Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz toto0569 #7289 üzenetére

    Szerintem tökéletesen értjük, hogy miért tetszik neked ez a tárgy, szerintem mindannyian hasonlóképpen vélekedünk, eltekintve az árképzésétől, ami színtiszta marketing. Schawo pedig pontosan megfogalmazta a dilemma okát. Persze, én nem álszentségnek nevezném a dolgot, mert az én elképzelésem szerint pontosan a digitális technika, a computer az, ami hozzátehet a mechanikusok világához, nem kell ezt a lehetőséget megvonni a klasszikus óraipartól, egyszerűen csak arról van szó, hogy míg 100 évvel ezelőtt ezek a tárgyak testükben, lelkükben a csúcsot jelentették, ma már csak díszlettárgyak. Ezért írtam azt, hogy az egyik szemem sír.
    Az természetesen igaz, hogy az analóg ember számára egy fogaskerekes tárgy mindig érzékelhetőbb, érthetőbb lesz, mint egy mikroprocesszor, de azt tudomásul kell venni, hogy a kor meghaladta ezeket a tárgyakat. És nem véletlen, hogy az óraipar maradt jószerivel az egyetlen túlélő, amit nem a funkcionális képességeinek köszönhet, hanem annak, hogy a műfaj, amit képvisel, ékszerként is eladható.
    Ha lenne rá kereslet a vacheron gyárthatna gyönyörűen kivitelezett szextánsokat, 8mm-es vetítőgépeket, mechanikus pénztárgépeket, stb. de nem gyárt, mert azt nem lehetne eladni. Főleg nem olyan irreális áron, mint az ominózus karórát.

    A nemlétező valós kereslet az oka annak, hogy egy ilyen bonyolult tárgyat végül nem gyártanak le csak pártucat példányban, mert pártucat milliárdost hamarabb találni mint párezer milliomost. Ráadásul, éppen a digitális technikának köszönhetően nincs megállás a technika fejlődésében. Ez az óra még mindig a finommechnakia csúcsa, de én úgy gondolom, hogy x év múlva valamiféle kémiai módszerekkel atomokként lesznek képesek előállítani ugyanezt a szerkezetet, ami további mesebeli bonyolultságot eredményez majd.

Új hozzászólás Aktív témák