Új hozzászólás Aktív témák

  • runner 125

    nagyúr

    válasz Ispy #89048 üzenetére

    Elegendő a padló magában is, csak továbbra is a hálókba, leginkább egészségügyi szempontból inkább radiátorokat szoktak tervezni. Így a port ott "nem keveri fel". Bár nyilván ha az ember rendszeresen takarít, akkor ez kevésbé érvényesül padlófűtéssel ellátott szobáknál.

    Tehát h értsd, a kondenzációs kazánhoz be fognak építeni egy keverőszelepet, ez fogja a hideg ággal összekeverni a padlóba szánt fűtővizet, mivel a radiátorokba 45-50 fokos vizet küld a kazán, míg a padlóba elegendő 30-35 fokos is.

    Ha viszont azt szeretnéd, h minden helységben csak padlófűtés legyen és külön szábályozható termosztáttal, akkor eleve minden ilyen helységbe termosztátot kell szereltess és a padló köröket zónaszabályzóval kell ellátni, ami körönként működteti a rendszert, így a kívánt hőfok lesz minden adott helységben.

    Rendesen meg fogja drágítani a rendszert, de hosszú távon szerintem az a legjobb megoldás, ha minden helység (nyilván közös terek, mint pl folyosók, nappali, étkető, konyha - már ha egyben van, ezeknél mehet 1 szivattyúra az adott fűtőkör, nálam is így van) külön szabályozható.

    Ha maradnak a radiátorok a szobákban és a közös terekben a padló, akkor itt két megoldás működhet a helységenkénti hőfok szabályozásra:

    1. Kiépítenek egy fő gerincágat a radiátoros körnek, amit 1 szivattyú működtet (ez leginkább kevés radiátorból álló körnél jó), amelyről leágazzák azt a pár radiátort, és minden radiátor kap egy termofejet, ami lehet manuális, és akár elemmel, Wi-Fi alapon működő, így szintúgy megoldott lesz a helységenkénti szabályozás.
    A teljes padlókör termosztátja pedig a központi, beltéri szabályozó egység lesz.

    2. Minden radiátorhoz külön gerincág megy a kazántól, így minden szobába egy termosztátot kell felszereltetni és minden radiátor gerincpárhoz szivattyú kell.
    Ez sokkal drágább megoldás, mint az 1-es pontban írt verzió, de még pontosabb a működése.
    A padlókör termosztátja szintúgy lehet a központi beltéri egység.

    Tehát a kérdésedre az a válasz is helyes, h igen, a szobánkénti, vagy körönkénti szabályozás sokkal drágább rendszerköltséget jelent.

    "Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

Új hozzászólás Aktív témák