Új hozzászólás Aktív témák

  • gago1975

    őstag

    válasz kisselandras #97372 üzenetére

    Szia.
    Eszembe jutott más hibaforrási jelenség is.
    Számítógép TV-re kötése általában zökkenőmentesen megy, attól függően, hogy milyen csatlakozók vannak a gépen, illetve a TV-n.
    Egyrészt ezeket az eseteket fogjuk végigvenni, illetve kitérünk a legkülönbözőbb hibajelenségek megoldására. Nézzük sorba, melyik készüléken milyen csatlakozó van.
    Az univerzális tanácsom az, ha az itt leírtak nem hoznak megoldást, hogy frissítsd a számítógépen a videokártya driverét, és az eszközkezelőben az illesztőprogramot. Erre szükség lehet a sima windows frissítés után is, ha mondjuk eddig működött az összeköttetés.

    A TV-n HDMI bemenet van, a számítógépen HDMI kimenet van.
    A legtöbb esetben nem szokott probléma lenni, de nézzük, hogyan is működik ez a kapcsolat, hiszen ebből adódnak az esetleges hibajelenségek is.
    Először is azt kell tudni, hogy a HDMI összekötésnél létezik egy oda-vissza kommunikáció, amely során többek között megtudja a gép, hogy milyen felbontással menjen majd a videó jelfolyam, illetve azonosítja a gép a TV-t, hogy valóban képmegjelenítő van e rákapcsolva. Ennek az azonosításnak (hogy képmegjelenítő van e rákapcsolva) a neve HDCP. Ez gyakorlatilag egy másolásvédelmi protocol, azonban fontos, hogy a rendszerbe szereplő összes elem, pl. HDMi elosztók ,kapcsolók, kábelek és egyéb eszközök mind HDCP kompatibilisek legyenek.

    Ha ez a kommunikáció létrejön a gép és a TV között, akkor már a gépen lehet látni a TV-t, mint képmegjelenítőt a képernyő beállítások alatt.
    Az egyik hibaforrás, ami miatt nem jön létre ez a kapcsolat, olyan esetekben szokott előfordulni, amikor a TV-re olyan kábel TV is csatlakozik, amelyik koax kábelen érkezik be a lakásba. Itt lényegtelen az, hogy a koax kábel egyből a TV-be megy, vagy közbe van iktatva egy set-top box. Ez azért van, mert sok esetben a koax kábelen nem csak a műsorok jele érkezik be, hanem egy plusz jel is. Ilyenkor gyakorlatilag a TV a HDMI kábelen, és a számítógépen keresztül próbálja leföldelni magát, ami miatt létrejön egy földhurok nevű jelenség.
    Ezt a problémát roppant egyszerű kideríteni és orvosolni. Beazonosítani úgy lehet, hogy ha nem működik a számítógép és a TV kapcsolata, húzzuk ki a koax kábelt a TV-ből, vagy a set-top boxból. Ha ebben az esetben működik a számítógép és a TV kapcsolata, akkor ez a probléma.
    A megoldás egy 1-2 ezer forintos kis eszköz, a földhurok leválasztó. Ezt az adaptert be kell iktatni a bejövő koax vége, és a TV, vagy a set-top box közé, attól függően, hogy hova csatlakozik a koax kábel.

    A másik hibaforrás az, amikor ugyan létrejön a kapcsolat, látjuk a gép képernyő beállításában a TV-t, de nincs se kép, se hang a TV-n, vagy van, csak időnként eldobálja, mintha kihúzogatnánk a HDMI kábelt a TV-ből.
    Ennek az az oka, hogy túl gyenge a HDMI jel a TV számára. Ennek legtöbbször a hosszú HDMI kábel az oka, vagy az, ha túl sok darabból áll a vezetékezés. Gondolok itt pl a HDMI fali aljzatokra, HDMI hosszabbítókra. Ezeknél a toldásoknál ugyan is minden esetben képződik egy kis jelveszteség. Ha azonban egy darabban van a kábelünk, toldás nélkül, akkor a tapasztalatok szerint 20m hosszig gond nélkül kell működnie.
    Sajnos találkoztam már olyan esettel is, hogy 10m-es HDMI kábelen is eldobálta a képet a TV.
    20m felett azonban már egy darabban lévő kábelezés esetén is szükség van HDMI erősítőre. Ezeknél a 25m-es vagy hosszabb kábeleknél be van építve egy erősítő a kábelbe, körülbelül 4-5 méterre a bemeneti végétől, amely a HDMI kábelen futó tápfeszültségből felerősíti a jelet annyira, hogy az biztonságos jelszintet produkáljon a kábel túlsó végén lévő TV számára.
    Mivel alap tézis az elektronikában, hogy egy erősítő ki és bemenete nem felcserélhető, ezért ezeknek az aktív kábeleknek a HDMI dugóin jelölve van az, hogy melyik megy a jelforrásba, és melyik a TV-be.
    Ha a kábelezésünk nem egy darabból áll, mert mondjuk fali aljzatok vannak a rendszerbe, akkor előfordulhat, hogy elgyengül a jel, mire elér a TV-hez. Ilyenkor van szükségünk HDMI erősítőre. A HDMI erősítőt úgy kell elhelyeznünk, hogy a jelforráshoz legyen a lehető legközelebb. Ez álltalában max 5m-t jelent. Erre azért van szükség, hogy egyrészt a tápjel megfelelő legyen, illetve azért, hogy a lehető legtisztább legyen a jel. Ha távolabb lenne az erősítő a forrástól, akkor már érzékelhető lenne az a jelenség, hogy az erősítő felerősíti azokat a zajokat is, amelyeket a kábel szed össze a jelforrástól az erősítőig.

    Predator Helios 700 i9-10980HK RTX2080s 8/64GB RAM,OLED77C32,Marantz AV7705+MM7055x2db,Focal Aria 936+Aria CC900+Aria 926, Dome Flax ATMOS® 4db,SVS SB3000x2,Oehlbach nf214 Sub 3-400,QE3280,Oehlbach XT-SL500

Új hozzászólás Aktív témák