Új hozzászólás Aktív témák

  • Geresics

    addikt

    Sziasztok,
    most gondolkodom egy ház komplett felújításán, de még full az elején vagyok a dolognak. Az állapotok olyanok, hogy bár a falazat és a tető tök jó, de a beltérben kutyák, és dohányosok éltek, nem éppen higiénikusan, ezért szinte biztos, hogy a belső vakolatot is leverném, pláne, hogy a vezetékek még aluminiumok, és már több helyen feladták a harcot.
    A villanyszereléshez értek valamelyest (még papírt is van róla, bár az mondjuk nem jelent sokat), így a villamos teljes felújítást mindenképp magam csinálom, komplett vezetékhálózat cserével. Viszont nagyon sok mindenhez nem értek, amiben jó volna tájékozódni, vagy legalább naprakészre hozni megkopott tudásom.
    Amiket tervezek:
    1.) komplett villamos felújítás
    2.) tetőhélyazat (Bramac cserép) alá szigetelés nyitott, vagy zárt cellás pur technológiás habbal (már nem emlékszem melyik a kell nekem, de erre van fix csapat)
    3.) ház körbeszigetelése (ilyet nagyon-nagyon régen csináltam már alkalmazottként)
    4.) nyílászáró csere mindenhol (30 éves fa nyílászárók vannak)
    5.) meglévő 60°C-os, radiátoros, vegyestüzeléses fűtés lecserélése, vagy alacsony hőfokú radiátorra, vagy padlófűtésre, levegő-víz hőszivattyúra
    6.) laminált parketta, PVC, szőnyeg, csempe, stb. komplett felszedése, kidobása (padlófűtéshez amúgy is kell, de a körülmények amúgy is igénylik)
    7.) garázskapu beépítés és fő kapu lecserélés

    Az 1-2. pont tehát gyakorlatilag meg lesz oldva "házon belül".
    A 3. pontban én anno még hungarocellel dolgoztam, a folyamat még most is menne, de kérdés, jó megoldás az még? Vagy már kizárólag kőzetgyapot? Az miben más? Estetleg másban gondolkozzam?
    A 4. pontban szereplő nyílászáró cserével sem vagyok képben igazán, hogy mit érdemes? Gugli a barátom, de egyáltalán merre érdemes indulni? Mit kell nézni?
    Az 5. pontban lévő fűtéskorszerűsítést is mindenképp meg kell csinálnom, napelemekkel fogok energiát előállítani, és valami jó COP értékű (nem talajszondás) hőszivattyt kell majd betennem, de ebben a témában sem merültem el túlságosan még...
    A 6. pontba az új padlózatnak vajon minek kellene lennie, és mire érdemes figyelni? Mert ez is egy tök idegen téma sajna még...
    A 7. pontban szereplő kapukról is kb. annyit tudok, hogy távirányítósnak kell majd lennie. Itt mire érdemes figyelni?

    Mint látható, amit lehet majd igyekszem magam megcsinálni, de sokmindenhez szakembert fogok igénybe venni idő, és szaktudás hiánya miatt (pl. nyílászáró beépítésére van emberem, de én adom az anyagot, stb), ezért tényleg MINDEN tippnek, ötletnek, egyébnek örülök, akkor is, ha az valami apróság! Ha valamit valaki már megírt, bátran írjátok meg még egyszer, mert ha többen írják, jobban elhiszem :DDD

    *MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

Új hozzászólás Aktív témák