Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz csixy #60011 üzenetére

    Ugye most csak viccelsz! Ha linuxozol, akkor nem árt tisztában lenni, hogy mi micsoda. Mi a Xorg, miben különbözik a Wayland, mi a Mesa. Mi a kernel, mi a systemd.

    A Waylandnek a lényege a Xorg-hoz képest, nagyon leegyszerűsítve, hogy minden egyben. Míg Xorgon külön van a grafikus/display server, WM, kompozitor, addig a Wayland az mind együttvéve. Persze még ez is pontatlan, mert olyan, hogy Wayland nincs, az csak a protokoll neve, magának a tényleges megoldásnak mindig van valami saját neve (Sway, Weston, Gnome Shell). Ha most a következő kérdésed, hogy mi az a szerver, meg a kompozitor, abba nem megyek bele, ha kéred, szedek neked össze jól magyarázó linket a témában.

    A Mesa meg lényegében parasztosra leegyszerűsítve az OpenGL-támogatást adja, hogy a GPU-n tudd használni a 3D-s hardveres gyorsítást. Mesa nélkül csak 2D-s gyorsításod lehet (erről linuxos driver gondoskodik), vagy legrosszabb esetben az sem (bár ez elég ritka).

    Egyébként a többieknek is címezve: ez a Wayland még nagyon kísérleti, nagyon korai szakban van. Van előnye, pl. a vágólap tartalma külön kezelőprogi nélkül nem szűnik meg, ha bezársz egy progit, nem kell hozzá külön kompozitort is futtatni, meg ahogy én érzem, gyorsabb is kirajzolásban, grafikus teljesítményben. De még túl kevés dolog támogatja, azok is általában bugosak. Van 3 komoly implementáció, amelyik tényleg normálisan támogatja, lényegében Gnome, Sway, Weston, a többi elég kísérleti meg demo cucc, vagy csak félig támogatja (mint a KDE Plasma 5.x). Login Managerekből meg csak a GDM támogatja rendesen, az SDDM részlegesen (önmaga nem Waylanden fut, de tud waylandes sessiont indítani), a többi egyáltalán nem. Ez így még nagyon kevés, kell még neki minimum 5 év, hogy elterjedjen, rendesen támogatott legyen, legyen annyira stabil, mint most a Xorg-os megoldások.

    A waylandes megoldásokat kicsit elölről kell tanulni. Se Xorg drivereket nem támogat, se xbacklight, se setxkbmap, se xrandr, nem kompatbilis sok Login Managgerrel, semelyik X-es kompozitorral, stb.. Mindent máshogy kell rajta megoldani, így meg nem lehet a régi ismereteket használni rajta.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák