-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
válasz vendingo #82366 üzenetére
mégegyszer: legalább háromféle van, te az elsőt és az utolsót hasonlítod épp, de évekig csak a középső volt, amivel alapvetően nem volt semmi baj.
mellesleg egy ilyen alu-vacak masszív vegyszerezés után részemről akkor is kuka lenne, ha szemre jó. de szemre sem lesz jó...
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz zoknee #82403 üzenetére
ha ennyire merevek, az nem jó, persze nem tudni, hogy mit értesz olaszos alatt. ha olajosra pörkölt, robusztás blendet, akkor szerintem akceptálható, hogy egy specialty hely olyat nem tart, mert pont attól akarja megkülönböztetni magát.
viszont emlékszem halvány még a mlm "olaszos" blendjére, és az teljesen jó volt. és ez a kulcs, igazából nem is nehéz olyan klasszikusabb ízvilágú kávét csinálni, amiben savak is vannak, amiben nincs kesernye, se robuszta, mégis abszolút kompatibilis az ehhez az ízekhez szokott fogyasztókkal. hogy mást ne mondjak, jobb híján én is ilyesmiket pörkölök itthon (tökéletes világos pörit nehéz elérni ilyen körülmények között, annyit meg nem ér nekem a néha sikerült, hogy a pörkölések 80%-a viszont valami savanyú vacakság legyen, mert bármit kidobni mindennél jobban fáj, viszont az olyat meginni is).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Csápájev #82435 üzenetére
ez így oké. viszont egy specialty kávézó teljes joggal mondja, hogy ő a világosabb pörikre specializálódik. annyi, hogy amikor tanít, akkor illene a helyén kezelni mindent, a klasszikot is.
ezzel együtt szerintem a robuszta fajtának gyakorlatilag a jellegéből adódóan van szag-/ízhibája, egy olajosra pörkölt kávénak szintén, magyarán, a klasszikság nem kéne, hogy azt jelentse, hogy ízhibáig toljuk a kofit. lehet az remekül csokis, enyhén füstös mindenféle kesernye vagy büdösség nélkül is.
egy teljesen savmentes kávé egyébként konkrétan szintén hibás. vagyis pont annyira jó kávé, mint amennyire a legszutykabb spar csoki csoki. vagy ugyanez borban (lapos, gejl, sz.r).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Csápájev #82439 üzenetére
szerintem ez egy elég egyértelmű dolog definíciós szinten. vagyis inkább úgy mondom, hogy magam számára mik a feltételek:
- egy kávéban ne legyen ízhiba
- egy kávé legyen kellően ízgazdag
ennyi.egy keserűség ízhiba. a savanyúság is. a tipikus robusztás penetráns mocsarasság is. a második feltéten nálam elbuknak azok a kávék, amikből minden létező savat kipörköltek.
ezekből semmi sem következik arra nézve, hogy "a klasszik kávé jó/rossz", vagy az "újhullámos jó/rossz". mind a kettő tud jó és rossz is lenni. mi most egy ideje a jó klasszikot nyomjuk itthon, és nagyon kedveljük.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Csápájev #82443 üzenetére
szerintem is kreténség a klasszik kávét, mint műfajt szakmailag leszarozni.
ahogy szegény világos pörkölés sem tehet róla, ha soviniszta kretének sztárolják (és ezzel egyeseknek fura képzettársításokat okoznak), attól ő még lehet finom is.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
-
HÁZIGAZDA
válasz inf3rno #82490 üzenetére
pont ez a lényeg, és SoundON is ezt írta, hogy indokoltan drága, nem indokolatlanul. az indok pedig az, hogy ezek szelektált kávék, amiket jóval nagyobb odafigyeléssel termel már a termelője is, kisebb mennyiségben, kézi munkával stb. nem tudom, hogy kávénál van-e hozamkorlátozás, vegyszermentes termesztés, mint mondjuk a szőlőnél, de ha igen, akkor simán lehet akár öt-tízszeres árkülönbség is az alapanyagban, de ha nincs is ilyen, akkor is az van, hogy nagy a kereslet a jó alapanyagra és az úgy már nem olcsó.
aztán meg a pörkölő vacakol sokat, mire belövi azt a profilt, amivel tökéletes lesz (nem egyszerűen szénre húzza az egészet, hanem súlyos kilók mennek a kukába, mire megvan a tökéletes profil).
és persze olyan is van, hogy az alapanyag mégsem horror árú, a profil is megvan hamar, és ilyenkor nagyobb a pörkölő profitja. mivel ezek - jó esetben - folyamatosan nagyon magas minőséget adó pörkölők, szerintem reális az ár. egy sz.ar davidoff és társai is tízezer+, ahhoz mérten mondjuk 15 ezer "olcsó".
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
HÁZIGAZDA
urak, faterom meséli, hogy amióta berakott egy 1 mikronos mechanikus szűrőt a csap elé (csapvízzel kávézik), azóta érezhetően javult a vízkő téma, a korábbi, hamar eljövő nagy vízkavicsok helyett sokkal kevésbé vízkövesedik és inkább ilyen porszerűen mattul csak.
ilyen nagy méretű volna a kelcium? segítsetek, kémikusok!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
értem. ha már víz téma: van itt a topikban valaki, aki a teljes háztartási vizet szűri valamivel? vajon mennyire babrálnék ki magammal, ha például lágyítanám? (20x2"-os betéttel, ami fogalmam sincs, hogy meddig bírja havi 10-15 m3 víz mellett)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
gyerekek és nóra bőre is szarul bírja a kézmosást, fürdést. viszont agyalva a dolgon lett egy ötletem: a melegvíz tárolóba bemenő ágat fogom lágyítani (1 mikronos mechanikus szűrő, gyanta). így:
- nem vízkövesedik szét a bojler
- ugyan van nyomáscsökkentő előtte, de maga az 1 mikronos szűrő is az, plusz védelem
- kézmosásnál, fürdésnél "felesben" lágy lesz a víza konyhai hidegvízcsap meg kap egy aktív szén + 1 mikronos szűrőt az ivóvízhez.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz troszti #82672 üzenetére
az első húsz körön túl vagyunk. és a teszt is egyértelmű: elmegyünk síelni egy hétre a hegyekbe, ahol helyi, lágy víz van, és azonnal javul a helyzet. még a klór lehet ludas, szerencsére azt is könnyű szűrni, például a lenti példát folytatva: a villanybojler kimenő, meleg ágára még pluszban egy aktív szénszűrőt téve. így a bojlerben még klóros a víz, nem szaporodnak fel a bacik, viszont amit használsz, az már nem.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
-
HÁZIGAZDA
tényleg, pörköl még a topikban valaki magának házilag?
amióta paljoc javaslatára orrvérzésig tolom a gene-t (240 fok), olyan, mintha egy másik pörkölőm lenne. túl sok variációs lehetőség nincs ezekkel, viszont 240 fokon (és nem a téli mínuszokban) már rendesen ki lehet recsegtetni a pörit (első két tompa pattanás meghallása után még bő egy perc), így egy kellemes közepes pörkölés hozható, ahol még maradnak savak, gyümölcsösség, de már megjelennek klasszikus mogyorós jegyek is. raádásul nem tragédia, ha nem találod el pont, maximum újhullámosabb vagy klasszikusabb lesz, de jellemzően nem savanyú és nem keserű (bár a klasszikusabbra sikerültet pihentetni kell 2+ hétig).
megint elégedett vagyok.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz mdav88 #82953 üzenetére
én 110-re szoktam előmelegíteni a gene-t, aztán 240-nel végig, esetleg a legelső reccsenés után picit visszaveszem -- de itt és én azt tapasztaltam egyelőre, hogy nem éri meg visszavenni, mert ki sem recseg rendesen, jobban járok, ha mp-re elkapom, hogy mikor állítsam meg (nem szokott sikerülni ).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
emberek, eladó Catler ES 8012 eladó. igen, ez Kalandor korábbi gépe, full felújítva, javítva, beállítva, hibátlanul. 65e ft, akinek vettem, végül nem kérte, rajtam maradt.[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Seiko Sportura Kinetic GMT
- DJI Air 2s drón (Fly More Combo)++ FMC - 5,4k video, 1" SONY CMOS - 4 akku
- DJI Mini 3 pro Fly More Combo FMC RC - drón szett - 3 akku, táska, garancia
- ELADÓ Quansheng UV-K5(8) kézi amatőr rádió
- DJI Mini 4 pro Fly More Combo - RC-N2 drón szett - nagykapacitású akkumulátorokkal
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen