Új hozzászólás Aktív témák

  • kwzatz

    őstag

    válasz -Skylake- #83441 üzenetére

    Amit leírsz, az nem crypto- és NFT specifikus dolog. Nézz meg néhány nagyobb céget az elmúlt 1 évben. Netflix, Amazon, Tesla, Disney, Meta, stb százával. Azt fogod látni, hogy szinte pont ugyanakkortól zuhannak, ráadásul hasonló mértékben, mint a cryptopénzek. Ez egyszerűen a jelenlegi makrogazdasági helyzet eredménye. (más kérdés, hogy a crypto elég friss téma a maga kis egy évtizedes történelmével, így sokkal volatilisebb, az egyelőre kb. 4 éves ciklusaival, aztán lehetne itt beszélni a BTC halvingról is, stb.) Nem most történik először, nem is utoljára, ez a dolgok természetes rendje, csak a legtöbben nem tudják megragadni ezt a koncepciót. Ilyenkor jön a "vége van, soha többé, ennyi volt", aztán 2-3-x év múlva lehet olvasni megint a "rohadt crypto, utolsó scam, mitől megy így felfelé?" hitetlenkedést.

    "egyetlen amiben kirivoan jol teljesit az az, hogy semmi letezo eszkoz nincs ami olyan volatilis mint ez. ez meg nem igazan erdem szerintem"
    Szerintem meg nem lehet elég hálás ezért az ember. :D

    Az utolsó miben hisznek dologhoz...
    Egyrészt: "az ingyen penzben hisznek." Szerintem elég sokan jönnek rá, hogy ilyen nincs, mert legyen crypto vagy részvény, illetve bármilyen befektetés, másképp nem nagyon működik, csak ha kockáztatsz a jelenlegi pénzeddel. Nem ingyenpénz, nem lottó, hanem kockázatvállalás. Egyeseknél ez elemzésen, logikán, pszichológián, információkon alapszik, másoknál meg azon, hogy aranyos a Shiba inu, és amúgy is WAGMI.
    Másrészt aki érzelmileg, meg "hit" alapon közelíti meg ezeket a dolgokat, annak érdemes újragondolnia. Én cinikus vagyok és úgy látom, hogy a világon bizonyos fokig kevés kivételtől eltekintve minden scam, van ami kisebb, van ami nagyobb mértékben. A jobb esetekben néha még működő (vagy látszólag működő) produktum/szolgáltatás vagy legalábbis valamilyen ellenérték is van mögöttük, de összességében szinte minden más egyének/csoportok fizikai vagy szellemi munkájának vagy a környezetnek a "kizsákmányolására" irányul trükkös, összetett, bonyolult, átláthatatlan, illetve néha arcpirítóan, pofátlanul egyszerű módon (ezutóbbit tartja mindenki scamnek).
    Az utóbbi 2-3 évben volt néhány egészen lenyűgöző, rengeteg embert megmozgató scam is, ámulattal vegyes szörnyülködéssel is néztem. Érdemes is odafigyelni, mi jön még, mert közel sincs vége a mókavonatnak.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák