-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
pedig épp te szoktad írni, hogy megégett meg ilyenek
na mindegy, azt hittem, égettnek tituláljátok majd, mert barna a széle. nem volt az. ez egy rohkaffee-ből vett honduras, házi pörkölés, pihent 10 napot (kivételesen). és szép savas-édes volt, bár nem túl összetett.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
Bazsee71 #61325 üzenetére
magyarán az eddigi darálóiddal kb. mindig citrom volt, az újjal meg kb. sosem? mert ez mondjuk egy elég látványos infó arról, hogy akkor mi alkalmas újhullámon szörfölni és mi nem (úgy értem, az a daráló a jó, amivel a kofi nem lesz citrom). persze, ha nyomásprofilozás is csak mostanában lett, akkor marad a kérdőjel.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
Bazsee71 #61333 üzenetére
én ilyen jó eredménnyel nem büszkélkedhetek, bőven volt citromlé is a csapolások között. viszont most jött az aktuális havi cucc, az utolsó az előfizuból (rosszul emlékeztem, hogy már kifutott), úgyhogy most bizonyíthat rob úr... (megint
)
casmo el martillo: hát, édes nem lett
, citromlé sem, de azért fanyar. fanyar+kakaó, kicsit lapos, zárkózott. a legtöbb kávénál, ahogy itt is, hosszú azért a 20 mp előáztatás + 40-50 mp csapolás, inkább ilyen 15 mp + 25 mp a reális. ezt most végignyomtam 20+40-nel, de vizesedett is a shot vége rendesen.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
válasz
Deadzone41 #61389 üzenetére
kőkemény csapvizet használok (tudom, tudom, kéne nordázni... tervben is van)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
fú, de jót húztam az előbb a "saját" hondurasomból
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
Sinisi #61406 üzenetére
ennél a rohkaffeésnél az a tapasztalatom, hogy ha elkapom a pörkölést (világos pöri, de azért nem túlzottan), akkor kell neki 3 hét, mire fincsi lesz, előtte savanyú. mivel ezt már kitapasztaltam, most időben csináltam és kivártam a 3 hetet. így zenél. nem casmo vagy black lxr komplexitás, de félelmetesen jó.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
na, megtaláltam a kékszőlőt a casmo el matrillóban. kicsit még mindig fanyar, de javul. amúgy most már szinte minden casmót kicsit kisebb hőfokon kell húznom, mint amit ajánlottatok ("nyomasd a hőt, 96-97 fok stb."). 93 fokon jók nálam.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
fragola.6035 #61445 üzenetére
kéne egyszer forgatni egy valóságsót vidéken. abszolút egzotikus lenne, tapadna rá a 2 millió pesti. lehet, hogy egyszer, ha megvettem a teljes bear grylls készletet mol pontokkal, én is fejest ugrok bele, érezzem megint az adrenalint, a lüktetést.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
fragola.6035 #61456 üzenetére
hát egyébként oda felétek vidékre kell is az a macséte!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
egyrészt nem látjuk a kosarad, hogy valójában mekkora és mennyi fér bele
másrészt, ha 12-esen túl gyors, őrölj finomabbra, nem kell a mennyiségen növelned, az maradjon ugyanúgy 18 gramm. próbáld ki légyszi 9-esen vagy 10-esen és referálj. addig meg ne magyarázz
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
hát ez érdekes. tuti jó az a daráló? szemre is egyre finomabban őröl, ahogy mész le vele? 1-esen már szinte liszt/púder vagy még mindig durva szemcsés (mint a gríz)?
a pogácsa nem csatornásodik? (nem lyukas, ha csapolás után megnézed?)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
de, lehet túl magas, hiszen a kar alja és felső pereme között is van egy távolság, annál magasabb szűrő értelemszerűen nem fér bele. kivéve, ha nyitott karod van (ami alul egy nagy lyuk), abból kilóghat lefelé.
ugyanígy túl alacsony is lehet, legalábbis elméletben, ha mondjuk a vízterítő/felsőszűrő jó mélyen lóg bele a szűrőbe és amúgy a gyári szűrők is mélyek, de te valamiért egy kifejezetten alacsonyat veszel. de ilyenre nem láttam még példát, túl magasra igen.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
Gravity1234 #61536 üzenetére
ha kiderül, hogy a kávé volt a ludas, elég lesz belinkelni ezt, amikor magyarázzuk valakinek, hogy miért a frissesség a legfontosabb paraméter egy kofinál.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
fragola.6035 #61541 üzenetére
na azért, ami nálam volt, az is finom volt (kicsit későbbi és kicsit kevesebbet pihent)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
GAgyiXyXy #61545 üzenetére
ezeket a tényfaktumokat honnan veszed? talán a silvia termosztátja nem engedi a fűtést 85 fok fölé?
hogy lehet egy univerzális kávéfőző "sötét pörikhez készítve"? a pid pedig végtelen kényelmet és reprodukálhatóságot ad a dologhoz, nem pedig "még finomabb" kávét...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
SierraFox #61550 üzenetére
persze, hogy nincs problémád... hiába robbannak be időnként újabb arcok és nyilatkoztatják ki a tényeket, még mindig az van, hogy:
- egy normális kávégéppel lehet normális kávét csinálni, minden műfajból
- a pid nagy kényelmi segítség, de nélküle is kitanulható egy gép, csak sok-sok energiát igényel (ki a franc akar vakrepülni, ha nem muszáj?)dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
GAgyiXyXy #61561 üzenetére
nem ez a baj, az a baj, hogy egyszerűen valótlant írtál, most meg átviszed ilyen bélázásba az egészet. pedig ettől még ugyanakkora butaság marad, hogy a silvia sötét pörikhez van belőve. a pid témában én nem képviselek olyan sarkos álláspontot, mint a többiek, mert ki lehet ismerni egy gépet nélküle is. viszont abban egyetértek velük, hogy igazából nem érdemes.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
von toth #61557 üzenetére
nincs most igazad, nem dogmatikus dolog ragaszkodni az igaz állításokhoz, hanem logikus
fragola biztos tudja, hogy a silvia termosztátja milyen intervallumok között működik, de igen-igen meglepődnék, ha nem tudna kb. 93 és mondjuk 85 fokos vizet csapolni vele. márpedig akkor jó mindenféle kávékhoz.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
válasz
GAgyiXyXy #61567 üzenetére
nem akarok ezen sokat lovagolni, csak szólni akartam, hogy téves, amit írsz. hiába írnám le, hogy szerintem 0+0 az nem = 0, ez nem vélemény kérdése. a silvia ugyanúgy alkalmas újhullámos kávéra, mint x másik kisgép. és egyébként ez az "olaszok csinálták" érv sem stimmel, mert millió újhullámosok által elismert gépet is az olaszok csinálnak.
az a helyzet, hogy ezek egyszerű dolgok, csak páran igyekeznek itt is a "3 millióba került, és azért ez már más szint" típusú, tekintélyelvű érvelést nyomatni:
- kell egy szivattyú (vagy a karod)
- ami lehetőleg végig fix, általad meghatározott hőmérsékletű vizet nyom át
- igényesen, egységesen terítve a kávépogácsán.
(ha nagyon pöpec a gép, a nyomás ereje is beállítható)
kész, passz, ennyi.[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)