Új hozzászólás Aktív témák

  • runner 125

    nagyúr

    válasz Victoryus #102449 üzenetére

    Előre szólok, hosszú post lesz. :)

    Ne legyenek hiú ábrándjaid, a Kádár-kockák 90%-ánál az aljzatbeton 1 réteg (ha egyáltalán beton van és nem homok, benne gerendák és fa padló..), ami közvetlenül a földre van öntve. A falak / főfalak alatt jobb esetben nyilván beton van, de akkor még nem volt divat szerelőbetonnal beönteni az egész ház alapterületet... szobánként, helységenként került le utólag, amikor a falak álltak már az 1 réteg beton.
    Tehát, az aljzat alatt (ha csak nem pince van az egész ház alatt), biztosan nincs vízszigetelésed, ami baj. Akkor csak a falak alá raktak rendszerint, de oda is a "folyatott szurkot"...

    Ha normális, új aljzatot szeretnél, akkor a mostanit végig fel kell törni, legalább 25 cm mélyen. Majd a tömörített földre mehet vízzáró fólia, felhajtva a falakra végig, aztán 6-8 cm szerelőbeton (itt nincs szükség dilatációs szalagra a falak mellett), rá végig GV45 szigetelés, összemelegítve, min. 15cm átfedéssel lerakva, a falak vízszigetelésével (amennyiben nyilván van) összemelegítve / felhajtva azokra. Ezt követően mehet min. 10cm lépésálló EPS (célszerű kötésben, 2 rétegben - 2x5cm - rakni), majd ismét vízzáró fólia, falakra felhajtva. Végül érdemes beborítani hőtükrös fóliával szintúgy végig, majd 6-os vasháló (kiemelve legalább 1-2cm-t, h kerüljön alá is beton), ha lesz esetleg padlófűtés, a vashálóra rá lehet tekerni, rögzíteni majd ha bekerül a falak mentén végig a dilatációs szalag, készülhet a végső estrich beton.

    Falszigetelés.
    Ezt az utat végigjártam tavaly én is. Utánaolvastam amennyire csak lehetett. Létezik többféle alternatíva, végül én a legmelósabbat - de egyben a legjobbat - választottam.

    Lemezbeütés: horganyzott acéllemezt vernek levegős kalapáccsal. Egy részből szétveri az egész házat / falakat, a régi - eleve gyengébb, meszes - kötőhabarcsot az egész fal aljában kb elválasztja a tégláktól még ott is, ahol eddig kötött. Tehát statikailag gyengíti az épületet.
    Más felől, a beütéskor 100% h maga a horgany sérül. Tehát évek kérdése, h mikor kezd el korrodálni és átlyukadni a fém.

    Injektálás: Szerintem hókuszpók az egész. Nem állítom, h bizonyos _ összefüggő_ , porózusabb anyagszerkezetekben (Ytong) nem alkot ideig óráig vízzáró réteget, de abban biztos vagyok, h kis méretű téglafalban, ahol néha még cserép és minden egyéb más is került a falazatokba, néhol hiányos habarcsozás mellett, nem fog 100%-ban egybefüggő, vízzáró felületet alkotni..
    Noh meg ahogy bepumpálják, 10-15 év múlva ugyanúgy "el ispárologhat". Ezt tartom a legértelmetlenebb megoldásnak, én nem bízok benne.

    Falátvágás: Egy speckó géppel egybefüggő téglafalaknál (tehát kő lábazat felejtős) a fugát / habarcs réteget végigvágják, majd berakják szárazon a GV lemezt némi átfedéssel (összemelgítésről szó sem lehet), kiékelik valamilyen műanyag ékekkel és így végighaladva megoldják a szigetelést, majd ha kész, megpróbálják kis műanyag csöveken keresztül valamilyen hígabb habarcs annyaggal kitölteni a megmaradt réseket.
    Ezzel szintúgy az a problémám, h statikailag meggyengül a fal alja. Az egész épület kis műanyag kockákon fog állni. Más felől nincs összemelegítve a GV lemez. A talaj pára simán átjut idővel az illesztéseknél. Harmadrészből, esélytelen a vágási nyílást 100%-ban pormentesre pucolni, tehát a behelyezett GV lemez felékeléskor a bentmaradt apró kavicsdaraboktól biztosan sérül / átlyukad.

    Aláfalazás: Mint az elején is írtam, a legjobb de legtöbb munkát igénylő megoldás. A nevében benne van a lényeg. A vizes szakaszt az alaptól 2-3 téglasor magasságban át kell vésni / ki kell szedni. Jellemzően 2 oldalról, géppel kell kivésni. A ház statikai állapotától függ, de általában méteres szakaszonként lehet haladni! Tehát, 1 méter hosszan ki kell vésni a falat. Majd utána kefével portalantani, alapot vizzel meglocsolni, mehet rá 1 réteg jó cemenetes, erős habarcs, bele a GV lemez mindkét oldalon felhajtva legalább 20-20 cm-t és a beltér irányába is legalább 20 cm-t lógjon be végig, h aljzat GV lemezével össze lehessen majd melegíteni (ilyenkor mindenképpen modifikált verziót szükséges használni 45-ös vastagságban! Sokkal ellenállóbb, sokkal rugalmasabb, hidegben is és gyakorlatilag "öngyógyító", kis sérülés esetén "összeforr"), majd kis téglából mehet a visszafalazás. A legfelső sornál jellemzően akácfa / bükkfa ékekkel - és nyilván ugyanúgy kerül oda is habarcs - szokták felékelni az egészet.
    Tehát, minden 2. métert át kell vésni, majd 4-5 nap múlva mehetnek a közök. A felhajtott 20-20 cm GV lemezt pedig így köztes szakaszok kivésése után, a bekerülő GV lemezzel szintúgy össze lehet a fal alatt tökéletesen melegíteni.
    Ez 100%-os megoldást jelent, falak állapotától függ, de jó idő esetén, huzatot generálva, pár hónapon belül kiszárad az esetlegesen bentmaradt, nedves tégla falszakasz.
    A szárítóvakolat nem rossz anyag, de azt általában akkor szokták használni ha folyamatosan vizesedik a fal. Nylván csodát az sem végez, de tartósabb mint az otthonkevert hagyomnyos. Ha megoldott a falak vízszigetelése, után mindenképpen hagyj időt az épületnek pucolatlan állapotában, h kiszáradjon.
    Jah és ami még fontos e kapcsán, cégek erre a mellóra brutál összegeket szoktak bemondai. Nem ritka h 30-40.000ft-ot elkérnek méterenként! Ha teheted keress valamilyen helyi kőművest, 1 segéd gyakorlatilag elég hozzá - aki lehetsz akár te is. Így szaki napibére mellett a 10-edéből meg lehet csinálni!

    A melléképületemet, ami kb nettó 120 m2 és úgy 45 méter falszakaszt jelentett 1 kőművessel ketten így csináltuk meg. Kb 1,5 hét alatt végeztünk.

    Ajtónyílást nyilván ugyanúgy a kőműves tud majd kreálni neked.

    Ütemterv:

    Teljes aljzat elbontása. Alap megkeresése. Falak utólagos vízszigetelése. Új aljzat elkészítése a fenti rétegrend mellett. - Ha csatornát is módosítani akarsz, akkor a régi aljzat feltörése után - amikor még csak a puszta föld van a házban - hívhatod a vizes, aki a lefolyókat, csatornákat előre beteszi / bevészi a falakba. A legelső - szerelőbeton - réteg csak ezek után jöhet! Majd ha lekerült rá a GV lemezt, még az aljzat hőszigetelés előtt szintúgy visszahívod a vizest / fűtésszerelőt, aki a GV rétegen elviszi 5 rétegűben a vízcsöveket, fűtés "gerincvezetékeit", aztán lerakod a hőszigetelést, fóliákat, vashálót - és padló fűtés esetén - betonozás előtt ismét visszamegy a fűtésszerelő, letekeri a padló csöveit, majd mehet a betonozás.
    Villanyszerelővel is egyeztess, mert van aki aljzatba viszi el (ha pl. nem akarsz gipszkarton álmennyezet mindehova), tehát ő is akkor fog menni, amikor szerelőtbetonod már készen van végig és rajta van a GV lemez szintúgy végig.
    Ha ezek megvannak, a többi folyamat már magától értetődő. Vakolás, festés, burkolás.

    Fűtésben ha van gáz én arra szavazok. Persze ha szánsz rá legalább 2x annyit, a hőszivattyús, geotermikus fűtés napelemmel (napkollektor tök más, az csak melegvíz előállítására alkalmas) kombinálva még jobb megoldás, de a megtérülése nagyon sok idő.

    Megfelelő aljzat (10cm min.), homlokzat (min 10-12cm grafit), födém (min 25-30cm táblás kőzetgyapot) hőszigetelés mellett egy jó turbós kazánnal nagyon kicsi fogyasztást lehet elérni. Wifi modul már a jobb rendszerekhez telepíthető, így telefonról bármikor, bárhonnan szabályozható a hőmérséklet.
    Nem kell fát hozatni, összevágni, betalicskázni, rárakni a kazánra, büdösíteni a ruhád, a környezeted, hamuzni, stb. Annó nálunk is volt vegyes kazán, de az első volt, h kivágtam.

    Pontos árakat sajnos nem tudok mondani, mert 3év alatt is annyira elszállt minden, h már az sem lenne reális, pedig én Gy-M-S megyében csináltam, Sopron mellett, ahol sajnos már akkor is rettenet árak voltak. Ez nagyban függ h hol van a ház. S persze attól is, h milyen szakit találsz. A járványhelyzet úgy gondolom sok brigádot megakasztott. Valszeg fognak esni a munkadíj árak is. De alapszabály, h kárj több helyről árat mindig (anyagra is! Azt sose engedd, h a szaki vegye meg!), hívj ki több kőművest, kérj tőlük árakat és amit írsz is, amit tudsz csinálj meg magad, egyedül, rokonokkal, családdal. Nagyon nagy pénzeket lehet spórolni úgy.

    Hajrá!

    [ Szerkesztve ]

    "Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

Új hozzászólás Aktív témák