-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #43848 üzenetére
Áhhh! Olvasd el kérlek még egyszer figyelmesebben, mit/miről írtam!
-
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Deadzone41 #43986 üzenetére
Ja, osszegyultek kozben az ervek mellette. A felsoszuro belso (dugattyu oldali) elszötymősödése a legfontosabb. Az ős-Pavoni-t nem mindenki kepes (celszerszam) otthon karbantartani, ezert ott kulonosen javallom. Amugy aki nem maga keni/tisztitja a karosát, az meghosszabbithatja vele a szervizintervallumot. Mas kerdes, hogy en napi hasznalat mellett 3-4 havonta kenetném mindenkivel kivetel nelkul az osszes mozgo alkatreszt. EN NEM FOGLALKOZOM KARBANTARTASSAL!
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Bréking! Magyar nyerte a német pörkölőbajnokságot!
https://artisan-roasterscope.blogspot.hu/2016/10/die-zweite-deutsche-scae.html
-
Kávé Kálmán
tag
válasz bajnokpityu #45171 üzenetére
Nem egészen. Alig hosszabb mint 10 pereces pörkölésekről (soxor még annál is rövidebb) van szó, ami relatíve gyors/rövid. 5kg max kapacitású Probat-ba dobtak 2,5kg zöldet, amire azt gondoltam volna, hogy az abszolút alsó limit, amit egy ekkora gépen jól meg lehet pörkölni. Persze ez a Probat az új égőszett-jével van szerelve (nem atmoszferikus), aminél az égő teljesítmény totál tág határok közt variálható, azt mutatja ....... vonal (ilyet nyúztunk a PÖRKÖLT2-ben, az a Barn rendelésére készült). A világoskék a maghőmérséklet deltáját, a vastag sötét kék a maghőmérsékletet, a piros meg a keringetett hőt mutatja. De mégis a dob alapvetően a hőtehetetlensége folytán meghatározza hol/hogyan működik jól a gép. És optimálisan kell tudnia pörkölnie az 5 kg-ot is, ami szintén biztonsági ráhagyással van meghatározva.
Azért elég erős eltérések vannak a profilok között. A harmadik helyezett például extrém magas hőfokon töltött (Charge temp 230,9). Amiről én azt gondoltam volna, hogy odab@sz a mézes feldolgozású kávénak, pláne egy ilyen alacsony töltetnél. De hát valszeg tévedek, ha ecce harmadik bírt vele lenni. Zember mindig tanul...
Zaklatom is Frans-t és Marko-t a részletekért :-).
Frans blogján a csomó részlet, leírás, foto, video megtalálható:
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Most nézem a táblázatot, hogy a pörkölések színe egészen világos értékeket mutat (minél magasabb az érték, annál világosabb a pörkölés), illetve a drop temp (pörkölés vége) is viszonylag alacsony általánosan. Azaz ezen a versenyen az új hullám elég erősen reprezentálta magát. Ja, meg hogy néhányan 3000g-ot pörköltek, azaz valamiféle szabadság volt a mennyiség kiválasztásában is.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz tariattila #45463 üzenetére
"öööö... a zsebkendőt azoknak ajánlod akik csak könnyes szemmel nézik a faárut ?"
Jóllátod. Az érzékenyebb népek kedvéért került oda a kellékzsebkendő :-). Muszáj gyártásba vinni, mert odaát (valamilyen érthetetlen okból ) megvesznek a Caravel-ért. A "lever" fórumrészen, ezé a "gép"-é a legnagyobb hozzászóláseposz. Eddig még nem faragtak hozzá fa nyél-szet-t, úgyhogy hiánypótlani igyexünk. De nagyon akarják a Pavoni és Cremina-tulajok is. Ott annyi a porblémácska, h a gőzgomb és a bojlersatyi a nyélnél kicsit macerásabb.
-
Kávé Kálmán
tag
-
Kávé Kálmán
tag
"a pavonival sosem csináltam cappuccinót, az extra tudása tehát csak teher, ami viszont minden egyes shotnál útban van.
na, ha ez sikerül vele, akkor marad."
Na, ezzel (Caravel) biztos nem fog sikerülni a cappuccino . Nyugi, értem ám, mire gondolsz (még ha nem is azt írod).
"a hájp ellenére, amit itt páran megpörgettetek"
A "hájp" itten elég negatív értelemben hangzik el, amit értenék, ha én vagy bárki más ezzel a géppel kereskedne. De egy egész más márkát forgalmazok ugye. Ennek a gyártója meg konkrétan már rég alulról szagolja az ibolyát. Francesco bábjának sem nevezhet senki. Ha pedig "hájp"-ot akarsz olvasni (nyilván nem akarsz), akkor tényleg ideje lenne meglátogatnod külföldi fórumokat is, ahol több tízezer user mondja el a véleményét x-ezer gépről, meg manuál karosról. Na ott a Caravel magasabban trónol a népszerűségi listák élén, mint bármelyik gyártó, bármelyik gépe. Mindezt úgy, hogy semmilyen érdek/érdekelt nincs emögött. Egyszerűen így van. Még csak azt sem lehet mondani, hogy minden második jenki kávébolondnak ez lenne odahaza.
Az viszont tuti, hogy egészen kevesen vetemednek arra, hogy egy Caravel-t pid-eljenek. Azt gondolnám azért, merthogy semmi, de semmi szüksége nincs rá szegénykének.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Én figyelek Parci, hidd el figyelek. De ahhoz, hogy másokat megérts Neked is figyelni kell. Szerintem Te sem vitatod: ahhoz, hogy az ember kiismerjen egy gépet, nem az a mérvadó, hogy hány éve van meg neki, vagy hány darab sorakozik belőle a pulton, hanem tisztán az, hogy mennyit használja (ésszel, vagy odafigyelve, ha úgy tetszik).
Példának okáért 20 éve van varrógépünk odahaza, és már ajándékot is varrtam vele a világ legjobb ex-barátnőjének, mégse állítanám, hogy értek hozzá. Nem is állok vitába varrónőkkel, hogy az ndk-s tökömtudja milyen nevű varrógépnek párja nincs a glóbuszon.
Amiből számos dolog van a háztartásban, azokhoz kevés kivétellel értek, mert az ex nem terhes a gyűjtőszenvedélytől (így hát ez nem releváns példa).
Na, én pont úgy szkeptikus voltam a Caravel-lel kapcsolatosan, ahogy Te is, mégsem tettem közkinccsé hitetlenkedésemet a home-barista Caravel-eposz-topikjában. Hanem bekapcsoltam (kicsit kényszer alatt) és elkezdtem használni. 2 éve volt már akkor nálam, csak azért, mert szűrőtartó-gyártáshoz muszáj, hogy az embernek legyen min terveznie, próbálnia. Ja, és már akkor is a legszebb kávégépnek tartottam.
Szóval elkezdtem használni, és egyik ámulatból (fújjj már megen ez a hype!!!) a másikba (istenkém-istenkém) estem. Tódd félre az összes egyéb géped, és használd 2 héten keresztül a Caravelt és semmi mást. Ez másként nem megy. Különben mindig csak a felszínt fogod kapargatni (ez tudom, hogy erős volt). Én se gondoltam volna ezt azelőtt, hogy erre kényszerültem volna. Ha összehoztad, és nem előítéletesen sikerült eltölteni ezt a két hetet vele, akkor meg fogod érteni, hogy miért hozsannázik a sok jenki a home-barista-n, és miért ad el Francesco hetente tucatszám ebből a gépből világszerte. Azért mert nagyszerű.
-
Kávé Kálmán
tag
Szériaérett lett a sufnituning. A jelenleg létező legrugalmasabb nyomásprofilozás:
[ Módosította: Parci ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Kávé Kálmán #45780 üzenetére
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Deadzone41 #45835 üzenetére
hehe, a hibát Caravel mindent elfed . A Te szemed még nem homályosítja el?
-
Kávé Kálmán
tag
válasz lagoon79 #47022 üzenetére
Akkor jön a frankó :-).
Való igaz. A design ábszolúte ízlés kérdése. De mivel lehet választani a Strada széria és a logózott saját között, házzal vagy meztelenül (amúgy odakint gyakrabban hangzott el a loft-design-nál a steampunk besorolás :-)).
Megbontja a gép harmóniáját. Való igaz. Pont annyira, mint a LM Strada MP sziluettjét ugyanez az óra. Azaz hogy mégsem, mert ott konkrétan jobban kilóg. A Creminánál a bojlersapkánál (a "gép" legmagasabb pontja) kb 4 cm-rel van feljebb. Lásd kép:
AMúgy a dolog egyáltalán nem a szépségéért született, hanem, hogy egy ennyire egyszerű gépet teljes nyomásprofilozásra képessé tegyünk. Sokat szoptunk vele, de sikerült. Nem kell menüben turkálni, vagy wifi-n, USB-n számítógépről tőttögetni rá. Full analóg. On the fly, szabad virtuózkodni, vagy ahogy a kávépárna pont megkívánja. Az előre programozottnál ugyanis nincs mód a korrekcióra. Max a következő shot-nál. Az igény (előrendelések száma) akkora, hogy képtelenek leszünk kielégíteni. Gondolom, van közte olyan is, aki másolni fogja. Ez egy ilyen cirkusz. Még az sem kizárt, hogy holnapután az ócskásoknál tűnik fel ezeröcsiért :-). Amúgy sem a HB-n, sem a kaffee-netz-en nem találtak kivetnivalót a külcsínyben. A otthoni gépen azért van az LM számlap, mert elfogyott a NAKED . Valamiért a gyár (Olympia Express) is azt kérte.
-
Kávé Kálmán
tag
Persze, h benne van a kezedben egy ido utan. De ugye ABS, ASR, PSM, DSG STB nelkuli autoval is gyorsabb kort lehet menni a Nordschleife-n, oszt a nepek megis szeretik belerakni az extrat az autoba. Ugy latszik ezzel sincs maskent. Sajnos ki se fogom tudni rakni a shop-ra, mert nem tudjuk kielegiteni az igenyt. Fel kell noni hozza. A La Marzocco ket reszletben volt kenytelen az nyomasmerot szallitani, mer' nem volt neki annyi, amennyit kertem :-(. Vicces.
Nincs levedetve. De nagyon sok "elagozadasok" vannak benne (melyik Pavoni, melyik Cremina, mekkora rud, apro meretkulonbsegek, miegyeb), ugyhogy lehet batran probalkozni a kopizassal. Fognak is. Es feltehetoen sikerulni is fog egyeseknek. De mienk az elso. Tobb mint egy eve reszeljuk. Van egy pici elonyunk (egyelore). Amugy a rud megmunkalasa kifejezetten gyotrelmes.[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz ronin s8 #47057 üzenetére
"Biztos nem készítettek egyetlen évben sem 500 ezer Pavonit..."
(Faradt mosoly)
Ez onmagaban igaz. De ezt nem is allitottam.
Nem ez volt ugyanis a kerdes. Olvass vissza esetleg Parci hsz-ra. A Pavonik szama (piac egy ilyen kit-nek) kb 50-100-szorosa a Cremina-kenak. Vitatod? A Cremina-kat nehany evig nem is gyartottak amikor csodbe ment az Olympia es szetloptak a gyarat. Most pedig nehany szaz (pontos szamot nem "kotyog"-hatok el) darab jon le evente.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Na, hogy tovább polarizáljam a ("loft") design-nal a szombati fórumozókat, alább néhány, egy lelkesen kávéfórumozó profi fotós sorozatából (fotózni még nem tudok, aminek már egyesek itt hangot is adtak).
A kit itt már működőképes volt, de korántsem végleges (a fotók 6-8 hónapja készültek a dotcom-os oldalunkra):
A meztelen (ház nélküli) verzió kihagyhatatlan (hülye lennék kihagyni) számomra:
Félősöknek házba tehető.
De, ahogy mondtam, nem szándékozom az ereim felvágni a design-t ért kritikák miatt, hiszen nemcsak a véleménynyilvánítás, de a választás is szabad. A pollkorrekt LM óra, nem vesződség nekem. Meg hát így sem nekem kell szaladgálni a vevők után.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz kaligula #47066 üzenetére
:-). Hja, igen. Vörös mutató nekem is bejövős, de még nem szaladgásztam utána. A La San Marco-é meg sajnos kilógott.
@soldier2: Ha megnézed, ezeken a fotókon nincs kontrázva a rúd, azaz kipattinthatod az alsószűrőt. A kontra (így a fitting is) megspórolhatatlan. Megspórolható lenne, ha a fejek tizedmm-re megegyeznének, mert akkor a rúd méretezésével (hossz, lyukak helye), megoldható lenne a fix végállás. De a fejek sajnos szúrnak minimálisan. A Pavoni-nál ez extrém. Kell a fitting. Hidd el szívesen megspóroltuk volna. -
Kávé Kálmán
tag
válasz Deadzone41 #47803 üzenetére
"Szerintem egy genével sose lesz értelme hőfokokkal bíbelődni. Úgysem tudod reprodukálni és úgy sem a babok hőmérsékletét mutatja."
Ábszolúte így van szerintem is. A tipikus pörkölési mennyiség felfűtött dobhoz képesti tömege totál más, mint egy kommerciális szetup-nál. A használati leíráshoz ragaszkodva nincs esélye az embernek közelíteni egy klasszikus dobos pörkölő eredményéhez.Ez nem jelenti azt, hogy ötletelve ne lehetne odaverős pörköléseket reprodukálni a Gene-nel. Csak minden egyes paramétert szigorúan le kell jegyezni. Az analitikus gondolkodás sokat segít a "reprodukcióban" :-). Asszem három éve írtam vmelyik fórumon, hogy dobelőmelegítés fontos a Gene-nél és kényszerített leállítás valamint külső hűtés sokat segít. Akkor más Gene userek azt mondták hülye vagyok, mert elrontom a gépet, mert nem így áll a leírásban. A használati útmutatók egy átlag amerikainak készülnek.
A tölcséres hallgatózás óriási!
Apropó Amerika. Ők komálják a nyomásmérőnk számlapját :-):
http://dailycoffeenews.com/2016/11/29/grouphead-manometer-for-manual-levers-takes-classics-to-the-cutting-edge/
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz jveres #47806 üzenetére
"És még a Kávékalmárt is ékezetesen írták "
Azt írták "barátok" is vagyunk. A barátaim nevét én is le tudom helyesen írni. Mostantól gyakorlom is: dalicofeenoos, diallycoffeenews, dailycoffeenews. menni fog, menni. Csak gyakorlás kérdése. Ez a Howard srác nagyon odatette magát.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz vtechun #47818 üzenetére
"Valamiért van egy olyan gyanúm, hogy nálam nagyobb hőfokon üzemel a kelleténél."
Vannak rá praktikák (a hőmérséklet "vezérlésére"), mások a pid-re esküsznek (vigyázat helyzetkomikum szülte buta vicc).
Ez már megvolt? Brikka Mk. III. (az új verzió) Lásd lent. Úgy csavarodik össze mint a mese.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #47827 üzenetére
Külsőre egy cool-abb Brikka feliraton túl semmi változás. NA DE AMIKOR KINYITOD!!!! :-)
Akkor látod, hogy ebből nem lett karos kávé"gép"
de a szűrő vékonyabb peremezésű és tényleg faszán illeszkedik. Az arcodba tolják a made in italy-t (szerintem az egész bialetti cég azon agyalt, hogy hol az a hely a kotyeszen, ahol még szódásüveg-szemüvegű Pista bácsinak sem kerüli el a figyelmét, hogy új korszak kezdődött. Back to the Dolce Vita. A megerősítő feliratot "Good bye Romania" még nem találtam meg.
Persze szkeptikusok mondhatnák, hogy csak a szűrő készül ott, és bennem is ez fogalmazódott meg először olvasva a talp feliratait. De aztán elhessegettem, mert azt gondolom, h az lenne a létező legnagyobb galiba minden tekintetben.
Én 2 évig minden Brikkával próbafőztem egy szűrt víz adagot. Az utolsó tízes teszten 10-ből 2 vérzett el. Már előre köszönnek a forgalmazónál...
-
Kávé Kálmán
tag
válasz vicces #48064 üzenetére
:-). Gyorsan megtaláltad. Ma délelőtt lőttem. Kíváncsi vagyok, mit szólnak hozzá a polkorrekt amerikaiak. Lehet, hogy kitiltanak a home-barista-ról. Belöktem nekik a Grinders szekcióba. Amúgy ez épp 11-es. Őrlője válogatja. Az otthoniakhoz nem szükséges a 13-as, a gasztrókhoz viszont elengedhetetlen.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz adriankoooo #48078 üzenetére
Járó motornál próbálj pumpálni. Igazából akkor működik hibátlanul, ha elsőre - amikor a garatot totál zárja az őrlemény - jól záródó "beöntést" adsz. Az mindent visz, tized gr alatti hibával.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz adriankoooo #48166 üzenetére
Ja, látni kéne, hogyan van kialakítva a garat. A HB-n és a kaffe-netz-en egész érdekes diszkusszió nőtt ki belőle.
-
Kávé Kálmán
tag
:-) szagolgasd a zöld kávékat és rájössz melyik a friss. Kottázni lehet pörköltként is a "last crop" és a "past crop" közötti különbséget, amúgy (más szempontból) azonos minőségű nyers kávéból indulva. Persze, ha következetes szeretnék lenni, akkor a "past crop"-ot (előző szüretből származó ződ), eleve szarabb minőségbe kell sorolni.
Más. Óriás szívások után, összeállt a Pavoni nyomásmérő kit szériaérett változata is.Ha nem tévedek ezzel a három géppel lefedtük a különböző verziókat. Horrorsztori lekövetni 100%-ra az 55 év alatt "elkövetett" - soxor totál önkényesnek tűnő - változásokat a Pavoni-nál.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Brikka saga: rossz hír. Elvérzett az első az új szériából. Azt hittem, már nem kell tesztelni. Tévedtem. Vásárlótól hoztuk vissza. Remélhetőleg, kezdeti jelenség. Úgy tűnik, nem nehéz diagnosztizálni a hibát. Ha az összetekerés (talp és felsőrész) lágyan, könnyedén megy, akkor frankó. Ez a régi időket idézte, mintha dörzspapír borította volna a menetet.
-
Kávé Kálmán
tag
Caravellel illetve a analogiaiddal kapcsolatosan kapcsolatosan 2 dolog jut eszembe. 1. a 100 fokos viz eleresehez a legritkabb esetben van pid-re szuksege egy halandonak. 2. Attol, hogy parkoloasszisztens van az autodban, nem biztos, h jobb sofor leszel.
Ja, meg egy: ha bekapcsoltad volna pideletlen az elmult honapokban kiderult volna a shot volumen
-
Kávé Kálmán
tag
"nyűszít a vaskalapos" :-) Bulls eye
Well, tudod valszeg, h a Pavoni egy zárt bojleres dipper (mint a Cremina és még számos rugós karos), mint ilyen totál más állatfajta, mint a nyitott Caravel. Ugyanis a fej rántja a kb 120 fokos vizet a kívánt hőmérsékletre. Aki a fej hőmérsékletét nem ismeri, az egy dipperrel esetlegesen fog fasza kávét készíteni. Lehet másodperceket számolgatni a bekapcsolás kezdetétől, csak nem érdemes, mert még így is 10-ből öt esetben mellétalálsz. Ennyit a hőmérőcsíkról, meg a kretén logikáról.
A nyomásmérőt nem fogom magyarázni :-). Az ennél lényegesen hosszabb történet.
Ajánlottam anno figyelmedbe a HB Caravel megatopik-ját, ami a HB-n belül talán a legnagyobb téma. Nem okosabbak az amerikaiak a magyaroknál, csak azon a fórumon kb 80 ember használ napirenden Caravelt, és így - értelemszerűen - több bölcsesség gyűlik össze a témakörben. Annyi, amennyire egy emberként kísérletezve pont egy emberöltő sem lenne elég. Csak el kell olvasni. Arra elég egy délután is.
Azt is írtam Neked, hogy én voltam a legszkeptikusabb Caravel-tulajdonos, amikor azt olvastam minden "második" hozzászólásban, hogy a Caravel-lel művészet eltolni az eszpresszót. Aztán rákényszerültem, hogy minden nap csak azt használjam. És rájöttem, hogy jé tényleg.
Azt is írtam Neked, ha nem fogod meglépni azt, hogy 1-2 hétig nem kapcsolsz be más gépet, akkor előfordulhat, hogy mindig csak a felszínt fogod kapargatni. Tari Attilától vettem 4 éve, hogy a NAKED-ekhez (hehe) legyen próbadarab. Szarul működött benne a bimetál, folyamatosan fűtött. Ez azt jelentette, hogy forralta a vizet. Az 100 fok körül van ezen a magasságon. És szórta jobbnál jobb shotokat. Nemcsak szerintem. Egymás után. Ja, jó rövideket. A legjobban nekem 11-12g-mal működött. 4 féle kosaram van hozzá. Egyet favorizálok. 5 db Caravel van csak a közvetlen ismerőseimnél. Egyikőjük egy ECM-et tolt le vele a konyhapultjáról, a másik a Pavoni-ján adott túl, a másik három (ketten erősen gasztrovonalon) kotyogóról upgradel-t. Egyikőjük sem vágyik jobb gépre, pedig lazán megtehetnék, majdnem mindannyian.
Ehhez képest Nálad ott csücsül a gép hónapok óta, és addig "be sem kapcsoltad" (legalábbis erre enged következtetni az, hogy meglepett a rövid shot), amíg a PID-et össze nem tették hozzá. Hiába egy egység a Caravel, ez nem jelenti azt, hogy a dugattyú/a henger, a bajonet és a szűrőtartó is ugyanolyan meleg mint a vized. Ugyanis pont ebben a sorrendben egyre kitettebbek a környezeti hőmérsékletnek (hűtik vissza a vizet), ami persze még az előáztatás hosszától is jelentősen függ.
Vaskalaposan továbbra is úgy gondolom, h az ember többet tanul meg pideletlenül egy-egy gépről, amit aztán ha később szabályoz, vitathatatlanul komfortosabban készít el egy kávét mint anélkül. Továbbra is azt gondolom viszont, hogy nyitott bojlernél nem ad hozzá érdemben a csészében landoló kávé élvezetéhez, sem elkészítésének komfortjához.
Nem méricskéltem eddig a Caravel kilépő vizének hőmérsékletét. Nem volt szükséges, mert faszák a vele készített kávék, méricskélés nélkül is. A PID-ed volt az a "billentés", ami kilökött a kényelmi zónámból. Miért ne mérjem meg? Csak egy Ponte Vecchio szűrőmbe kerül.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
"hőkamera híján nem tudom a dugattyú, fej és kilépő víz hőfokát, de kösz, hát milyen okosakat írtál egy kávégép bemelegedéséről!"
Akkor hozzáfűzök még egy okosat (csak azért merem leírni mert nem tőlem származik): a hőkamera (mi is játszottunk CAT S-60 okos telefonnal másfél hónapja, lásd képek, nagy élmény volt), akárcsak a lézeres hőmérő totál zavarba jön a krómozott felületeken. Tudni kell, mire használható. A fejre konkrétan nem, hacsak be nem mázolod valamilyen nem reflektáló hőálló festékkel. Egy 2000 ft-os húshőmérő viszont szétberhelhető, ha tizedfokos pontosságú számokat akar látni az ember (ezt már sokan megtették itt is). Nyilván nem lesz hiteles :-), de kapaszkodónak klasszisokkal jobb (és kevésbé fajdalmas), mint mondjuk a tenyerem. Aki nem ragaszkodik a digitális kijelzőhöz és a drótokhoz, annak marad a temp strip.
Mítoszok: EZ CSAK FELTÉTELEZÉS, mert még nem mértem meg. De meg fogom, ígérem, mert nagyon érdekel most már a téma. Azt gondolom, hogy a Caravel-hez jenkik által fűzött kommentár (nehéz vele szar kávét csinálni), ahhoz kapcsolódhat, hogy nagyon nem / nem nagyon képes olyan hőmérsékletű vizet produkálni, ami megfelelő őrleményfinomságnál túlextrudálást :-) eredményezne. Nagyobb lehet a hőveszteség az "odajutás" és előáztatás alatt, semmint, hogy erre képes lenne. De mondom, mérés nélkül ez csak egy vaskalapos kretén okoskodás (egyelőre).
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Kávé Kálmán #51680 üzenetére
"ezek tökéletesen kompatibilis dolgok az "az úgy jó, ahogy van" neogótikus elméleteiddel, ellentétben a pid-del, mert az meg maga a sátán)"
A neogótikus is jó :-), ezt se írtam le vagy 30 éve.
Vannak pid-elt gépeim is. Olyan a Pro800 (Profitec), sőt - most kapaszkodj meg - két éve a Probat is kapott egy pid-et. De egy cseppet sem sajnálom, hogy két évig anélkül használtam. Most kényelmesebb. De nem jövök zavarba, ha vmi tönkremegy ( a szilárdtest relék és a szenzorok sem örökéletűek) bypass-olom és pörkölök anélkül. Ez a hard core neogóticizmus :-), ha úgy tetszik.
-
Kávé Kálmán
tag
Na ígértem mérést Caravelre. közben látom mindenki rendesen ráizgult a témára. Az üzemben küzdünk egy megfáradt szilárdtest relével :-). 10,5kW-ot próbálunk terelgetni a PID-del.
Amíg a cimbi a drótokat meg a vezérlő panelt rendezgeti nekem pünkt bele fog férni két szimpla, meg egy mérés a Caravellel.
K hőelem
és kávé (így teljesen valósak a körülmények van előáztatásra is mód)
folytköv
-
Kávé Kálmán
tag
Well, a Caravel pid-elés diskurzust az alábbi videóval zárnám. Bocs Parci, kétségtelenül erős volt az "entrée"-m. Nem volt rosszindulatú (ahogy írtad), mindössze cinikus. Nem kicsit. Azért volt az, mert már tanácsokat adtam Neked Caravel témában, amiket valamiért elengedtél a füled mellett. A Caravel pid-elésének értelme is megkérdőjelezésre került. Mások is mondtak a róla itt véleményt, nagyjából pont a HB-n szajkózott "művészet eltolni a Caravellel az eszpresszót" értelműt.
Szerintem az odavetett jelzőiddel, kijelentéseiddel erősen túlreagáltad a dolgot, ráadásul olyan területre tévedtél, ami Számodra - már megbocsáss, de - meglehetősen ingoványosnak bizonyult.
Ahogy láttad a szenzor totál kikandikált a párnából. A "gép" épp fél órája volt üzemben (ennek jó a bimetálja). Kettő shot-ot elkészítettem vele, és kb 4 csésze vizet áthúztam rajta a mérés előtt. Jobban ez a "test" képtelen átmelegedni. Szerintem elég egyértelmű, hogy égett kávéízt ez a hőfok nem bír produkálni. Ha Neked ez sikerült, akkor lehet, hogy inkább a pörkölés a ludas, mert a pid-del is borzalmasan nehéz a vizet egy nyitott bojleresben 100 fok fölé melegíteni.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz #13880064 #51743 üzenetére
Karos és karos között óriási különbségek vannak. Nemcsak a felépítés és működési elvek (zárt, nyitott bojler, dipper, thermosiphon) és a csak részben ezek miatti totál eltérő hőháztartás miatt. A fejek hőtehetetlensége miatt sem lehet általánosítani köztük. Nemcsak nagy de színes ez az állatkert (is).
-
Kávé Kálmán
tag
válasz levytee #51742 üzenetére
Szia!
Ha megnézted a képeket, akkor láthattad, hogy a kávét érő vizet mértem, úgy hogy a kávépárna ellenállása és a kávépárna hőelvonása "szimulálva" lett. Bár a kilógó csúcs miatt nyilvánvaló, a direkt kilépő víz hőmérséklete került mérésre. Ha a párna közepére pozicionáltam volna a szenzor csúcsát más lett volna az eredmény.
Hol, mivel és hogyan méred a 84 fokot, amivel Neked bizonyos kávéból készített eszpresszó ízletesre sikerül? Ez nem lényegtelen dolog.
"Pont olyannal amit fragola ajánlott."
Nekem még nem ajánlotta. Nem tudom, mire kell gondoljak
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen