Új hozzászólás Aktív témák

  • 01velemeny

    csendes tag

    válasz 7 #22586 üzenetére

    Emeli-e, vagy van-e bármi negatív hatása az O-ring aláhelyezésének - kérdéshez.

    7 (VIP) küldött pár méretezett rajzot, amivel kipróbáltam a kombinációkat. Egy 2 mm-es és egy 4 mm-es O-ringet használtam.

    Én lemértem a saját kupakom, és az egyik legfontosabb távolság (az "anya" alja és kaycap teteje/felső keresztje) az én billentyűmnél keveseb; 4 mm volt.

    Ez, mint látható változtat pár dolgon. Egyrészt ilyenkor nem az MX álló káváján csapódik a kupak teteje/"nagy" keresztje /ezt korábban tévesen feltételeztem/. Azonban nem változtat a megemelés kérdésén (gumi rugalmassága?). Látható a két ábra alapján az is, hogy kihozható olyan összeméretezés, amikor a 4-6 mm-es távolságot a ringhez optimalizálják és tökéletes megfelelő párosítás esetén az O-ring használat is.

    Azért írtam, hogy ha metrikus dolgokat akarsz cáfolni, akkor paraméterezzünk, mert különben olyan, mint kottafüzet nélkül dallamot írni. Egy szakmai fórumon speciálisan a műszaki dimenziók megbeszélésének van egy nyelve; ez a műszaki rajz. Na ezt a nyelvet én sem beszélem, de kevésbé szigorúan véve az ábrázolást, egy technikai érdeklődésű ember akár csak egy fecni és toll segítségével is ki tudja fejezni magát. Ezért írtam egy darab speciális kérdésemre az ötből, hogy szeretnék konkrét paraméterekkel vitatkozni, hogy legyen miről.

    Azt, hogy miért érzed úgy, hogy bizonyítanod kellene bármit is, nem tudom. Ha fontosnak érzed, hogy az igazad kifejezd, minden eszközöd megvan, hogy bizonyítsd, és el is fogadjuk. A válaszaid közül, és a teszteddel (amit meg is köszöntem) többel meggyőztél a korábban hitt feltételezésem ellenkezőjéről és ötleteket is adtál. Ez így visz előre. (Dehogy vagyok tanár.)

    Nem kértem segítséget senkitől, sőt úgy gondolom, hogy ezzel a témafelvetéssel mi segítünk. Van egy érdekes kérdés azoknak, akik szeretnék tudni hogy ha belenyúlnak a dolgokba, mibe nyúlnak bele. Akinek elég az, hogy beraktam és működik, mit van ezen okoskodni, Jó. Aki szeretné tudni a mögötte lévő történést is, csak annak érdekes ez a gondolatkör. Ha neked nem fontos és nem érdekel, hogy mi történik, akkor ne foglalkozz vele. Akkor nem neked szól a téma.

    A kereséshez: a Cherry MX bontását megtaláltam, bár a kapcsoló aknájának paramétere hiányzik, láttam keresztmetszeti rajzot, de ott nem volt paraméterezve. Keycap-ről bevallom műszaki paramétereket nem nagyon találtam, köszi a tiédet. (De mi az a Google? meg keresőő :)) Én lemértem a sajátomat (tolómérővel), nekem a 7,5 - 1,5 = 6 helyett a sajátom magasságnak 4 mm jött ki. Na itt megint cáfolom magam, mert akkor nem a sapka nagy keresztje (vagy teteje) ütődik a káván (az én billentyűim paramétereinél), hanem a középrész a stem lecsapódásával. Mostmár mintha érezném is tövig nyomáskor, hogy nem a külső káván áll a kupak, hanem egy kicsit billeghet. Tehát az első rajzaimban itt vagy egy 0,5 mm-es hiba!

    Végezetül; egyre inkább úgy tűnik, hogy a gumi összenyomhatósága akadályozza meg, hogy a billentyűsapka végül feljebb legyen. De fontos, hogy milyen paraméterű billentyű (itt a stemet befogadó középső "anya" hossza és az akasztó kereszt közti távolság /4-6-mm/ számít) és milyen vastagságú O-ring kerül behelyezésre. Ugyanis rossz kombináció esetén emelkedhet a billentyű, vagy akár hatástalan lehet a ring, bár ilyen panaszt még nem hallottam.

    Szerinted miben vagy valóban különleges? Jól gondold meg; 7,5 milliárd versenyző van.

Új hozzászólás Aktív témák