Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz Fall-N #20973 üzenetére

    Szerintem nem szerencsés állandóan a fémallergiára kihegyezni ezt a témát. A rézre elvileg az emberek 2%-a allergiás, egyébként meg egy bonyolult "betegség" sokféle keresztérzékenységgel. Aki allergiás, annak legegyszerűbb nem hordania karórát. A kopott acéltok annyival jobb mint a réz vagy főleg a spiáter, hogy nem patinázódik, nem szürke hanem fényes. De a kopottság óhattatlanul foltossághoz vezet. (Ugyanakkor ha divat szakadt nadrágokat venni drágán, akkor azt a hülye óradivatot is el tudom képzelni ahol eleve kopott órákat áruljanak. Nagy az isten állatkertje...)

    A rezet ugyanúgy le lehet újra galvanizálni mint az acéltokot. Egy kopott acéltok sem szép látvány, arról leszedni a bevonatot ugyanúgy munkát, szétszedést kíván mintha egyéb fémből lenne.

    Én tényleg csak arra akartam rávilágítani, hogy bizonyos látványelemekért nem érdemes feláldozni a praktikumot. Fémtárgyak tervezésével foglalkozom, minden megrendelőt igyekszem lebeszélni a felületkezelésről, ha lehet. Természetesen van amikor nem lehet, de tudni kell, hogy az elox, galván, porszórás, lakk, stb. kényszermegoldás.

    A bronzról csak annyit, hogy kiváló ötvözet szobrokhoz, de karóra méretben egyszerűen nem szerencsés. A bronz érdemben csak annyiban különbözik a réztől, hogy jobban patinázható. De a patina a lehető leggyengébb felületkezelés, egy óra esetében kifényesedik úgyis. Ez a fajta rusztikusság jól áll egy kilincsnek, egy nagyobb valaminek, de órának kevésbé. És szerintem a bronz is megszínezi az ember bőrét, ahogyan egy rézgyűrű is.

    Igazából az acél/titán és egyéb keményebb fémek valók karórához. Javítgattam régen aranytokos órákat de ezek addig szépek amíg tényleg alkalmi viseletként kezelik, egyszerűen túl puha és érzékeny erre a célra.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák