-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kávé Kálmán
tag
mégmégmég! Kellenek a disztribúcióra/homogenizálásra a vélemények! Az enyém az alábbi. A minihabverő. Anno volt, aki vett belőle és azt mondta, hogy szarabb a kávépárna a habverés után mint előtte. Annyira nem értettem a problémát, hogy már kommentárra sem futotta. Én ezt az őrlemény homogenizálására használom (természetesen tölcsérrel). Aztán szintén tölcsérrel síkba (tökéletes síkba, nem nehéz) rázom a kávét és tömörítek. Sík kávépárnát tömörítek. Nem használok puck perfectert. Ez a 4-6-8 tűs stirrer persze használható tölcsér nélkül is, mert nem okoz nagy felfordulást. Na, és pont ez is a bajom vele. Ha a finom, normál és durva őrleményt homogenizálni akarom, akkor akkora felfordulást akarok okozni a párnán belül, amekkora csak lehetséges. Ehhez meg nem hókuszpókuszra (saját lelkiismeretem megnyugtatására, hogy a tevékenység kipipálva) van szükség, hanem rendes zatyulásra, ami a csövön kifér. 6 tű ehhez képest - SZERINTEM - csak csók egy "fáradt" papagálynak. De roppant kíváncsi vagyok a többi véleményre is, mert pont ezért nem fűlik a fogam 500db tűs stirrer-t legyártani, még ha jól meg is fizetik...
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Na, és pont ezért akarom meggyőzni az ajánlatkérőt a fanyelű habverőről (azért biztos 10szer annyit lehet kérni mint a normál habverőért).
https://vimeo.com/378140798/c5f10dbc42
De ő is azt mondja, hogy ahhoz jól kell rázni. Hááát kérem! Én nem viszem túlzásba és sík. De nyilván lehet valahogy féloldalasan is "síkbarázni". Úgyhogy berendeltem a kívánt 0,4mm tűket, amik a 3D printerek tisztítótűi. Kipróbált darabok. Nem 0,3 nem 0,5, hanem 0,4-es kell neki. De nem hiszek benne. Győzzenek meg a stirrer userek! Aztán kipróbálom az összerakott protot és megpróbálom megcáfolni magam.
@SoundOn Péter! Ne túrjál vele, hanem homogenizálj ! Nézz rá az enyémre!
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz SoundON #88537 üzenetére
:-) Minden őrlő (nem én állítom) bizonyos profil/eloszlás szerint szórja az őrleményt. Ez nemcsak a mennyiégi eloszlásra vonatkozik (megintcsak állítólag) hanem, hogy tisztán a kosárba őrölve NEM EGYENLETES/NEM HOMOGÉN az eloszlásuk. Ez az egyenetlen eloszlás minél alaposabb felkeveréssel enyhíthető. Ezt én csak azért hiszem el, mert a naked lefolyások (elvétve használok kifolyós kart) szebbek turkálással mint anélkül. Ez már csak így van. Látom a szememmel. Nem állítanám, hogy valaha kiérezném a csészéből :-). Talán Téged sem maga a turkálás szórakoztat, hanem valami másért csinálod. Azaz ezzel nem vitázok, amíg valaki be nem bizonyítja az ellenkezőjét. Akkor meg csendben továbbra is így csinálom, mert jobb az extrakció. A HG1-nél, a Lido-nál, a Kinunál és a Olympia Moca-nál is így van/volt.
Győzz meg az ellenkezőjéről! Azt hiszem sok sziszifuszi kört tényleg nem futok egy kávé lehúzása előtt :-).
John (Decent Espresso) a homogenizálás nélküli és utáni extrakciókat vizsgálta, és látja értelmét. A videóra azt mondta, hogy alaposabb a habverőzés és a rázás a stirrernél, de a többség elkeféli a rázással, és azok a stirrer-t preferálnák. Ergo könnyebb eladni azt, mint edukálni a habverőzést. Ezt én nem tudom/akarom megítélni... mármint, hogy hogyan látja a tipikus home barista. Ezért kérdezek itt is.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Áhhh Peter! Siman belekothettel volna, h miarakert razom meg a habverozes elott ! A videozas miatti lampalaz az oka. Total folosleges.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz bluesfan #88543 üzenetére
Van hogy rogvest a kinu poharaban, van hogy a kimeros papirpoharamban, van hogy direkt a szuroben zatyulok. Igen, elofordul, hogy vmi keves (tenyleg nem erdemi) fine az elnel ottmarad. A finom migralodasanak temaja tudtommal alapvetoen shot inditasa utan lett eleddig feldolgozva. Ha hatekony l, gyenged az eloaztatas, fokozatos a nyomasfelepules (ramp-up), akkor nem valtozik a pozicioja, ha radurrantod a 9 bart, akkor meg jo esellyel szuro aljaig, vagy azon tul is viszi a viz/kave. A zatyulas milyensegetol fuggoen el tudom kepzelni, hogy kulonbozo eloszlasokat erhetunk el.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz zolnagy #88557 üzenetére
"Jobb így a kávé egyértelműen."
Ez azért még nem túl meggyőző :-). Ha összeáll a rutin, akkor az eszpresszónak nem jobbnak, hanem durván jónak kell lennie. Attól függően, hogy milyen világos pörköléssel játszol, többször kell felönteni zubogó vízzel a hengert. Nálam sötétnél egy, közepesnél 2, világosnál 3 felöntés passzol. Gőzzel még tovább hevíthető.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz zolnagy #88567 üzenetére
Egszerű képlet a Flair. Kb 70g (esetleg 75g) 100 fokás vizet tudsz a 270g-os szobahőmérsékletű hengerbe tölteni egyik végén ledugózva az előmelegítéshez. Egy az a közepes pörkölésnél kevés lesz. Ahhoz, hogy a víz felhúzza a henger hőmérsékletét (kiegyenlítődjenek) lényegesen több kell, mint 30mp. Szerintem 1,5-2 perec. És ezt ízlés szerint 2szer vagy 3szor. Nem várnék Kinu-ra. Tutti tudsz még javítani nem keveset a kávédon.
-
Kávé Kálmán
tag
Kedélyborzolásra tökéletesen alkalmas dugattyús gép a skála másik végéről. Egy darabig itt tartózkodik nálunk, ismerkedünk... reszelgetjük. Nagyon klasszul megkancafizézték a karos mechanikát, amit így könnyebb húzni és nem fenyeget a felcsapódás/állkapocstörés. Ezzel együtt mindarra képes, amire a klasszikus karos. Odab@sz, na! A kávé is, ami vele készül.
Hja. Rendeltem pár Profitec Flow regulatort E61-es fejhez, még Karácsony előtt befutott. Jövő hétre beárazódik, ha valakit érdekel...
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz #64275200 #88603 üzenetére
"Vele még erősen a barátkozás kezdetén vagyunk. Érdekes játék, egy kicsit kiszámíthatatlan még a számomra. De nem bántam meg, hogy beruháztam rá."
Első próbálkozásaim nekem is igen szárnyaszegettek voltak.... Nekem onnantól vált kontrollálhatóvá, hogy zárt szelepnél indítottam rá a pumpát, a szelepet pedig nyomásfelépülésig (előáztatás és lassú ramp-up) csak egész kicsit nyitom ki. Nyomásfelépüléstől mindent meg lehet vele csinálni. Az ECM/Profitec bogyója egy kicsit alkalmatlan. Mi karra cseréltük, ugyanis a 180 fokos spektrumban minden (MINDEN) releváns flow előállítható tisztességesen előkészített kávépárnánál.
-
Kávé Kálmán
tag
Huhh! Micsoda tüzijáték volt itt az elmúlt napokban. Nem kell ezen szörnyülködni. A HB-n és a Kaffee-Netz-en is parázs viták mennek a mindenféle táborok között. Szerintem ezek az eszmecserék, ütközések nagyon sok információval szolgálnak. Én is csak annyit tudok hozzátenni, hogy igazán érdemi véleményt akkor alakíthat ki az ember, ha ismeri vagy legalább egyszer kipróbálta ezeket az eszközöket. A Robotolók, Flair userek azt gondolom mindegyike használt már pumpás gépet. Van, aki most is felváltva nyúzza őket. Én minden fűtés nélküli eszpresszó alkalmatosággal kapcsolatosan roppant szkeptikus voltam. Egész addig, amíg ki nem próbáltam.
Na, de a lényeg: a Kávébár Bazáron nyomásprofilozó ügyességi versenyt tervezünk lebonyolítani, amin a Flair-rel lesznek kénytelenek az indulók a La Marzocco LevaX nyomásprofilját szimulálni. Az ötlet onnan jött, hogy a HOST Milanón, betévedt hozzánk a görög barista bajnok, aki elővette a saját kávéját és a Flairrel készítettem el neki. Totál el volt képedve. Leva-n dolgozik és azt állította, hogy nem tudna különbséget tenni. Nem értékelem túl a dolgot, mert nem egymás melletti összehasonlítás volt. A Bazáron megtehetitek. -
Kávé Kálmán
tag
válasz weinmaker #89324 üzenetére
Ez is egyszerű.
Ahhoz, hogy egy háklis kávét BÁRMIKOR KONSTANSAN elkapj, ahhoz nagyon jó rutin és egy totálisan stabil, NAGYON JÓL pidelt gép kell. Na jó, valszeg egy elég jól pidelt gép is megteszi, ha már összenőtt a tulajdonosával, és félszavakból megértik egymást. Tévedek?
Bizonyos hőfok fölött (csodák nincsenek, felfelé limitált a Flair) már kellenek az extra körök (lásd melegítés gőzzel pl). Én filter pörkölésből, filterezni szoktam. De nem hülyézem le azt, aki abból szereti a eszpresszóját elkészíteni. Az nagyon jó rutinnal és jó géppel is rögös út. Talán nem ez a mainstream.
Az, hogy a manuál karos gépek megbocsátóbbak egy pumpásnál, az a működési elvükből adódik. Azt is mondhatnám, hogy törvényszerű. Végtelenül egyszerű példa: ha gyorsan folyik le a kávé, akkor kevésbé nehezedsz rá a karra és megmented a shotot (nem tökéletes lesz, de semmi esetre sem a lefolyóban landol). A pumpásnál meg lejön (gyorsan), belekóstolsz és kiöntöd.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz vicces1 #89329 üzenetére
2 fullos Gaggiara akasztottunk Smart Espresso Profiler-t, illetve a Profitec Pro700-ason játszottam a flow regulatorral hetekig. Osszehasonlitahatatlanul indirektebb a beavatkozas a potival es a szeleppel a dologba. Hidd el, attol hogy a manual gepeket kedvelem, nem jelenti azt, hogy nincs fogalmam a pumpasokrol. Senki nem manual kavegeppel a kezeben szuletik. Azt gondolom, 100 karos hívőből 99-nek volt pumpása előtte. Kívácsi lennék, hogy a karos gépeket megkérdőjelezőkből, hányan használtak tartósabban egyet. Lehet húzni a strigulákat :-). HITTÉRÍTŐ MÓD VÉGE. Eladó DECENT PRO :-)
-
Kávé Kálmán
tag
Ha szereted az összevissza tekergő kábeleket és a pontosságot szugeráló pid displayt, akkor rajta. Wouter ott volt a standunkon Budapesten és Amsterdam-ban is. Lehet, hogy cinikus alak, de azt mondta, hogy 2 pid-eléssel találkozott összesen. Mindkettő magyar elkövető volt. Nekem komfortvesztés egyértelműen egy Strietman-on tekergő kábelsaláta (vannak pidelt gépeim amúgy). Aki a CT1 hegerének alján (az a releváns) a vízhőmérséklet ingadozását kiérzi az elkészített kávéban (én nem az vagyok) az pidelje. Ha kiérezném, akkor azt csinálnám, hogy úgy álltanám be a hőkapcsolót, hogy a fűtési ciklus végén legyen ideális a hőfok. De minthogy béna vagyok a marginális hőmérsékletkülönbségek kiérzéséhez, ezért odasétálok a pideletlen CT1-hez és k elégedett vagyok a húzott kávéval. Jó hír amúgy az érzékenyeknek, hogy a CT2 termosztátja szűkebb tartományban szabályoz.
-
-
Kávé Kálmán
tag
Ja, Bazár. Szombaton sajnos/szerencsére (kinek mi :-)) nem todok kint lenni. Akkor meg lehet úszni a hittérítést.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz jana86 #89348 üzenetére
Az analóg óra tehetetlensége meglehetősen nagy, de nyilván óriási segítség a vakon repüléssel összehasonlítva. Ha a smart-on ott van előtted egy korábbi profil, és azt akarod lekövetni, akkor az elég mukás a szeleppel. A flow keresztül szabályzod ugyanis a kávépárnára gyakorolt nyomást. Örülök, ha egy Robot usernek tudtam újat mondani.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz konzumpro #89351 üzenetére
"Bocs hogy előveszek egy ilyen régi és talán már megvetendő témát"
Sommás rész: A kotyeszt valszeg azok vetik meg, akik nem értenek hozzá...
Játszottam vele azóta is. Most már újra benne van az összes szenzor és a smart méri a nyomást a bojleren, a kifolyó kávét "kikatétereztem" egy Acaia-ra rakott kiöntőre, ergo a kifolyó kávé súlya is logolódik, de itt elfogyott a lendület nyáron. Szisztematikus mérésekre már nem futotta...
Sajnos nem ennyire triviális a kotyesz hőtana, hogy a szimplán az induló hőmérsékletet analóg módosítva eljuss a kívánt "főzővíz" hőfokhoz. Egyszerűbb a vímennyiséggel játszani szerintem, ami az alapvető faktor a "főzéskori" hőmérséklet belövéséhez.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz vicces1 #89365 üzenetére
“ugyanazzal az elszánt áhítattal állsz ki mellette ahogy 2 éve a másik oldal mellett. Csak közben megtértél.”
Kerlek emlekeztess, hogy mi volt a “masik oldal”! Lehet, h nem is megtertem, hanem agymosott lettem. 2013-ban vettem az elso kezi orlomet (HG1) es vagy ugyanabban vagy 2014 elejen az elso Creminamat (azota is napirenden hasznalom). Na, pont azota manual tolom.
“megkérdőjelezted; ki érezni fokokat egy shotban! - ez vicc vagy komolyan gondoltad?”
:-) ha minden masodik szot olvasol, akkor persze lehet ezt igy is ertelmezni. Ha viszont figyelmesen es eloiteletek nelkul tenned, akkor pontosan megertened, mit irtam le. Fura lenne magamtol idezni. Kerlek tedd meg Te helyettem! Amugy nem all tolem tavol a viccelodes. Mint rendesen.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz vicces1 #89369 üzenetére
Ez így nem járja :-)! Inkább próbálj ki egy karost, ahol és akivel kiadja. Ne Flair-t! De olyan valakivel, aki tudja mit csinál. Na, ha kipróbáltad, akkor mondd el a véleményed! Szerintem sokan kíváncsian várják. És rengeteg hasznos tanácsuk lesz, ha valahol elakadsz. Ígérem, nem fogom kommentálni.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz adriankoooo #89372 üzenetére
Pontosan. A víz azután kerül a bojlerbe, miután a kávé a helyére került. Direkt a kontaktus. Ergo a kávépárnát is melegítened kéne.
@Parci: Korulirtad akaratlanul a Strietmant :-) -
Kávé Kálmán
tag
Draga. De ugy draga, h ez Wouternek nem ad megelhetest. Inkabb hobbi. Akiket ismerek ebbol a pici manufakturalis korbol, talan az Orphan nőtt ki (gyartas Taiwan-on), a Kinu darabszama meg mindig kicsi ahhoz, hogy pénzt keressenek vele, Paul (Cafelat Robot) szinten maga polirozza a termekeit. A CNC-megmunkalas az soha nem fogja ezeket a termekeket igazan gazdasagosan gyathatova tenni. Sergio (Flair) mar az amazonon is arul. O soha nem volt manufaktura.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
A legutóbbi videójában is ezt használta. Nem ajándékba kapta John-tól.
-
Kávé Kálmán
tag
Hagyd el Parci :-), már én is kezdek zavarba jönni.
SZámomra nem egy eszközről szól ez a sztori, hanem arról, hogy aki kétkedik, van módja és nyitott rá, próbáljon ki egy tetszőleges manuális/rugós (dugattyús) eszpresszógépet / igyon az azon készített kávéból egy olyan helyen, ahol van fogalmuk róla. Ezek után érdemes diskurálni a tapasztalatokról. Sok esetben ugyanis azt érzem, hogy a nyitottság az ami hiányzik.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz 72lakiluk #89678 üzenetére
“Ettől a faszitól még a lábujjam is ökölbe szorul nem tudnám végignézni “
Miert? Erdekes, hogy JH polarizal. Szerintem a legsokoldalubb kontent producer (szo szerint) a kaves szcena-ban. Raadasul, nemcsak a kavelefolyasrol, meg arrol van fogalma, hogyan legyen/lehet valaki bariszta vilagbajnok, de evek ota uzemeltet egy nemzetkozileg sem sikertelen londoni kaveporkolo “uzemecsket”, es emellett is oriasi otletei vannak, mint pl a world’s largest cupping, amivel ugy edukalta a kavera erzekeny youtube-reket, hogy azon az anyukam is ugy vehetett volna reszt, h nem erezte volna magat outsider-nek.
Ez a video csak egy pelda, mennyire minden leben kanal csoka:
https://m.youtube.com/watch?v=tNp29UZ2mOU [link]szerintem erdemes a csatornajan szemezgetni, urambocsa akar kovetni is.
nagyon erdekelne, miert van tole herototok? Ki az, aki szerintetek jobban csinalja a kontent-gyartast?
-
Kávé Kálmán
tag
válasz adriankoooo #89787 üzenetére
Viccesek ezek az "objektív tesztek". Tényleg érdemes őket olvasni. Minél többet olvas az ember, annál tájékozottabb lesz. Szerintem érdemes ezekről idegen nyelven is olvasni, ha szükséges esetleg szótárt is ragadni, mert pont az emlegetett két őrlőről egészen más kép alakul ki, ha sokat olvasunk róluk. Ahogy az objektivitásnak sem az a kritériuma, hogy vki azt mondja magáról, hogy "objektív vagyok", úgy egy "teszt" sem attól lesz teszt, hogy valaki annak nevezi. A "teszt" kifejezetten divatos elnevezés mostanában. Én azt gondolom, hogy az objektív tesztekhez leginkább alázat szükségeltetik a szakmaiságon túl persze. A Kinu és az Lido gyártóját is jól ismerem személyesen 2017 óta. Pontosan tudom, hogy milyen árrésekkel dolgoznak, milyen gépekkel gyártanak. A gyártás az ez külön pálya. Ahogy pl nálunk a prototípusok lepottyannak a szomszédos CNC üzemből, annak semmidesemmi köze nincs a gyártáshoz. Totál más liga. Az, hogy valami két láda sörért megcsinál a szomszéd ügyeskezű esztergályos, az legenda. A Kinu M47 és Traveler esetén konkrétan felületmart megmunkálásról van szó. Ezen alkatrészek sorozatgyártásához 100 000 Euro-ra rúgó gépek a belépők (ilyenek lettek totálkárosak a Kinu-nál a 2018-as tűzben).
Sokat olvassatok, nézzetek review-kat ezekről a cuccokról, hogy dönteni tudjatok. Már aki akar erről dönteni :-). Amúgy a bazáron a Lido és a Kinu is tekergethető lesz.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #89797 üzenetére
Kár felkapni a vizet olyasmi miatt, ami nem inged. Tesztek kapcsán nem Rólad van szó :-). Meg aztan azt sem írtad, h objektív vagy:
“objektív vélemény akart lenni”.
A többire nem szukseges reagalnom, mert szamos itteni tag jart mar nalam a mostani de legfokepp az elozo uzemben is es tudjak milyen szoros az egyuttmukodes (szimbiozis :-)) a cnc muhellyel.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Hejehó!
Gyertek hétvégén fullmanuál nyomásprofil-versenyre a bazárra. Nevezni (ingyen) a helyszínen lehet. Óvatosan, 50 jelentkezőnél húztuk meg a határt naponta előzetesen. De, ha látjuk, hogy megugorható több is, rajtunk nem fog múlni. Holnap az instán és a facebook-on megszellőztetjük a nyereményeket (most legyen annyi elég, hogy videó végén megjelenő szponzorok dobták össze). A verseny két napig tart. A három legjobb Leva X profilt Flair-rel produkáló versenyző nyer. Az eltérést rideg számítógép kalkulálja, úgyhogy szubjektív tényező a versenyzőn kívül nem lesz. Csak a finommotorika számít.
Aki Lido-t vagy Kinu-t kar próbatekergetni azt is örömmel várjuk. Szombaton csak a Traveler és a Lido ET lesz bevetve (tapizni lehet a Simplicity-t és a Phoenix-et is), Vasárnapra síelésből (velem együtt) a demo M47 is odaér.Promo: https://vimeo.com/388943343
-
Kávé Kálmán
tag
Voltatok egy páran (én csak négyre estem be). Köszönjük a részvételt! Részeredmények a szombati forduló után:
Vasárnap 1600-ig tart a verseny. Még nem dőlt el kié lesz a Kinu Simplicity, az Acaia Lunar vagy a Flair Classic Plus. Hajrá!
-
Kávé Kálmán
tag
Annál rosszabbul nézünk ki, mint amit Dávid belinkelt :-). Sokkal rosszabbul... Most rakodtam ki a teherautót egyedül. Magam is meglepődtem, hogy a satupadok és 140kg-os Leva is kijött úgy, hogy közben egy percig sem fenyegetett, hogy lepottyan valamelyik (videó erről a héten az instan...). Klassz volt, hogy ilyen sokan jöttetek. Rengetet tanultunk belőle mi is. Ezt a versenyt a varsói WOC főpróbájának szántuk. Óriási élmény volt.
Fragola mindig a boxzsákot látja bennem, ezen már rég napirendre tértem. Az, hogy az ítélete mindig rusztikusan sommás, és majd mindig elhamarkodott/alaptalan szintén nem lep meg. Egyszer majd felhagy vele. Vagy nem. Most reagálok a megjegyzésére az utoljára.
"BWT, Kávékalmár, vagy Alpro, akik pont leszarják a szeméttermelést"
A Mountex (az ország valszeg legjobb túraboltja) tulaja (velük csináltuk a standot) az ország egyik legzöldebb csákója (talán nem véletlenül), akinek a nézeteivel én is teljesen egyetértek. Ahogy élek, és ahogy a cég működik, az már kevésbé zöldíthető jobban. Apró pontokon még bizonyosan van némi tér.
Miskával (Mountex tulaj) külön téma volt a pohárkérdés. Mindketten nagyon örültünk a Boomerang-nak. Egész odáig, amíg meg nem láttuk. Amúgy a vásárszervező is konkrétan úgy bocsátotta útjára a dolgot, h biztos ami biztos MINDENKINÉL legyen papír is. A boomerang sajnos esélytelen volt a méretei miatt a Flair alatt. A mérleg alárakását meg sem említem. Az appunk mérleg nélkül felkarú "óriás". A Leva legmélyebb állású csepptálcájánál csak nyitott karral lehetett a Boomerangot használni úgy hogy a Lunar is alatta volt. Aki abba kérte, az abba kapta a dupláját a Levából. Hát pohárkérdésben ennyi. Fájt, de nem tudtunk túl sok boomerangot használni. Ez egy jószándékú, első, nagyon suta kísérlet volt ezen a vásáron.
Csomagolás. A tisztánlátás végett. Hogy milyen anyagból van egy csomagolás, az az érme egyik oldala. Az hogy fajlagosan mennyi csomagolás jut egy egységnyi kávéra, az szerintem sokkal többet nyom a latban. 53g csomagolás/200g töltet. Ez volt ebből a szempontból a legnagyobb horror, amit megéltem. Ezt egyszer elő kell állítani (ami környezetszennyező), majd ha kifogy belőle a kávé, akkor tisztán hulladékká válik (aminek egyik fele újrahasznosítható, más része szimpla szemét). Nálunk ez 13/250. Anno, amikor sokan 200g-ra csökkentették a töltetsúlyt, meg sem fordult a fejünkben, hogy felüljünk a vonatra. Az újrahasznosítás ügyében Magyarország még kullog a fejlettebb nyugat után. Rengeteg szelektált szemét elégetésre kerül. Nyilván/remélhetőleg ebből a szempontból van előrelépés.
Na, ez csak a "leszarás" kapcsán jutott így eszembe. Ígérem utoljára. Eztán leszarom .
Áhh, a végleges eredmények itt:
[ Szerkesztve ]
-
-
Kávé Kálmán
tag
Na, akkor erre nekem is van egy "coming out"-om... Szeretem a kávét. Nem csak a sajátunkat iszom. Nyugi! Nem ez a lényeg. De egy ideje, kb. 6-7 éve már, elkezdtem egyre jobban élvezni magát a készítést is. Nálam az eufória folyamatosan megmaradt. Ha új, fasza manuál csapódott a bandához, akkor durva felizzás jött és alig vártam, h valakinek húzhassak vele egy shot-ot. Persze szét lett mind borítva, hogy okosítható-e. Többnyire igen. A legszebb az, hogy mind (MIND) totál másként működik. Orphan bácsi (Doug Garrott) kurva jó fej volt a WOC-on Budapesten, amikor először találkoztunk. A faszi meg a "csaja" (Barb) amúgy nagyon fertőzőek. Na, szóval ő mondta, hogy faszák a gépek, amiket "meghekkeltünk", de a sorból hiányzik még a Faema Femina. A "dráma, ahogyan elkészül rajta a kávé, az odaver". Még abban az évben befogadtam egyet. És Dougnak igaza volt. Na, csak azt akarom mondani, szóval jön a lényeg: ezek a manuális és rugós gépek vagy dugattyúsok, ha úgy tetszik, az arra fogékony usereknek komoly örömforrásként szolgálnak. És nemcsak azért, mert a végén finom kávét isznak.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
"a 10 percet sem értem, elég gyorsan megnyomom a gombot a gaggián"
Attól a pillanattól számítva, hogy megkívántad a kávét (a géped hideg). Nem életszerű, hogy egy Gaggia állandóan be van kapcsolva.
"a pont jó mennyiséget nem is értem, pumpás gépnél az bármennyi lehet"
Verti-nek a 36-40-es Flair Classic dupla shot pünkt elég, 15-17g kávéból
"az nekem nem megy le a torkomon, hogy egy megfelelő pumpás géppel ne lehetne ugyanolyan jó kávét csinálni, de tény, hogy ahhoz a pumpást jobban fel kell készíteni, komoly tuningokkal, míg ez a polcról ilyen."
Kimondtad a lényeget. "fel kell készíteni, komoly tuningokkal". Lehet készíteni a statekot, hogy itt a gépek hány százaléka lett annyira szénné tuningolva, hogy ez igaz legyen. Hány százaléka van az esprsso gépeknek tuningolva általánosan? Komoly = átfolyás/nyomás szabályozhatóság. A másik kérdés, hogy a szénné tuningolt gépet todja-e a gazdája használni egyáltalán. Nem annyira triviális dolgok ezek. Én azt gondolom, hogy a manuáloknál (amúgy törvényszerű) a visszajelzések direktebbek, ergo sokkal egyszerűbben, kisebb áttételekkel, késedelemmel kézbentarthatók a paraméterek.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Bazsee71 #90213 üzenetére
Nem úgy kérdeztem. Én a másfél nap alatt 1-2-szer jutottam el a rötyiig mindössze. Akkor egy kiállító ott mosogatott. Minthogy mi a (vécében) mosogatást elengedhettük, így nem jártam utána, hogy mitévő lennék, ha... De ezek szerint maradt volna a klotyó. Faszana!
Flair-előmelegítés. Aki szereti (cimbim így csinálja, és esküszik rá), az belecsűrheti a Flair-hengert is zubogó vízbe. Nem kell hozzá csipesz meg azbesztkesztyű, mert kipecázható a dugattyúval könnyedén, és azzal a vízzel fel is önthető a kávé. Nekem ez vmiért nem jött be. Aztán vannak olyan userek is, akik kotyesztalpba vizet forralnak, rárakják a hengert és lezárják egy tányérkával/dugattyúval. Így a gőzzel szükség esetén a henger tovább hevíthető, mint vízzel. Ezt meg most találtam. Másfél éve csináltam még a jenki fórumra, akkoriban nem sok Flair volt idehaza: https://youtu.be/c4DQUQ2ZQ0U
piros a henger fala, kék a víz a hengerben (átfúrtam egy esztétikai hibás nyomásmérős dugattyút a szenzornak).
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz vicces1 #90326 üzenetére
Van még mindig néhány tévedés - többnyire az erősen kétkedők, és még manuál cuccokat nem próbálók részéről -, amit talán érdemes helyrerakni.
Ha a manuál - akár fűtés nélküli - gépet azt értő (nem specialista!!!), józan paraszt használja, akkor totál konzisztens shot-ok húzhatók vele. TOTÁL. Nem kell hőfokra beállított kancsó (Parci! 100 fokra van állítva nekem a Flair-hez és a Robothoz is.), elég a forrásban levő víz (vigyázz! Síelésnél a hegyekben nem 100 fóka a forráspont!). A Flair-nél a felöntések számával (nem élem meg maceraként) ábszolúte jól kontrollálható a hőmérséklet. A Robot szűrőjét/szűrőtartóját én csak benthagyom a forrásban levő vízben, oszt annyi. Tegyük hozzá, hogy alapvetően közepes pörkölésekkel eszpresszózok.
Az, hogy egy kisgép pidjének tizedpontos száma a párnát érő víznél mit jelent, azt itt már sokan sejtik. Biztos, hogy jobban kalkulálható Attól függően, hogy mióta van bekapcsolva, rézcsövezve lett-e, és még jónéhány Általatok jobban ismert faktor miatt jelentős ingadozások lehetnek.
Akik kicsit mélyebben foglalkoztak a dologgal, eddig is tudták, amire Scott Rao kávés megmondóember a napokban hívta fel a figyelmet. A pumpás gépek statikusan 9/10/11 bar-ra beállított pumpái a kávépárnánál totál más nyomást produkálnak. Logikus. A kávépárnánál j- ó esetben - szökik a nyomás/folyik a víz. Az órák elhelyezéstől függően nagyot vagy nagyobbat hazudnak. A teljes igazsághoz tartozik, hogy újabban vannak már őszintén elhelyezett pumpák is :-).
Flair kontra Robot: egyéni preferencia és pénztárca kérdése. Nemcsak a hívek szerint mindkettő alkalmas kifogástalan eszpresszó készítésére. A használat módja meg nem mindenkinek szája íze szerint való. EZzel szerintem az ezeket az ezközöket megelégedéssel használók - széles mosollyal az arcukon - együtt tudnak élni.
A Flair az egy fúróállvány modolásából született megoldás. Totál eredeti ötlet:
https://www.instagram.com/p/BQiiSErFM0H/
Ez Sergio, a cégtulaj/feltaláló.
A ROBOT-ot más néven, az összes parádés tulajdonságával már kb 70 évvel ezelőtt kitalálták:
http://www.francescoceccarelli.eu/Macchine/Faema/baby_faemina/baby_v.1.0_verde_215_eng.htm
Ja, igen! A Baby alá befér az Acaia Lunar :-). A Robot-nál csak kiacsarva, jól csak a Pyxis/Cinco.
Mondtam már? Én mindkettőt imádom.
Mindkét eszköz "pid"-elhető :-), és nem pontatlanabb egy pid-elt Gaggia Classic-nál, ha értő kézben van. Nem jobb annál, meg nem is rosszabb, hanem TOTÁLISAN MÁS.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Áááááácsi! Már itt is leíródott néhányszor. 3 teljes fordulat a 0 ponttól!!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz coxymaxi #90347 üzenetére
Megvolt. A WOC Amsterdam-on találkoztunk először Maycon-nal, végig rágta a fülemet, hogy akasszunk rá nyomásmérőt. Van egy példányunk belőle. Vicces dugattyús gép, és még képes is a fasza eszpresszóra. Nyomásmérőzni csak nehézkesen és nem szépen lehetne. Most JH is ezt kérdezte, amikor a review-t csinálta. Jót tenne amúgy neki, mert nagyon kevés visszajelzés van a kifejtett erő alapján a a nyomásviszonyokról.
Keskeny henger és 50 körüli szűrőtartó. Fura, hogy a vízterítő átmérője lényegesen kisebb a szűrőátmérőtől.
Ha lesz Balázséknál összeröffenésetek, akkor szívesen odaadom a megSEPpelt :-) Robotot (Balázs úgyis kíváncsi rá) és egy Flair Pro-t is. Flair Classic-ból van neki is.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz jana86 #90359 üzenetére
Sajnos nem. A konzollal együtt kapja a Cafelat az órát. A konzolról csak roncsolva lehet leszedni. Nekem el is vérzett az analóg a kísérletben. Órát különmeg nem szállítanak (egyelőre). Majd ha ráteszem a La Marzocco órát, amit most vettem, vagy a NAKED számlapost, akkor talán megtörik a jég.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz jana86 #90362 üzenetére
Állítólag minden Robot fúrt dugóval szállítódik (Paul múltkor azt mondta, hogy 80%-ot órával ad el), inkább ledugózza az órátlant.
Lamarzi óra került a látótérbe. Így nem olyan kompakt, de kifacsart póz nélkül leolvasható. Flair-ista fórumtag Robotol :-):
@coxymaxi: nem akarnám feszélyezni a csapatot a vélemények gátlástalan kifejtésében. Balázs valszeg valamikor beugrik a happening előtt, hogy ne totál ismeretlenül kelljen ott és akkor nekiesni. Remélem, jó sokan lesztek! Ezek a cuccok nagyon jól tűrik a sorozathúzást.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Bazsee71 #90476 üzenetére
"A popcorn pörkölőmet hekkelgettem, és okosítás után túrtam a netet. :) Aztán kiderült, hogy az angol leírás mögött egy erdélyi úriember áll."
Papp Csaba? Tőle vettem az elektronikát a Pörkölt 3. Artisan-nal vezérelt hőlégfúvós vezérléséhez. A srácnak rendesen elgurult a gyógyszer :-)
-
Kávé Kálmán
tag
válasz verti1 #90556 üzenetére
Ez egy totálisan szubjektív dolog (mármint, hogy kinek mi tűnik olcsónak). Ha a harmincegynehány éves Sony DD Walkman-omhoz hasonlítom, akkor lehet, hogy az pengébb egy picit. Biztos van még néhány egyéb használati tárgy még, amihez képest ez elmondható a Kinu-k-ról. Na de ha őrlőkről, urambocsá kézi őrlőkről beszélünk, akkor nagyon kíváncsi lennék, hogy mi az etalon a kritikusok szemében.
-
Kávé Kálmán
tag
Igen, ez egy objektíve létező dolog, amin van "fogás": él az őrleménygyűjtőben. Nekem ez volt a legfájóbb pont, ami az első Kinu M47-en feltűnt, amikor találkoztam vele. A Traveler-en (nincs motivációm dícsérni, mert nem létező termék, Parci a Tiéd nem az európai utolsó volt. A jenkiknél sincs már belőle hetek óta) ez sokkal kevésbé problematikus részlet. User szempontból ezt tényleg lehet kritizálni, de gyártani másként összehasonlíthatatlanul drágább lenne. Azaz sok megfogalmazott kritikára (nem a Kinu-ról beszélek) azért nincs válasz, mert a megoldás sorozatban gazdaságosan nem gyártható. Azaz, ha a gyártó arra a kérdésre reagálna, a kritikus nem lenne hajlandó kifizetni az árát. A proto-típus nem ritkán a jobb eszköz. A jobb termék meg az, amit el is lehet adni (gazdaságosan gyártható).
Miután Kinu Christian kapja az ívet tőlem is rendesen, lehet, hogy mégiscsak lesz még Traveler. De nem alu-ból, mert az anyagminőség, amihez most hozzáférnek, az nem üti meg az általuk vállalható szintet. ELox után vékony varratnyom látható. Ha minden igaz rozsdamentesből fog újjászületni...
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
@parci: Ha nem akarsz sok pénzt kiadni, egy darab történelemmel lehetsz gazdagabb. A dugattyú módosítása után pont ugyanannyit tud a Baby mint a Robot. Illetve egy kicsit többet is, mivel normál méretű mérleg is aláfér. Eddig a cimboráé volt nálam. Ez a saját darab 100 Euro+szállítás
-
Kávé Kálmán
tag
válasz adriankoooo #90608 üzenetére
attól függ, mi a szándék. Ha egy hónap múlva kerülne rá sor, akkor frigo
-
Kávé Kálmán
tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Galax GeForce RTX kártyák jönnek a szűkösebb házakba
- Kínai, és egyéb olcsó órák topikja
- Xiaomi Mi 9 SE - csúcsimitátor
- Metal topik
- Házimozi belépő szinten
- Energiaital topic
- Vezetékes FÜLhallgatók
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen