-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jolti
senior tag
Bocs de nem volt időm. Még most olvasgattam vissza.
Teljesen átvariálhatod az egészet, ahogy szeretnéd.
Pid az szerintem mindenképpen kell rá. Igazság szerint alapnak kellene lennie szerintem minden kis' gépen.
A 4 dl. az alapból elég stabil egy duplához azért.
Szerintem nem árt a rézcső sem. Én semmi olyan emelkedést nem mértem anno, mint fraggola. Bár ő silvián nézte, ha jól emlékszem, ott meg el van tolva a fej a bojlerhez képes és lehet azért van az emelkedő karakterisztika.(#75521) Bazsee71
Vesét cserébe?
[ Szerkesztve ]
-
jolti
senior tag
válasz fragola.6035 #75564 üzenetére
Ezzel nem értek egyet, meg nem is mértem semmi ilyesmit.
Ha beállítom mondjuk 86 fokra a víz hőmérsékletét ( mint pl. most is van a malabarnál ) a kazánban, -mivel nekem belül van a víztérben a hőelem és pont a felső harmadban- ha beáll a hőstabil állapot, akkor a kazán körüli rézcsőben a víz a hőleadás miatt még a 86 fokot sem éri el. Bár egy jó hőszigeteléssel javítható.
A víztér fölső részben meg biztos (legalább is nálam) nincs 125 fokos víz -feltételezve a hőstabil állapotot és a kiegyenlítődést-, mert akkor azt jelezné pid,-főleg ekkora jelentős eltérést- mivel az is a felső harmadban van, plusz az ecm-ben középen a pipacsőn a furat.
Ha veszek új hőmérőt -mert a régit megszerelte' a gyerek- akkor rámérek, hogy van-e változás azóta. -
jolti
senior tag
Bemész egy asztalos üzembe és vágatsz le ugyan ilyen konyhai munkalapot, mint a mi most van a konyhában, 550X550-mm-es méretben, meg vágatsz alá 50x50-mm-es gyalult rigli ( vagy stafni, vagy nem tudom felétek hogy nevezik ) fát, lábnak, meg középen összekötőnek/merevítőnek, amire esetleg tehetsz egy polcot. Kívülről, elölről meg felraksz egy f@sza kávés zsákot.
Ha szépen összeilleszted, olyan majdnem, mintha egy egység, a másik folytatása lenne.[ Szerkesztve ]
-
jolti
senior tag
Aki szereti a finom, szinte tejcsokis ízvilágú kávét, a korty végén enyhe gyümölcsösséggel, annak bátran ajánlom a [link] a Pacificafé új blendjét! Nekem eszméletlenül bejött, kár, hogy csak jis zacsit rendeltem belőle.
Fotót elfelejtettem csinálni.[ Szerkesztve ]
-
jolti
senior tag
Nincs receptem. Ezt csak úgy ittam. Élvezetből. Kb. 18g / 2x30ml / 89-90 fok. Gyönyű volt a színe viszont! Szép sötétbarna.
Mostanában lusta vagyok ( illetve inkább nincs időm ) feírkálni / mérlegelni. Csak a kávéörlemény mennyiségét szoktam, azt is csak addig, amíg beállítom a darátót.
Aztán nem megyek a falnak, ha 18, vagy 18,5, vagy 19 gramm csusszan a karba.
Általában fél grammon belül van a pontossága a darálónak, az nekem meg bőven elég ( kivéve, ha tesztelek, akkor oda figyelek mindenre ).
Amúgy egyre jobban ízlenek az 1:3 - 1:4-hez arányú kávék. A gyümisebbek inkább 1:3, a csokisabbak 1:4.
Az olasz vonal egyre kevésbé ízlik. A múlt hónaban a Kapucínertől rendeltem , de a négy féle kávéból csak egy ízlett igazán. A Jubileum blend. A többi is finom volt, de mind túl volt pörkölve nekem és ráült az a füstös íz is az egészre.
Ráadásul most egy újfajta vízterítőn dolgozom és ugye így megint belevisz a dolgokba egy bizonytalansági változót. -
jolti
senior tag
Boldog új évet kívánok minden kávészeretőnek itt a fórumon!
-
jolti
senior tag
Sziasztok!
Régen jártam erre, -bár ez így nem igaz, mert olvasgattalak benneteket amikor volt időm, ami sajnos mostanában nem nagyon volt,- de gondoltam, hogy egy év használat után megosztom veletek a tapasztalataimat egy saját találmányú vízterítőről, hogy aki érez magában affinitást az csináltassa meg és próbálja ki.
Ez már a 3.0-ás verzió, még lehetne egy picit finomítani, de nem volt még mostanában időm vele foglalkozni. Meg lehet nem is érné már meg a belefeccölt energiát, annyi pluszt nem adna már.
A lényege az lenne, hogy nem egy furaton be és mondjuk 4 furaton ki jönne belőle a víz, hanem 4-en be és körben 360 fokban ki.
Azon elv alapján gondolkodtam, hogy mindig az a baj, hogy egy-két-három-négy furaton jön ki belőle a víz, ami, ha szemben van a felszőszűrő furataival/rácsaival, akkor lehet csak átpriccol' rajtuk, vagy, nem egyenlően tölti fel a felsőszűrőt és nem egyenlően jön át rajta a víz, hanem ahol kilép belőle ott erősebben, máshol meg esetleg gyengébben.
Arra gondoltam, ha egy "kör furat" van, akkor ezzel ki tudjuk ezt a hibát küszöbölni, ezzel még jobbá tenni a kioldódást.
Végül is nagyon sok agyalás után sikerült is kitalálnom a kivitelezését.
Nem volt egyszerű lerajzolni és megértetni magam az esztergályossal, de mivel az öreg drehás' vérprofi, így hamar dűlőre jutottunk.
Szerintem egész jó lett, van benne potenciál.
Én egy kör alakú függőleges vízoszlopot képzeltem el, aztán rájöttem, hogy mivel le van szűkítőzve a rendszer, így ehhez nem elég a vízhozam. De így is van általában 8-10 kilépési pont. Ráadásul úgymond ez képlékeny.
Kerekebbnek', testesebbnek, teltebbnek érzem vele az ízeket.
Két fórumos is próbálta/próbálja innen.
Ez lett belőle:[ Szerkesztve ]
-
-
jolti
senior tag
válasz jana86 #86970 üzenetére
Nem tudom fejből a méreteket.
Egyedül a hézagot. Az 0,5 mm.
Még azt akarom majd lejjebb vetetni egyébként.
A furatok vagy 1 mm, vagy 2 mm-esek, nem emlékszem tényleg. Egy éve csináltam. A rajzom meg az esztergályosnál maradt.
De majd leszedem és megmérem.
Rancilio felsőszűrőhöz csinaltattam, mert azon vannak a legjobb lyukak'.
Úgy értem, hogy a csavar helyét leszámítva mindenhol van rajta lyuk. Egészen kiér a pogácsa legszéle fölé.
Nekem az az elvem, hogy lehetőleg minél nagyobb felületét fedje le a pogácsának a vízterítő és a felsőszűrő, meg annak a furatai. Itt gyakorlatilag szinte 58mm, a középső csavart kivéve.[ Szerkesztve ]
-
jolti
senior tag
Hiába, révbe értem...
Mivel komolyabbra nincs pénzem, így ezzel kell beérnem'.
De viccet félre téve szerintem simán jó otthonra az Ecm. Ja és a Macap M9p.
Aki használta már, az gondolom meg tud erősíteni ebben. Így (rongyá)tuningolva szerintem sokat kéne áldozni, hogy erezhető/élvezhető minőségjavulást érjek el. Meg nem is biztos, hogy megérne nekem annyit.
Még egy tágulási híja az ecm-nek. Jövőre jobban lesz időm elvileg és bele lövöm. -
jolti
senior tag
Tényleg, ha már ennyire megy a kézi téma.
Akarok majd a brikkához venni egy kézi hajtányt, mert ha nyaralni vagyunk a 3.ik naptól már erősen érződik a brikkával is, hogy hanyatlik' az előre ledarált mennyiség minősége, amit el szoktunk vinni magunkkal. ( Tudom, tudom, ne menjünk 3 napnál tovább... )
Arra gondoltam, hogy veszek majd egy olcsóbbat. Legalább is gondolom, hogy egy olcsóbb kézi is csak jobb , mint előre ledarálva vinni magunkkal. Arra, hogy egy évben egyszer elővegyük tökéletes.
Szóval néztem a Pacificafe honlapján, hogy van a Bialettinek is már kézi hajtányosa, a Harionak is van már több féle. Az a Smart G nevű még elég pofás is. Árban meg ugyan ott körül van mindegyik.
Ismeritek ezeket? Jobbak már, mint a snassz hariok? Vagy a brikkához mindegy? -
jolti
senior tag
Sziasztok!
Aki Orvibo S20-at használ, azt kérdezném ( vagy olyat aki nem használ, de tudja a választ ).
Telefont cseréltem és a play áruházban nem találom a wiwo alkalmazást, ami kezeli a konnektort.
Nem tudja valaki, hogy mi lett vele? Vagy hogy honnan lehetne letölteni?
Persze a régi telómat már rezeteltem.... -
jolti
senior tag
-
jolti
senior tag
-
jolti
senior tag
válasz Sic.Transit #94583 üzenetére
Akkor ugorj be gy kávéra, ha erre jársz!
-
jolti
senior tag
Igen.
Az esetleges zsíroldó nyomokat a citromsavas víz lemossa.
Inkább egy kis citromsav jusson a szervezetedbe, mint zsíroldó...
(Nyilván, ha jól visszaöblítesz, akkor meg egyik sem fog...)(#94623) bl4ze
Kb.!
Ugyan ez!
5.30-kor a gép bekapcsol magától, mire 6-kor lejövünk az emeletről mehet is a csészébe egy kis meleg víz, hogy melegek legyenek azok is, aztán 0,5 liter víz + vitaminok leküld', hogy induljon a szervet is és lehet is az első kör duplát inni a zasszonnyal.
Aztán később még egy kör dupla, plusz 1 perc takarítás, visszaöblítéssel együtt... -
jolti
senior tag
-
jolti
senior tag
válasz vicces1 #107274 üzenetére
Nem vagy kivételezett!
Én is rendszeresen rendelek a Pacifictől, Malabart is sűrűn szoktam, mert valamiért nagyon bejött nekem ez a kávé, de még mindig csak jókat kaptam.
A kapuczinerrel jártunk úgy most, hogy megint túl van pörkölve. Mondjuk ez mindig is jellemző volt, hogy sötétebbre pörköl az öreg. -
jolti
senior tag
válasz kisati748 #108806 üzenetére
Köszönöm szépen!
Kedves vagy, ez jól esett!
Sajnos nem igazán van időm mostanában fórumozni. Sok a meló. Eü. dolgozóként amúgy is bolondok háza van mostanában, meg kell vagy két mellékállás is, hogy meg is éljünk rendesen...
Így aztán néha csak átolvasom a hozzászólásokat.
Amire meg mondjuk szívesen válaszolnék, az 50 hozzászólással visszább van, így már nem akarom felborítani' a rendet. -
jolti
senior tag
-
jolti
senior tag
Sziasztok!
Tegnap voltunk Egerben.
Beugrottunk a Depresso-ba a Dobó téren.
Ittam egy nagyon finom ruandai presszót. Finom, enyhe savak, jó kis gyümis ízek. Meg ittam egy naked-et is. Ez nem ízlett annyira mint a presso, de jó volt ez is. Szerintem kicsit öreg volt a kávé.
A gyerek capuja is fincsi volt.
Az árak nem voltak elrugaszkodva, főleg ahhoz képest, hogy a Dobó téren van...
590 egy presszó. A barista is kedves volt, beszélgettünk kicsit, pedig volt dolga.
Ajánlom, nézzetek be, ha arra jártok. -
jolti
senior tag
válasz modorosk #109779 üzenetére
Sajnos nem ismerem annyira Egert. Kb általános iskolás osztálykiránduláson voltam ott utoljára. Most is gyereket vittük el a várba, meg a dínóparka, (elég csalódás volt mind a kettő.) meg ide-oda.
Ezt tudtam, hogy ott van, mert láttam a Kávésdobozban, meg ott mentünk el előtte.
Szerintem Debrecenben, meg Szolnokon, ahova sűrűbben jarunk, ott is itt körül vannak az árak.
Két presszó, egy cappuccino, és naked 2300 volt amúgy
Legközelebb majd megnézem amit mondtál. -
jolti
senior tag
Sziasztok!
Mostanában kiestem a szerelésből, mert minden a helyén' van kávéügyileg itthon. De most megakadtam.
Tavaly kicseréltem a háromjáratút a gépben, mert 15 év után megadta magát. Ezzel nincs is baj, viszont az új egy / másfél év után tegnap el kezdett bohóckodni...
Kávékészítés közben behúz, elenged, behúz, elenged a mágnes folyamatosan. Mondhatni recseg', olyan gyorsan teszi.
Megnéztem a kábelek jól vannak rajta, nem rázódtak le róla.
Mi túró baja lehet, nem tudja valaki? -
jolti
senior tag
válasz Gery0505 #125448 üzenetére
Nem emlékszem, hogy mi kapcsolja. Csúszósaruval, de azok jól vannak rögzülve. Majd megnézem, ha otthon leszek, hogy nincs e szakadás benne.
Azt tudom, hogy ki lehet próbálni, de nem szívesen szednem ki, ha nem muszáj.
Igaz a héten szabadságon vagyok, de nem erre terveztem elcseszni.. -
jolti
senior tag
válasz paljoc #125451 üzenetére
Köszi!
Ebben is ugyan így működik.
Közben szetszedtem és tüzetesebben megnéztem. A csúszósaru volt a bűnös.
A műanyag alatt nem látszott, hogy a saruk fellazultak..Igazából lötyögött a mágnesen.
Összenyomtam egy kicsit a kombináltfogóval és jó lett. Illetve mégegyszer szét kellett szedni, mert olyan nehezen ment rá, hogy valamit megnyomhatott és a fejből nem jött víz. Viszont az opv engedte a tartályba.
Kicsit hajtottam a sarun és jó lett. Remélem a mágnes nem lesz érintkezési hibás...
Na majd kiderül. Legfeljebb berendelek egy tartalékot.
Megyek nyomok is egy jó Columbiat..
Kéne már egy jó spicy itali...
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs