Új hozzászólás Aktív témák

  • raziel01

    veterán

    Helytálló ez az írás?

    "A fényképezőgép lencséje máshogy van kiképezve mint az emberi szem, eltorzítja az íveket. Sokat számít a gép minősége, ez az amit hozzá nem értők nem vesznek észre és nem értik miért kerül olyan sokba egy jobb gép, de ami ennél sokkal többet számít az a gép paramétereinek beállítása. Portrét ugyanis csak nagy gyújtótávolsággal lehet fényképezni, ami a gyakorlatba lefordítva azt jelenti, hogy nem 1-2 méterre kell lennie a gépnek, hanem jóval messzebbre és a zoom-olni kell az alany arcára.

    Próbáljátok ki, készítsetek egy képet fél méterről és aztán egyet a szoba másik végéről ráközelítve az arcotokra. Az utóbbi sokkal jobb lesz.

    A másik ami még ennél is többet számít, az a fény. A gép tök máshogy lát mint az emberi szem, ezt nehéz lenne elmagyarázni, de a lényeg, hogy a gép nem szereti a nagy kontrasztokat, az egyenletes megvilágítás az, ami ideális neki. Ezt lakásban csak külön eszközökkel lehet elérni, pl. softbox.

    Szerencsére van egy megoldás ami ezen segít: ki kell menni a szabadra. Egyenletes erős megvilágítás egész tűrhető eredményt ad ott is.

    Összefoglalva: távolabbról kell fényképezni zoom-mal és erős egyenletes megvilágítást kell alkalmazni. Akkor olyan leszel mint amilyen a tükörben is vagy."

    Fel sem merült bennem, hogy távolról zoomoljak az arcra. Mindig 1-2 méterről fényképeztem.

Új hozzászólás Aktív témák