Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz #61392896 #15224 üzenetére

    "Todod az a baj, hogy nem figyelsz"

    na, majd igyekszem... (ha tudnád, hogy én tegnap(?) privátba írtam neked, mert olyan tévedéseket adtál elő, hogy nem akartam itt a nyilvánosba... aztán égi jelnek tekintettem, hogy kiléptetett a rendszer és elszállt amit írtam, nem akartam újra nekifutni...)

    " Szóval ezek ám az igazi kérdések, nem a metallurgiai szakismeretek finomságai."

    Az a baj, hogy a Te "igazi kérdéseid" azok ugyanúgy egy tudományág kérdései, de téged - úgy látom - csak az igen-nem válaszok szintjén érdekelnek. Ha jól emlékszem, tegnap is azon akadtam ki, hogy nem vagy hajlandó megérteni, mit jelent az eldobhatós óra. Pont azt jelenti, amit most sem akarsz megérteni, hogy ha lekopik róla a krómozás (rosszabb esetben nikkelezés) akkor bizony az az óra mehet a kukába vagy a vitrinbe. Ezért nevezik eldobhatósnak.
    A hosszabb válaszom: természetesen meg lehet csinálni azt, hogy szétkapod, lemaratod róla a maradék galvánt, megcsiszolod és újra legalvánoztatod. Csak ne lepődj meg, ha a művelet árából megvehetnéd újra az órát. Az órád minden bizonnyal zamak(spiáter) tokban van, amit elsőre a galvánfürdőben rezeznek és erre kerül a króm vagy nikkel. Tehát amikor megkopik az órád, akkor először ezt a vörösréz bevonatot látod meg, utána jön a zamak szürkés színe.

    Én egyszer újítottam fel egy 1956-os órát, amihez személyes emlékek fűződtek, az egy sárgaréz tokos Junghaus volt, amit újra krómoztattam. Azt megérte.

    "De ez árt a bőrnek?"

    Normális esetben nem árt a bőrnek, de ha valaki allergiás, akkor annak egy fülbevaló is sok. A réz és a testnedvek sajnos zöld "patina" formációt alkotnak, ettől végképp nem kell félned, ez egyszerűen csak csúnya. A réz nem igazán allergizáló anyag. A zamaktól meg szürke leszel, de abba sem fogsz belehalni :)

    Amiben sajnos nem tudok egyértelműen segíteni, hogy az egyes fémeket hogyan lehet felismerni. Azt nem mondhatom, hogy nyomd oda a köszörűnek és a szikrákból megmondom :) de azt sem mondhatom, hogy reszeld meg. Ha megnézel alaposan egy tokot, akkor azon látszik a megmunkálás nyoma. Ez segít a legtöbbet. De ezt egy órás tudná a legjobban elmondani. Én is csak tippelgetek. Ahogyan a nikkelezés krómozás is összetéveszthető, főleg az elején. De a nikkel hamarabb matt lesz, jobban kopik, a króm jóval ellenállóbb. Őszintén szólva én nem is értem, hogy egy korona, ami aztán ki van téve kopó hatásnak, azt miért kellene nikkelezni króm helyett? Ha már eleve nem acélból készül. Erre csak a végtelen takarékosság lehet a magyarázat, nikkelezni egyszerűbb mint krómozni.

    Mára eldugultam.

Új hozzászólás Aktív témák