Új hozzászólás Aktív témák

  • cocka

    veterán

    válasz Proci85 #19991 üzenetére

    El kell küldeni az általadválasztottnév@kindle.com mail címre

    Gondolom az nem zavart, hogy a 4. bekezdésben ugyanerről írtam. A convertnek egyébként kizárólag pdfek esetén van értelme, mivel a cucc natív pdf megjelenítésre is képes, választhatsz, hogy pdfet vagy azw3-ba konvertált pdfet küldesz.

    A többi HTML-XML alapú formátumnál alapból konvertálás történik.

    Azt persze halkan hozzáteszem, hogy csak egy nagyon alapszintű, text layert is tartalmazó pdfet merek így átküldeni, mert összetett dokumentumok esetén inkább csak vicces a végeredmény, mintsem olvasható.

    1000 oldalas műszaki könyveim (sok ábra)

    Háh! Arra azért marha kíváncsi lennék, hogy a képleteket (ami műszaki könyveknél szerintem nem kevés) illetve egyéb témaspecifikus jelöléseket hogy konvertál. A LaTeXben megírt és többek közt pdfbe exportált dokumentumomat (dugig képletekkel, itt-ott ábrákkal is) ez a konverzió gyakorlatilag tönkretette. A végeredmény: használhatatlan.

    Magát a PDF olvasást Kindle-ön meg szerintem el lehet felejteni. Pontosabban jó volna, ha támogatna valamiféle text reflowt, ahogy más olvasóknál ez elérhető, de alapvetően a legfőbb gondom, hogy egy 6 colos kijelző picike ahhoz, hogy pdf oldalakat görgessen rajta az ember. Az érintőképernyőn nehézkes a pdfek scrollozása, a nem érintőn pedig kapsz egy keretet, amivel nagyítható az oldal adott területe, aztán lehet nyomkodni meg kurzorral ide-oda mászkálni a lapokon. Agyrém.
    Ide széljegyzetként még megemlíteném, hogy egy esetleges webböngészésnél viszont nagyon hiányoznak a nem érintősökön feldobott opciók: 150%, 200% és 300%, mivel ezekkel általában (ha az oldal csse is úgy van kialakítva vagy mobilra is optimalizálva van) sokkal precízebben rögzíthető az oldalkép és baromi kényelmes a lapozógombokkal a nagyított verziót olvasni, míg érintőnél minden mozdulatnál vízszintesen is elmozdulhat az oldalkép, ami baromi zavaró. Ez utóbbinál legalább az Article mód olvashatóbb.

    Na most esetemben arról volt szó, hogy vettem egy játékkönyvet (amiben kis millió dokumentumon belüli ugrásnak KÉNE lennie) epubban, ami nem tartalmazott ilyen ugrásokat. Képek is szoktak lenni ezekben, szóval nem olyan egyszerű ez a konverzió ám!

    HTML-be kellett konvertálnom, mert már az epubban lévő XHTML is egy kalap szar volt, a linkeket meg nemes egyszerűséggel kifelejtették. Szóval ott kezdődött, hogy átkonvertáltam a cuccot és ki kellett gyomlálnom a bugyuta formázásokat + linkesítenem kellett az egészet, hogy használható legyen. És amikor ez kész ugye akkor van általában plusz egy mappád, amiben benne vannak a képek és a css meg az esetleges fontok, de mivel azok másolásvédettek, azoknak a konverziójáról már az elején lemondtam.

    És akkor örökké volt valami hiba: negatív margó, szövegre rácsúszó képek, a publisher fontok importálásának hiánya, a képek érthetetlen módon átméreteződtek (holott HTML-ben teljesen jók voltak az arányaik és az elrendezésük a szöveghez képest), hol túl kicsik lettek, hol túl nyúltak stb... (mindez Calibre konverzióval)
    Amikor a Calibre-ba beimportáltam a végeredmény HTML mappát, akkor bár végre sikerült valamiféle értelmes konverziót alkotni és bár a betűtípusok közül nem mindet sikerült importálni a végleges azw3-ba, a többit viszont úgy beleimportálta, hogy nem is lehet betűtípust váltani!

    Amikor PDF-ből konvertáltam azw3-ba, akkor már jók voltak a képek méretei és az elrendezésük, de akkor meg a szöveg elrendezésében keletkeztek anomáliák.

    Amikor meg docxbe konvertáltam, akkor meg kiírta a Word, hogy addig nem engedi a dokumentumot szerkeszteni, míg a védett betűtípusokat el nem távolítom.

    Persze a kiadónak kellett volna összekapni magát és valami értelmes epubot kiadni, nem ilyet, hogy szar formázás, se linkek se semmi és még nekem kell utómunkákat csinálni, hogy használható legyen az, amiért fizettem. Röhej.

    És akkor ne legyek ideges. :DD

Új hozzászólás Aktív témák