörebb lesz, ez csatornásodást okozhat, ezen is segíthet a domború."
igazából miért segít rajta? nem kötekedni akarok, hangosan gondolkodom csak. én úgy tippelném, hogy ha már tényleg több az őrlemény középen, akkor onnantól kezdve, hogy elkezded tömöríteni, csak baj lehet, hiszen ott mindenképp nagyobb ellenállású lesz a pogácsa. egy ilyen domború tamper ráadásul a több anyagot pont ott még jobban tömöríti.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
fragola.6035 #12649 üzenetére
megnézem majd. annyit el tudnék képzelni, hogy a domború tamper picit "kitol" a szélére tömörítés közben, azaz pont kompenzálja a kupacot. no nem mintha ennyire bele akarnék menni a dolgokba, most álltam át arra, hogy nem pucolom ki a mazzert, csak a garatot kaparom ki, egyszer ráindítok még és kész, a többi benne marad. ennyit nem érzek ki, cserébe jóval gyorsabb egy dupla.
már csak azért sem vennék domborút, mert nem áll meg a lábán
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
a kapucziner best of panama egészen pazar holmi, a csomag végére nagyon egymásra találtunk
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
kapucziner best of panama és pápua új-guinea kimel blue mountain: mindkét kofi nagyon finom. ott a gyümölcs, de mivel nem túl világos a pörkölés, nincs fanyarság és van csoki is bőven. a mi ízlésünknek ez jó egyensúly, hosszútávon is szívesen isszuk. paljoc guatemalája hasonló még, amikor nem túl világos.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
ne figyelj a többiekre, a cm-ben is vannak savak szépen, ha világos a pöri. viszont még nem túlzóan, azaz pont jó lehet arra, hogy az embert elvigye picit a savas kávék irányába. egyébként szerintem kell is annyi, ami abban van, anélkül lapos, könnyen megunható egy kávé.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
pechetek van, nóra imádja a jó kofit, együtt jön velem a kofizós helyekre (sőt, néha nélkülem megy), otthon többnyire eszpresszót kér, de néha kaput és csak a jót szereti, még nálam is kritikusabb
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
válasz
ronin s8 #12921 üzenetére
és a gaggiánál próbáltál már mindent? gyorsítani a lefolyást, lassítani a lefolyást, hamarabb megállítani, mindezt alacsony és magas hőfokon is? simán elhiszem, hogy itt egy kávé, amivel épp nem kompatibilis, de mielőtt a technikát okoljuk, járjuk körbe rendesen.
más: kapucziner best of panama: még mindig remekül hasít, nóra olyan kaput kapott belőle ma reggel, hogy mind a 10 ujját megnyalta.
jött közben világosabbra pörkölt cona is jani bá jóvoltából, még pihen holnapig, de valami azt súgja, hogy ütni fog, már a kicsit sötétbe húzott testvére sem volt rossz.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
na, jani bának másodszorra elsült a keze: kapucziner hawaii cona 2.0
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
no, a kapucziner panama nálam az új conát is veri, egyszerűen nem lehet megunni azt a kávét, édes, nagyon gyümölcsös, enyhén csokis. az új cona meg még mindig túl újnak tűnik, pihentetjük pár napot. első blikkre szép savas-gyümölcsös, inkább az édességet nem sikerült még elkapni, de kell neki a pihi.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
paljoc #13007 üzenetére
nálam nagyon ingadozott még, hogy milyen lett, úgyhogy egyelőre nemigen számít, hogy miket érzek. de tegnap sikerült belőle kifejezetten savanykás-savas végeredményt csiholni. magasabb hőfokon valóban lágy lesz és nagyon visszafogott, az enyhe mogyoró is stimmel. azért is mentem lejjebb, mert egy picit jellegtelennek tűnt, de lehet, hogy csak át kell kalibrálni az ízlelőbimbókat a harsány egyéb kofikról. egy pici maradék van még a dark konából is, holnapután összekóstolom őket.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
kapucziner best of panama nálam az új favorit a szortimentjükből, a hawaii kona igazából "a nyomába sem ér", egyik pörkölési móddal sem. a panama ezzel felzárkózik a legjobb guatemalák és pápuák mellé, tömény piros bogyós gyümölcs és tömény csoki egyszerre. pedig már öregecskedő is, crema alig, de így is egy ízbomba.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
t-bali3 #13288 üzenetére
kérdés, hogy ez milyen pörkölés. az első egy picit túl sötét lett szerintem is, viszont a második, amit kaptunk meg nekem már egy picit túl világos
, sajnos egyelőre könnyen savanyúba fordul. de holnap újult erővel vallatom majd magasabb és alacsonyabb hőfokon is.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Eladó Pegasus Pedelec (Visszatöltős)
- LEGO Technic - Távirányítású kaszkadőr versenyautó (42095)
- LEGO Technic - Applikációval irányítható Top Gear raliautó (42109)
- LEGO Technic - Kaszkadőr teherautó és motor (42106)
- Xiaomi M365 M365 Pro M365 Pro2 1S Essential tömörgumi, M365-hoz Pro kijelző, feljavító készlet