-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kávé Kálmán
tag
válasz #75655680 #96667 üzenetére
Előmelegítés. Ehhez a témához egy kiegészítés egy ángliustól (Hames Joffmann), aki Milánóban hosszan időzött a standunkon és nagyon megörült a Robot-nak, amikor meglátta nálunk. MInt mondta, már akkor megvolt minden felvétel a ROBOT review-jához, csak a fájdalmas editálás volt hátra. Rámcsodálkozott, hogy minek előmelegíteni. Mondtam neki, hogy csinálja úgy ahogy tetszik. Ott és akkor nem voltam vitatkozós kedvemben :-). A ROBOT-tal és a Pro700-assal Smartoztunk a HOST-on. Másnap újra visszajött, és akkor én csináltam ugyanabból az Etióp szárazból (közepes pörkölés) neki egy húzást előmelegítve. Azt mondta, hogy sokkal harmonikusabb volt az ital. A ROBOT szűrője üresen 84g nyom (csak a szűrő). Nem kell agysebésznek lenni ahhoz, hogy ha eza tömeg szobahőmérsékletű, akkor mennyi hőt von el a beöntött forrásban levő 60-75g víztől. Összehasonlítás nélkül lehet, hogy fasza az elkészített ital. Ha utána elkészíted előmelegítve, akkor meglehet, hogy mégfaszább.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Toobee #96808 üzenetére
Elég beteg darab. Will (aki CNC specialista, és repülőgép hajtóművekről PHD-zik/zett) és a 9Barista apukája, rendelt SEP-et és gondoltam ne költsük a pénzt egymás méregdrága hülyeségeire, hanem inkább adjon cserébe egy kotyeszt. Ez így az "exbarátnőnél" is kevésbé rezgeti a lécet.
Tegnapelőtt futott be, és szerintem eszelősen jól ki lett találva. Itt Csopakon az após tescogazdaságos szerszámaival csak kicsit borítottam szét, úgyhogy hazudnék, ha azt állítanám, hogy totál értem, hogyan működik, de nagyon izgalmas. Számomra egyértelműen az év legnagyobb újítása eszpresszó témában, és kb 12-14 duplánál járok vele, de még mindig fülig ér a szám, amikor 4-5 perc után elindítja a "húzás"-t. Tudva, hogy mennyibe kerül a minőségi CNC megmunkálás, amúgy nem drága cucc. Ezen a darabon rengeteg munka volt. Nem mellesleg meg jelentős mérnöki teljesítmény is. Alig várom, hogy a műhelyben a srácok kezébe adjam. Amúgy így néz ki kicsit szétborítva:
Hátizsákba nem való amúgy, mert érzetre nehezebb mint a Decent :-).Ja, most már tuti jönnek Robotok. Még nem döntöttem el a rendelt darabok közti színek arányait. Ha valaki biztos a dolgában, és most "színt" vall, akkor promt megrendelés esetén adok rá kedvezményt. Részletekről mail-ben/privátban. A legnagyobb problémám ugyanis a relatíve nagy színválaszték miatti készlethalmozás. Kis ország, kis foci.
[ Szerkesztve ]
-
-
Kávé Kálmán
tag
válasz #75655680 #96846 üzenetére
Kozben felfogtam a 9Barista mukodeset is :-). Az eloirt 120g vizmennyiseget a kotyesz osszetekereskor szetosztja a ket “kor” (kaveviz/hutoviz - bojler/hutokor) kozott. Ha pontos/konzisztens a user, akkor az aranyok is allandoak maradnak, igy az elkeszites is konzisztens lesz. JH is emliti, hogy a hutokor “huzas” kozbeni manipulalasaval lehet(ne) a 9Baristaval szorfozni lefele (logikusan kevesebb viz betoltesevel felfele).
-
Kávé Kálmán
tag
válasz #75655680 #96849 üzenetére
Nyilvan hatarok kozott. Ergo bizonyos kompromisszumokat meg kell kotni vele kapcsolatosan. De meg tul friss a keszulek, hogy elore ki lehessen jelenteni, hogy mire kepes. Eleg talalekony nepek a koffeinistak. Nem tartom elkepzelhetetlennek, hogy az aranyok kaveviz, hutoviz eltolasaval jol kotrollalhato kulonbozo homersekletu “kavevizek” produkalhatok. Most Will es en is azon leszunk, hogy mielobb raakasszuk a SEP-et :-). Lehet, hogy udvarias leszek ebben a “verseny”-ben.
-
Kávé Kálmán
tag
9Barista, a lényeg a kickstarter videoban:
https://www.kickstarter.com/projects/willplayford/9barista-perfect-stove-top-espresso
-
Kávé Kálmán
tag
válasz #75655680 #96859 üzenetére
Én itt valami újért, valami olyanért lelkesedem, ami még eddig nem volt. És kipattant a csóka fejéből 5 éve és következetesen, valszeg vértpisivle megvalósította. Kivételesen jól.
Mindennapi használatban a Robot egyszerűbb, rugalmasabb, de a Faema Baby-t kézbevéve, amit 50-60 éve gyártottak, majd feledésbe merült, nincs benne semmi forradalmi. Paul újra felfedezte, néhány gyenge pontját kigyomlálva tökéletesítette és szintén kivételesen szép finissel gyártani kezdte. -
Kávé Kálmán
tag
válasz Kávé Kálmán #96860 üzenetére
Még valami, aminek olyan nagy visszhangja eddig nem volt, de nem lényegtelen a ROBOT/Faema Baby kapcsán (Parci ezt szeretni fogod!), tudniillik hogy totál felesleges hozzá a tömörítő. Sokan kritizálták - jogosan - a hozzá járó tampert, h nem ergonomikus és, hogy könnyű félretamperelni vele. Nos, bármennyire hihhhetetlen, de a 20g-mal, amivel én használom, rendesen elosztva az őrleményt (rázás, koppintás), a felsőszűrőt 2/4 ujjal a kávépárnára nyomva tökéletes ellenállású kávépárnát kapunk.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz verti1 #96862 üzenetére
Nem kell vezetogyuru, Pali. A tampert ugy ahogy van, el lehet felejteni. F E L E S L E G E S. Total elegendo a screen-nel kicsit megtolni.
Amugy 9 bar-on innen - fole meg minek menni - en nem erzem egyaltalan rendkivulinek az onkinzast, amivel a kar kialakitasa jar. Maskulonben mar forgattam volna az esztergalyosokkal hozza valamit a “kezecskeibe”. De fajdalomturesben sem egyformak az emberek .
most csinalok egy kavet a szolo vegiben es lovok fotot.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Kávé Kálmán #96866 üzenetére
A lenyeg!
screen-t radob, aztan 2/4 (alternativ) ujjal kicsit ranyom. Igen, meg lehet ugy csinalni, hogy ne egesd meg Magad az elomelegitett szurovel.
Nem kell erosen nyomni, kulonben siman meggorbul a ter (meg a felsoszuro) is.ket kezzel nyomtam (nofoto) a csucs 9 bar volt. Es 59g-os dupla lett belole.
erre a tampernelkulisegre en is csak a bebinel jottem ra egyszer kenyszerbol....
Hajra![ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Kávé Kálmán #96867 üzenetére
-
Kávé Kálmán
tag
-
Kávé Kálmán
tag
1. Mer’ az ujjamat soha nem kell keresnem. Voltal mar az uzemben, ugye?
2. Mert a jelenlegi tamperrel konnyu felretemperolni
3. Merha utazik, akkor nem kell magammal vinni
4. Legalabb egy mozdulattal kevesebb (3-6mp, sok kave, sok ido, minel kevesebb, annal dragabb).amugy a dolog szerintem total analog a Flair-re is. Ott is van egy felsoszuro, ami abszolute alkalmas a kvazi tomoritesre.
Nem probalja ki valaki? Az nincs nalam. -
Kávé Kálmán
tag
Még néhány érdekesség a 9Barista-ról.
Ha pünkt az előírt 120g vizet töltünk a talpba, akkor összetekeréskor 42g víz a hűtőkamrába kerül. A maradék 78g értelemszerűen a bojlerben marad (kb ez a vímennyiség a Brikkánál is. Folytköv.
18,5g kávéból...
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Kávé Kálmán #96874 üzenetére
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Toobee #96876 üzenetére
"Elég kötött a kimenet"
Nem feltétlen. Sőt! A design lehetővé teszi a gondolkozás nélküli konzisztens kávékészítést, de külön-külön töltve a köröket a hőmérséklet és a brewing ratio is meglehetősen tág határok közt manipulálható. Ha valaki a nyomással elégedetlen, akkor a rugót cserélve lejjebb viheti azt is 9 bar-ról.
-
-
Kávé Kálmán
tag
válasz norby_42 #96881 üzenetére
Ja, a nagy resze a hutokor kurtojen keresztul elrotyog. A tobbi keves itt-ott amott. Ja, 120+18,5 vs. 34+38+25+15+4.
295 GBP az ara
Ezen biztonsagi szelep csak a bojleren van, ami 12 bar-ra van belove, ha jol emlekszem. A dipper csore szerelt a 9 baros szelep, ami a hutospiralba ereszti a vizet.
-
Kávé Kálmán
tag
Robot update: kössz az érdeklődést és a befutott megrendeléseket. Őszintén meglepett. Hajnalban kiment a megrendelés (a kedvezménynek vége), várom a visszaigazolást, hogy mikor menekíthetjük ki a Robot kontingenst a még többé kevésbé szabad Hong Kong-ból. Mindenkit értesítek pm/telegram/email (ahol kontaktáltatok), hogy mikorra várható a befutásuk. Előre elnézést mindenkitől, akit ez a téma hidegen hagy, de minden valószínűség szerint el fognak akkortájt szaporodni a robotos robotoló posztok, amiért én semmiféle felelősséget nem vagyok hajlandó vállalni .
-
Kávé Kálmán
tag
válasz freaghill #96946 üzenetére
6-an vagytok a szivárvány minden színében :-).
Megcibáltam a Flair karját is ma "nyomorító" nélkül. Verti visszajelzése fényében egy szilikongyűrűtlenített Flair screen-nel. A képen látszódik, hogy pontosabb illesztés lenne az ideál, de megteszi. 15g még tölcséren át töltve bekocogtatható és a felsőszűrőt huvelykujjal nyomtam meg (ennyit a dogmatikus hány kg-mal nyomjam meg kérdésről legalábbis ezzel a setup-pal). Tudja. Lásd képek.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Toobee #96985 üzenetére
Hehe! Henk is osztotta? Ő a (z egyik) hollandus LM distributor. Illetve Cafelat Robot Paul (Pratt) cimbije. A 9Barista max úgy surf-özhet lefele a hőmérséklettel, ha jéghideg vizet rakunk startnál, vagy esetleg start után meghatározott idővel a hűtőkörbe utólag, úgy h a talpba csak 80g-ot teszünk az előírt 120 helyett. Póbáltam kicsit rátölteni a fix 40-re, de nem szereti. Akkor már kibugyog a hűtővíz, amikor a spirálba ér a 180 fokos víz. Felfelé lehet menni, mert a kevesebb hűtőköri víz az nyilván magasabban hagyja a "kávévíz" hőmérsékletét. Persze mindez szigorúan elméleti alapon, mert eddig csak fasza eszpresszót ittam vele. Szélsőségesen világos/filter pörköléssel nem nyúztam persze. Azt én inkább filterben kultiválom.
@coxymaxi Támad a Mars! Jön a robot-hadsereg. Szept. 21-én kell felmarkolni a motyót. Paul "elfoglalt" default is, de amikor a Hoffmann teszt után beszéltem vele, akkor konkrétan azt mondta, hogy mást se csinál, mint Robot karokat políroz...
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Toobee #96999 üzenetére
Persze, h lattam. Olyasmit kedvelek, amit elolvasok es megertek . Will vmiert “megvette” a Smart-ot. A JH review elott csevegtunk. Most nincs ideje ilyesmire neki sem. Az Olympia se gyozi gyartani a Creminakat... A lenyeg, elrg komoly szimulacios apparatus all Will rendelkesere (lasd civil foglalkozass), ergo fingom sincs, h mi kalkulalt es mi mert. Ezt a darabot nem vagyom szetforgacsolni, ugyhogy megvarom mig o hekkeli ra. Engem a homeres jobban izgat. A szuro egyedi. Nem mertem meg. Van sajat egeszen jol illesztett tampere. Vhol 52 es 55 kozott szemre.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Flashback #97179 üzenetére
Bár tényleg érdekelne egy ilyen esemény, terünk is lenne lebonyolítani, de a nem szeretném a véleményeket még a jelenlétemmel sem befolyásolni. Néhány tesztelendő terméknél ugyanis súlyosan érintett vagyok :-).
By the way... erre a happeningre már azt gondolom, kezd kimaxolódni az időbe besűríthető téma, de nagyon szívesen elengedem az Apex tekerőjét is egy hétre, ha valaki Commandante, EK43, Apex összekóstolást szeretne csinálni kiscsoportosan. Fontos, hogy legalább 3-4 rutinos filteres legyen, akik egyike sem érdekelt egyik termék jó szereplésében sem. -
Kávé Kálmán
tag
válasz Toobee #97308 üzenetére
Pl így: ez az egy La Marzocco Mistral Seattle-ben. Az alapgondolat az egyidejű nyomás és hőmérés volt és először a Cremina-ra csináltam meg, aztán rájöttünk, hogy tökéletesen alkalmas két nyomásmérő (SEP és analóg) egyidejű használatára is (az ember nem mindig akar mobillal kávét rettyinteni), de szereti látni az aktuál nyomást. Csináltunk egy miniszériát belőle, amit rögtön szétkapkodtak. Most készül egy 100-as széria. Az e61-esen kicsit furán fog hatni, de nagyon sokan várnak rá.
A 9Barista most kölcsönben van és nem akarják visszaadni, úgyhogy nem mérős. Sorry! Emlékeztess egy hét múlva esetleg. -
Kávé Kálmán
tag
-
Kávé Kálmán
tag
válasz bbuffy #97361 üzenetére
SZög egyszerű a dolog. A pumpa tolja a 9 bar +- nyomást, Te pedig egy szeleppel szabályzod direkt a flowt/közvetve a kávépárnára gyakorolt nyomást. Sokkal egyszerűbb/direktebb, mint a pumpa fordulatszámát/rezgését manipulálni. A Decent 1.3-re már rá se akartam nézni (halálra frusztrált), aztán lassan csak elkaptam a fonalat:
-
Kávé Kálmán
tag
válasz vicces1 #97384 üzenetére
:-) a coffee- sensor-os srácok vásároltak már néhány dolgot tőlünk. Ahogy nézem a kart is lekopizták. Erről szól ez a szektor... Amúgy 2019-ben Milánóban a HOST-on A Robot-tal és a Pro700-assal demóztuk a Smart Espresso Profiler-t és a Pro700-zal elég nehezen boldogultam. Wholelattelove Tod (az ősz faszi) mutatta meg, hogyan kell finoman játszani vele. Neki a SEP volt az újdonság. Azután még váltottunk néhány levelet és jeleztem neki, hogy totál felesleges a szelep tengelyének körbefordítása, és mi kicseréljük alapban a gömböcöt egy karocskára, de nem vette az adást.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
hejj!
Cimbora be"uj"itott maganak egy Cremina-t es egy darabig meg tartogatta a polcan a Caravelt, de most gyenged eroszakkal betolta nekem az uzembe, hogy rakjam fel (o nem igazan forumozik). Francesco-tol hoztam neki par eve es egy evvel ezelottig folyamatosan (napi 1-2 huzas) ezt használta. Szerintem a legmenőbb szín a Caravel Primo Modello-ból. Nem csipkerozsikaalmat aludta az elmult 50-60 evben, ergo Patina van rajta (lásd képek), de muszakilag (mint Francesco gepei altalaban) total rendben van.
Nalam kiprobalhato, de el is kuldom orszagon kivul/belul, ha arra van szukseg. Extrak: a sajat rozsdamentes szurotartonk, preciz tamper, egyenes falu szuro is van hozza (nem gyakori), betolto tolcser. Igy tokkal-vonoval 300 Euro (MNB dev. kozep) az ara. Akibujtakinem... -
Kávé Kálmán
tag
-
Kávé Kálmán
tag
válasz lojzi1 #97574 üzenetére
Szerintem elég sok ojropéer meg jenki is Pavoni-zik. Itt is számosan. Nekem vén Pavoni-k voltak, vannak csak, de úgy emlékszem, hogy 17,5 g-nál többet bajosan lehet belesuszterolni a Millennium dupla szűrőjébe. Persze minél öregebb a kávé, annál finomabbra kell őröld, ergo lehet, h extrém esetben pár tized mér befér és fel tudod rakni a szűrőtartót. A felső limit egyértelműen az, amikor a szűrőtartó kar még ippeg felcsavarható. Én soha nem játszottam pénzérmével.
-
Kávé Kálmán
tag
MIndig pörkölési napon futnak be a legizgalmasabb dolgok, csak hogy ne tudjak még a kicsomagolásáig se jutni. Kénytelen voltam túlórázni. Vigyázat, kedélyborzolás! Ez a "szerzet" Svájcon kívül még nem gyakori jelenség (folyik a gyártás, de még nem szállítottak ki). Megkaptam az egyik proto-típust a Cremina SL-ből. Még én is csak dörzsölöm a szemem....
https://www.facebook.com/watch/?v=550277298986028&extid=qiE1De0fw94CWpS4
Kedélyborzolás 2, Paul írt, és küldött képet is. Elkészültek a Robotok, a szállító remélhetőleg már hétfőn felmarkolhatja. Onnantól 4-6 nap. Ergo szeptember végére itt kell legyen az első kontingens. Ez mind Magyarországra tart....
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Krajcsi #97635 üzenetére
Egyet húztam vele csak, azt egy pöttyet finomra őröltem és segítenem kellett kicsit a rugónak, de finom lett. Nálunk kevesebb kávé landol a lefolyóban hetente, mint egy átlagos kávé-geek-nél egy nap alatt :-). 6 bar körül tol. De hamarosan kiderül, ha megugorjuk a nyomásmérő kit-et hozzá. Végtére is ezért került ide ennyire gyorsan.
@soldier2 A Cremina SL (spring lever/loaded) egy új modell (kb 40 év elteltével). Az Olympiás fiúknak ritkán jut eszébe valami ... A test az aktuális Cremina, a fej meg egy update-elt Club. A következő modell-hez negyon iparkodnom kell, ha meg akarom élni...
-
Kávé Kálmán
tag
válasz vicces1 #97652 üzenetére
"akkora bullshit"
Nem az.
Nincsenek kőbe vésett szabályok. Elkészítés, pörkölés, őrlés - hogy csak a triviálisakat említsem - módja válogatja. Az egyéni ízlés/ízlelés is totttálisan különböző. A szubjektív tényező is óriási szerepet kap. Az elkészítés módja, a "rituálé", a körülmények pedig objektíve becsapják az ízlelést. Ezerszer linkelt kedvenc cikkem, egy nemzetközileg ismert, egyik legnagyobb kávés guru-tól.
Dominikán az adott csésze kávé garantáltan jobban ízlik, mint a saját konyhádban.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Az eredmények majd jönnek, ha kellően számos ember kísérletezik jól kontrollált/logolt eszközökkel. Erre tartunk :-). Amit határozottan ki merek jelenteni, hogy a slow ramp-up (lassú nyomásemelkedés) az kifejezettem előnyös a jó extrakcióhoz. A csökkenő nyomásgörbe (lásd rugós dugattyús gépek), pedig totás logikus, hogy jónak kell lennie. Tudom, szerény eredmények, de még az elején tartunk.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz vicces1 #97659 üzenetére
Básszki, már megen csapkodom a fíreléket. Sorry!
El kéne fogadni, hogy amire Te KATEGORIKUS választ igyexel adni, arra ESETLEGESEN nincs kategórikus igen vagy nem válasz. Mert a kávé NEM EGZAKT tudomány. Az, hogy valaki frissen IS fogyaszt kávét, és urambocsá még ízlik is neki, attól még nem sültbolond csak azért, mert Neked van 1,5 fórod vele szemben. Ennyi.
A "Nem az"-on kívül, válaszolj lécci az általam leírtakra, mert én a hozzászólásodra igyekeztem érdemben reagálni, válaszolni.
Amúgy nem kell nekem feltétlenül hinni, nem véletlen linkeltem be a cikket,
-
Kávé Kálmán
tag
válasz #64275200 #97692 üzenetére
Hey, the blogger is back :-).
Szaporodunkszaporodunk... Ez amolyan kockás ing hordás?
Ezt konkretan az üzlettárs követte el (megformázta Badacsonyt) ha jól emlékszem egy Aram-mal, amire bár a gyártón kívül is sokan szerettek volna nyomásmérőt rakatni, de óriási meló lett volna belefarigcsálni és elengedtük. Na, de a lényeg: ez egy flow profil, azaz a kifolyó kávé súlya másodpercenként (Bluetooth-os mérleg adja az adatot a telónak), aminek a jobb oldalon van a skálája, és 1,2g/sec-nál a maximuma. Amúgy éppenséggel nyomásgörbe is lehetne, és még azt se mondanám, hogy ne lenne benne ráció.
@CB amikor a Pro700-zal, flow regulátorral és a SEP-pel játszottam (szerintem analóg a Gaggia-val, csak annál a pumpa rezgésének frekijét növeled valszeg), akkor nekem az jött be, hogy az elején kis flow-t/nyomást adtam neki, mert a párna feletti tér és a párna nyelte a vizet nyomásfelépülés/ellenállás nélkül, de amikor telítődött, hirtelen durván felszökött a nyomás, ami semmi esetre sem egy slow ramp-up-ot produkált. Jobban kontrollálható volt úgy, hogy lasssan áztattam és amikor telítődött, akkor nyomás szép lassan elkezdett "magától emelkedni és tudtam érdemben/szépen szabályozni a nyomást és tényleges profilt rajzolni. A pumpán keresztüli szabályzás (ezzel küzdöttem pont a Decent-tel), persze egy áttételesebb, kevésbé közvetett/késleltetett beavatkozás. Hosszabb gyakorlás kell pontosabb profilokat bejárni.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Kávé Kálmán #97697 üzenetére
"kevésbé közvetlen" természetesen...
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs