Új hozzászólás Aktív témák

  • kasza blanka

    aktív tag

    üdv

    villanyszerelő segítségét kérném.

    adott egy whirlpool sütő+főzőlap kombó, előbbi ugyebár olyan 2-2.5kw, utóbbi ha mind a 4 megy, akkor olyan 6kw.

    anno 10 éve vhogy bekötöttem 3 fázisra (egy piros 10A-s, egy szürke 10A-s és egy szürke 16A-s kismegszakító tartozik a 3 fázishoz), a fali elosztóba. be lett még kötve az egyik fázisra egy elosztó a mikrónak/hűtőnek stb.

    sajna nem is figyeltem, hogy az egyik 10 A-esre kötöttem az elosztót. évekig volt az, hogy 10 mikró indításból 1-2x lecsapta a kismegszakítót, akkor is, ha nem ment semmi. ugyebár a mikro max 7-800W, tehát 10A-t nem vehet fel. na mind1, mindig csak simán visszakapcsoltuk.

    most megnéztem, a legnagyobb 2,1KW-os főzőlap van a problémás 10A-as ágon, ezt nem is használjuk olyan gyakran, de előfordult már, hogy ment, és közben még bekapcsoltuk a mikrót, vagy akár a vízforralót, ami szintén hasonló teljesítményű. persze volt, hogy ilyenkor leverte, de nem mindig. létezik olyan, hogy a kismegszakító elfáradt, főleg ha sokszor volt kitéve ilyen fentebb említett mikrós leveri-visszakapcsolom dolognak, és nem kapcsol le amikor kéne?

    a minap történt, hogy csak a vízforraló ment(tescos). megyek konyhába és nem megy semmi. égett szag, kismegszakító fent. olyat csinált, hogy az elosztóba bedugott kislámpa a sütő különböző lapjainak bekapcsolására változtatta a fényerejét :D egyértelmű volt, hogy zárlat.

    miután kibontottam a dolgot, látom, hogy a sorkapocs(csoki) és a vezeték meg van égve. a rézszálak össze vannak olvadva, mint az ónforrasz, szal volt ott 1000-1500fok. 10A-nél bőven több ment itt, de mégse kapcsolt le. de az említett mikrós indításoknál le szokott, tehát képes lekapcsolni, csak már nem vagyok benne biztos, hogy 10A-nél. létezik ilyen?

    ami gyanús: ha lekapcsolom a 16-s és másik10A-s ágat, csak a problémás 10A-s ág megy, és ilyenkor bekapcsolom a 2 főzőlapot egyszerre, a kismegszakító nem kapcsol le. pedig ugye 3,3KW, és 10A az max 2,3KW.

    létezik ilyen, hogy elfáradt a kismegszakító, és már nem 10A-nél kapcsol le, hanem 15-20? a mikró indítása le tudja nyomni, de ha 3.3KW van rajta 2.3 helyett, az nem?

    ----------------
    amúgy ami a bekötést illeti:
    célszerűbb lenne erre az ágra rakni a sütőrészt, ami max 2-2.5KW, és a 16-es ágra hozzákötni a hosszabítót? vagy 2 fázissal bekötni a sütöt(az ominózus 10A-s a sütőrészre, 16A-s közösen az L2-L3 ra a rajz szerint, és a hosszabítót meg külön a másik 10A-s ágra?

    előre is köszi

Új hozzászólás Aktív témák