Új hozzászólás Aktív témák

  • MittuDomain_

    őstag

    Sziasztok!

    Hozzám fordult egy barátom gépvásárlással kapcsolatban, és jobbnak láttam igazi szakértőkhöz fordulni, aki nem csak olyan hozzáértő laikus, mint én.

    Utólagos engedelmével bevágom a mailt, amihez végül majd pár gondolatomat fűzöm.

    Köszönöm előre is a segítséget. :)

    "Szia!

    Megint technikai ismereteid lenyűgöző tárházára apellálva kereslek. Ahogy említettem, sürgőssé vált a számítógépcsere, viszont nemigen tudom, hogy milyen paraméterek mentén kellene elindulni ahhoz, hogy még 3-5 évig (jó, naiv vagyok, de az eddigiek ilyen ütemben cserélődtek) el tudjak vergődni egy géppel. A processzoroknál a magossággal, az SSD-nél a kívánatos mérettel, az egyebeknél (hang-, videó- és hálózati eszközök, hűtés) meg általában az elvárható teljesítménnyel nem vagyok tisztában (+ az árakkal).

    A kérdés tehát az, hogy szerinted egy olyan gép, ami Windows 8-at kényelmesen elfuttat, és főleg "irodai" jellegű használata (a doc, pps/t, pdf, jp(e)g, rtf világa) mellett olykor HD-filmnézés, netszörfölés és zenehallgatás a fő profilja (esetleg minimális videóvágással megspékelve, bár ahogy elnézem, nem mostanában fogom elkezdeni), az milyen? Gamerigények nincsenek, 5 éve nem vettem játékot, és az is két éves volt. :) A tárolókapacitás 1 terásan bőven elég (hely van a külsőkön), Blu-ray olvasóra és íróra nem hiszem, hogy vágynék - bár szerinted érdemes? Végül is mindent le lehet már tölteni és mindent össze lehet kötni mindennel, és ahogy a DVD is megdöglött, úgy a BD is meg fog pár év múlva... de amúgy nem kell semmilyen meghajtó, a régiből át tudom tenni a DVD-t.

    Továbbá szerinted érdemes külön összerakatnom (nekem most nincs nagyon időm konfigurálással bajlódni), vagy vegyek kész PC-t? És minderre mennyi pénzzel kell készülnöm? (A mértékletesség híve vagyok, és bár fogalmam sincs, hogy egy ilyen minimál mennyiből áll meg, 120e fölé nem akarnék nagyon menni, csak ha muszáj).

    Köszi előre is a segítséget!"

    Annyiban pontosítottam vele a dolgot, hogy a jelenlegi gépe kikerül közös családi gépnek, azaz az ODD az egyetlen, amit tényleg át tud/akar szerelni, házzal-táppal együtt kell a config.
    Van egy új monitora, de "csak" 1600*900as, szóval ehhez sem kell extra erő.

    Azaz amire szükség van:
    ház, táp, alaplap, proci, vga (integrált/dedikált, akár mindkettő egy A8-10-zel :) ), min 8 giga ram (a mostani árak mellett akár 16 is, abból sosem elég), SSD a rendszernek (96-120 körül, hogy a fő progok is ráférjenek), terás HDD
    Nincs abszolút hallásunk, nem kell semmi extra hangkártya, hálókártya manapság már szintén nem kell alap használathoz, ugye?

    Amik az én "elvárásaim" az egésszel kapcsolatban, a sok memória, SSD-alapú rendszer, multimédiára kihegyezett, de mondjuk a 10+ éves Age of Empires II menjen rajta :DDD , stabil táp, nem papírvékony ház. Ettől függetlenül nem kell utóbbi kettőnek extrának lennie, sőt, bőséggel elég egy stabil alapszint. (inkább szolid, letisztult, egyszerű legyen a ház mint hivalkodó) Nem lesz húzva, nem lesz hurcolva, nem kell vízhűtés...

    Nincs elköteleződés Intel v AMD ill AMD v Nvidia irányba. Én talán egy AMD apu-t választanék, egyrészt a(z ár függvényében később v most) hibrid CF miatt, másrészt az erős multimédiás felhasználás felé mozdulás miatt. (Az A8-3870K most pl relatív jó áron van sztem, de jelen esetben még az sem kellene, hogy szorzózár-mentes legyen.)

    Végül kisregény lett belőle, bocsi miatta...
    Előre is köszi minden tanácsot.

    Si tacuisses, philosophus mansisses.

Új hozzászólás Aktív témák