-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
válasz -HajTömeg- #7017 üzenetére
a görbe a lényeg, így néz ki egy termosztátos gép hőciklusa.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz -HajTömeg- #7019 üzenetére
azt kéne jelentenie, hogy nem kapcsolgat össze-vissza, hanem szépen, ciklikusan. de ezexerint tényleg? akkor meg lehet, hogy rossz a termosztát..?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
bárcsak nekem is maradt volna ebből a kávéból...
én kapucziner el injerto pacamara duplákat rángatok itthon, marha klassz kávé, nem is tudom, hogy old vagy new school, mert van szép, de nem túlzó sav és vannak száraz, fás, csokis jegyek is. pont félúton van, amit tökre kedvelek.
coming up: peldzsok zsugák, de előbb még gyűjtök némi tapasztalatot.
ja, és kiszedtem az antisztatikus fémrácsot a mini-e garatja elől, így most már hozzáférek rendesen. nem tudom, miért vártam ezzel ennyit.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #7043 üzenetére
jó, azért van nagyon savas/gyümölcsös szuper kávé, és van a csokisabb vonalból is. szóval azért jócskán vannak különbségek, és "mindkét" műfajból van tök jó. ez a pacamara pont középen van, most épp nagyon jól esik. de közben este lett, jöhet a kaló zöldveltelini...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
paljoc guatemala: elsőre lm szimplával picit hőhiányosnak véltem színre a csapolást, de szuper meggyes-gyümölcsös lett, igazi újhullámos ízvilág (a jó értelemben), mintha egy komoly kávézóban kaptam volna. másodszorra vst duplával már feljebb mentem két fokkal, de érzésre nem tett jót neki, egysíkúbbá vált.
összességében remek kávé, kíváncsi leszek, hol állapodok meg vele
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
pid=95 fok volt az első húzás tegnap, a crema szemre hőhiányos volt, de ízre meg tömény meggy, frankó. pid=97 volt a következő, a meggy visszahúzódott és nemigen jött a helyébe semmi, visszafogott lett az egész. ma pid=96-on néztem, de ugyanaz. maradok a pid<96 tartományban tehát. a 96 a joker fokozatom amúgy.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
casino mocca gakuyu-ini (kenya) eszpresszó első húzásra is abszolút jó lett, a zacsira írt paradicsomlekvár is egész találó, bár talán hecsedlit mondtam volna (hogy hogy utálom, amikor egyébként mások így b.ziskodnak ezzekkel a jelzőkkel ). volt azért benne némi fanyarság, de így is roppant boldog vagyok. pid=97 fok, 16,5 gramm a qm duplába, relatíve finom őrlemény.
a paljoc guatemalába is visszacsempésztük a meggyet, nóra is elégedetten csettintett . pid=94 fok, 18 gramm a vst 20-asba, relatíve finom őrlemény.
a mazzer mini-e is százszor használhatóbb lett, amióta kivágtam azt a hülye fémrácsot belőle, egy mozdulattal ki lehet rántani a garatból az őrleményt, és ha nem lennék olyan beteg, hogy tisztára söpröm a maradék baboknál a megülő forgácsokat, akkor gyorsan meg is lennék most már az őrléssel.
mostanában megint jó napjaim vannak az eszközparkkal
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
-
HÁZIGAZDA
válasz homeless09 #7162 üzenetére
őrlő = kúpos vagy síktárcsás kávédaráló. erre nagyon figyelj, a "propelleres" mákdarálók nem jók eszpresszóhoz. egyáltalán nem csak eszpresszó formában létezik a kávé, nem is mindenki azt szereti. komoly, bajnok filterkávét lehet csinálni pár ezer forintos cuccokból. az eszpresszó viszont technikai sport, sajnos, ezt el kell fogadni, ez nem afféle sznob-elitista duma. tényleg az.
daráló 30-40e ft újonnan. kávégép 30-40e ft használtan. tamper, szűrők stb. még bő 5e ft.
az alternatíva lehet egy podos gép, arról is van itt bőven tapasztalat. és tényleg léteznek automaták darálóval, de nem sokat érnek. egy pár típust lehet tuningolni, hakkolni, és akkor egész jó eredményt ad. de csak félig jó szívvel merem ezt ajánlani, mert nem lehet az egész országnak azt mondani aztán, hogy "vidd el SiD-hez", sajnos. és az enyém is most van ott rövid időn belül másodszor. ha meg saeco szervizbe viszi az ember, hamar ott hagyja a gatyáját is.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz tariattila #7165 üzenetére
illetve ezekből sem minden ám, vannak gaggia automaták, amik (legalábbis, ha jól emlékszem, egy részük tutira) saeco gépek álruhában. quick millből is van mindenféle.
amikre itt gondolnak, azok egy része nincs is újonnan, csak használtan:
- faema family
- rancilio audrey, nancy, rialto, silvia
- gaggia evolution, baby, classic
- quick mill 0650, 0625, 0800
- turmix tx-10
- brasilia lady
- isomac venus
stb.dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
nem, a pure nem ajánlott!
az evolution a minimum. ott nincs háromjáratú és opv, és elég műanyag a gép, de lehet már jó kávét csinálni vele. a baby és a classic belül gyakorlatilag ugyanaz. igen, sokféle baby van, inkább apróságokban van különbség. én baby alatt (= evo) nem vennék.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Peti...(16v) #7169 üzenetére
betettem. ha készül nem ajánlott lista, azt is belinkelem.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Peti...(16v) #7169 üzenetére
ami a silvanót illeti, van bárkinek rajtam kívül a topikban, országban? európában? sajnos annyira nem vagyunk jóban, mint illene, semmiképp sem mondanám rossz gépnek, de kéne egy szaki, aki egyszer addig hakkolja, amíg zsírcsászár nem lesz, mert most valahogy... furcsán viselkedik. nemtom.
viszont nem szabad ennyit fórumozni kávé témában, megint rákívántam. húzok egy casino mocca gakuyu-init a pavonival, kíváncsi vagyok
update: frankó lett, semmi savanya, cserébe jóval kevésbé sokrétű, mint a silvanóval. viszont a paradicsomlekvár nekem megvolt, nóra meg csendben hülyének nézett.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Peti...(16v) #7179 üzenetére
nagyvas SiD-nél van, majdeccer téma. a silvanót azért rossznak semmiképp sem mondanám , inkább az van, hogy a világos pörköléseknél valahogy nem sikerül konzekvensen zenélni vele. ha valami tuninggal ez megjavulna, akkor viszont eszem ágában sem volna e61-es géppel "vacakolni".
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Peti...(16v) #7184 üzenetére
jól néz ki! te csináltad?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz tariattila #7243 üzenetére
na ez elég metál (a szó szoros értelmében is)
boldog karalábét mindenkinek!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
ma reggel paljoc guatemala lm szimpla godshot, fantasztikus lett, újhullámos-gyümölcsös, sokrétű, fasza!
a little flóvert még ki sem bontottam, egyelőre fújja a lufit, mint roninnál
casino mocca kenya: talán a legsokrétűbb (legtöbbféle, legösszetettebb) ízű kávé, ami eddig nálam járt. mint minden casmo kávéval, ezzel is meg kell küzdenem a gépparkommal (18 gramm, szigorúan szimpla, esőtánc csapolás közben stb.), az eredmény viszont szuper izgalmas.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
-
HÁZIGAZDA
paljoc guatemala - megint király
kapucziner el injerto pacamara - megint királyilyenkor nagy a szerelem a silvanóval
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz stangli #7337 üzenetére
tényleg arról van szó, mint manapság annyi minden másnál: mindenféle áron van mindenféle készülék, amelyek nagyrészével csak az adott dolog illúzióját kapod. a brikka egy tényleg jó kotyogó. van tizedáron, ami egy égetett valamit ad eredményül leginkább, ami kétségtelenül barnás, folyékony, sok benne a koffein stb. csak épp ízre szar.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #7357 üzenetére
ne vedd magadra, igazán nem neked szóltam be. de ha következetes lennél, akkor nem innád, és egyáltalán nem túlzom. ha szigorú vagy az idetévedő újoncokkal szemben, amikor felteszik a szokásos saeco/delonghi + kávé kérdéseiket, és őszintén úgy gondolod, hogy amire ők gondolnak, az egész egyszerűen nem kávé, akkor tudd, hogy az meg nem pontosan ugyanúgy nem bor.
abszolút elfogadom, hogy valaki ennek ellenére kedveli, és nem is érdekli jobban a téma. de az aszúk között az maximum nespresso, vagy annyi sem, ez nem túlzás.
de, hogy ne csak kritizáljak, ez itt egy olyan aszú, amitől konkrétan olyan revelációd lesz, mint amikor először ittál igazi kávét. ha nem, akkor pedig kifizetem neked.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
igen, a pincészet nagyon fontos. az egyik 200 hektáron gazdálkodik, mindent összevásárol, nagyüzemben termel és használ segédeszközöket (mustsűrítményezés stb.) és a tesco polcain találkozol a borával, valamint jó sokat költ marketingre...
...egy másik meg családi vállalkozás, 3 hektáron csinálja a bort, csak természetes eszközöket használ és borkereskedéseknél találkozol a boraival.
akkora különbségek lehetnek, mint egy 30 éves, rozsdás suzuki és egy új honda között. kis pincészet is csinálhat szart és nagy is jót, de a lényeg, hogy az, hogy aszú, önmagában semmit sem jelent. annyit jelent, hogy édes lesz.
a 3 és 4 puttonyos aszú mellesleg meg is szűnik hamarosan.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #7368 üzenetére
vannak iható borai a kerháznak, de nem ez a jellemző. a 3 és a 4 puttony között pedig szinte semmi különbség nincs. amúgy - remélem jól emlékszem az évszámra - jó sokat ittam az 1991-es kerházas 4 puttonyosból, ők mutatták és mondták, hogy az egyik legjobban sikerült boruk. tényleg korrekt volt. és ittam egy csomó vacak kerházast is, jellemző módon.
a linkelt 5p viszont ég és föld, kb. mint omnia a paljoc guatemalához képest.
de nem akarlak győzködni, ahogy nekem az sem fáj, ha valaki omniázik egy delonghiból. csak elég szigorú szoktál lenni ezekkel az emberekkel, amikor büszkén mondják, hogy náluk bizony fontos a jó kávé. annyit mondtam, hogy ha konzekvens vagy, akkor el tudod majd helyezni ezt az aszút is a skálán.
igen, egy szepsy aszú komoly dolog, de szerencsére 20e ft alatt is van élet. például az oremus 3p is körberepüli a kerházast, látatlanban is megígérhetem. 4p-t nem tudok mutatni, hamarosan 3p-t sem, mert megszűnnek. ami nem baj amúgy, sőt.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
hát, a jó whisky egész máshol keresendő , de nem offolok tovább, mert én leszek a topik dísz-sznobja . ha egyszer szentendrén jársz, ugorj be, mutatok pár pult alatti tételt.
egyet azért elmesélek: amikor skóciában a stratishla lepárlónál jártunk, és levittek az érlelőpincébe, leesett az állunk. hordók, ameddig a szem ellát. néztünk, mint borjú az újkapura, ők csak legyintettek: á, ez csak a chivas regal, megy exportra az egész, skót ember ilyet nem iszik. majd elvittek hátra egy kisebb szobába (max. 20 m2), és megmutogatták, hogy ezek azok a whisky-k, amit ők isznak.
aztán megkóstoltatták velünk egy részüket, beleértve a chivast. az volt a "belövő" tétel.
pedig a chivas szerintem határozottan jobb, mint a jim beam vagy az alsóbb kategóriás johnny-k.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
paljoc indian flower első próba: finom lett, főleg kakaós ízek, de picit még zárkózott, a guatemala azért több izgalmat rejt. délután finomhangolom.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
második húzásra (picit finomabb őrlemény, -1 fok) karakteresebb lett, de méginkább az olasz irányba ment el. annyira, hogy abszolút volt egy robusztás vonala is az ízében (nem tudom, hogy van-e benne). a lefolyás most már jó, legközelebb még egy fokkal lejjebb mászok.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
elfogyott a kapucziner el injerto pacamara. felkerült a toplistámra, marha jó az a kávé. eddig ez vezet nálam a kezdetek óta, azt hiszem, bár biztos van, amire nem emlékszem, illetve paljoc gene-es pörijei nincsenek benne, mert már nincsenek:
- paljoc és kapucziner etióp sidamo és yirgacheffe: édes-mézes-barackos + csokis, egyik jobb mint a másik!
- kapucziner el injerto pacamara: nem tudom leírni, hogy milyen, de qrva jó!
- paljoc guatemala: meggy, meggy és egy csipetnyi kakaó, zsírsárkány!
- kapucziner pápua-új guinea: nem muzsikált mindig jól, de amikor igen, akkor szintén meggy + csoki!profi kávézókban meg a casino mocca kávék jelentik a csúcsot nekem! (de azt otthon nem tudom reprodukálni sajnos)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz weinmaker #7439 üzenetére
én azért megégettem magam pár kávéjukkal, de összességében amik bejöttek, azok kifejezetten tetszettek.
ja, és még egy dolog: ez a pacamara 3 hónapig a fagyóban volt, és hetekkel ezelőtt vettem ki. most sem volt döglött, kivételkor meg olyan friss volt, amilyen csak lehet. szóval (ennél a kávénál legalábbis) teljesen működő megoldás a fagyasztás, semmilyen hátrányát nem tapasztaltam.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- LEGO klub
- Diablo IV
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Még több AI-t hozna a Windowsba a Microsoft
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Jolla és SailfishOS tapasztalatcsere
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- SörcsaPH!
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen