Új hozzászólás Aktív témák

  • nyunyu

    félisten


    Megnéztem az Outemu dílertől rendelt alkatrészes csomagomat, és meglepetésemre a Clear v2.2 stemeken, meg a 68 grammos rugókon kívül küldött még pár demó kapcsolót: különböző konfigurációjú Outemu Sky MXek, vagy minek hívják a türkizkék nejlonból öntött Cherry MX replikájukat.

    Kakukktojásnak volt egy átlátszó polikarbonát házas Outemu (Ice?) MX Clear 62 grammos rugóval, de arra nem jöttem rá, hogy ez miben jobb, mint a nemtudom hány iterációval azelőtti 62 grammos Outemu "Purple" (inkább pink vagy magenta), aminek még oldschool, nagyfülű, macerásan nyitható Outemu háza van.

    Ugyanannyira puhának tűnt, nem sok taktilitással, érzetre nem jobb, mint a vintage MX Blueba folytott Gateron Brown stemes FrankenCherrym.
    Most vagy a Gateron Brownnak van nagyon taktilis stemje (naná, jobb, mint a Cherryé), vagy ilyen "puha" rugóknál nem jön ki a Outemu Clear v2.2 stem határozottabb éle.

    62 grammos Sky Clearnek jóval merevebb háza van, kevésbé lötyög benne a stem, de a taktilitása nem tűnt erősebbnek, valószínűleg itt is a túl puha rugó a ludas. (alig keményebb, mint az MX Brown 55grammos rugója, elvileg a keményebb rugójú kapcsolók pontosabban "tapogatják le" a stemen lévő taktilis dombot)


    68 grammos Sky Clearből kaptam háromfélét: SMD kompatibilis teli polikarbonát tetővel, Cherry stílusú átmenő LED slotos polikarbonát tetővel, meg átmenő LEDes nejlon tetővel.
    Ahogy olvastam, elvileg a teli tetős polikarbonát merevebb, jobban összefogja a házat, mint a LED slotos, így kevésbé lötyög benne a stem, de ennyire finom nüaszokat egy-egy kapcsoló nyomogatásából nem tudok leszűrni.

    75 grammosból kaptam egy SMD tetős Sky Cleart, meg egy vintage Cherryt ugyanolyan rugóval, stemmel, erre átmenő LEDes polikarbonát tetőt tettek.
    Jópofa próbálkozás az új Outemu, de úgy tűnik, még mindig a vintage MX marad az etalon ház merevségre, valamivel taktilisabbnak érződik ugyanazzal a rugóval, stemmel, mint az új Outemu.

    Volt még egy kakukktojás: egy MX Black rugós pormentes Outemu Ice? Blue.
    Huh, keményebb és hangosabban kattan, mint a régi Outemu Blue :DDD
    (Az nem az MX Green keménysége? Ha jól rémlik, azokat szerelték ugyanazzal a rugóval, mint a Blackeket.)

    Túrtam pár régebbi kapcsolót az összehasonlítós képekhez:



    Balról jobbra:
    Outemu Purple 62gr rugó / Outemu Sky Clear 75gr rugó, polikarbonát SMD tetővel / Cherry MX v2.2 Clear stemmel, 75gr, LED slotos Outemu tetővel / Gateron Brown / Outemu Ice? dustproof Blue / Outemu Blue

    MX Black, Kailh Copper persze jól lemaradt, Gateron Clearért meg nem kár.

    Az látszik, hogy Outemuék nagyon gyúrnak a DIY billzetpiacra, próbálják lenyomni Zealt, bár rajtuk kívül az input:club (Halo Clear, bár annak szellemi jogai assdropnál maradtak), meg NovelKeys (újabbnál újabb Kailh variációk kiötlői) is pályáznak a legjobb MX jellegű kapcsoló címre.
    Plusz ott van a többi, tucat kínai klóngyártó, lassan minden "nagyobb" billzetgyártónak sajátmárkás kapcsolója lesz.

    Így egyre nehezebb eligazodni a piacon.

    Demó kapcsolókat nyomogatva már nem vagyok benne biztos, hogy a 68 grammos rugót kellett volna rendelni az átépítendő billzetembe.
    75 grammos rugóval jóval taktilisabbnak érződik az Outemu Clear stem, de valószínűleg hosszabb gépelésnél gyorsabban fárasztaná az ujjaimat.
    ~82-83 grammos MX Blacket kifejezetten nem szerettem, annyira fárasztó volt.

    Nem tudom, hogy szándékos-e, de az összes összerakott demó kapcsoló PCB mounted volt.
    Mivel említettem a dílernek, hogy egy régi Cherry billzetet akarok tuningolni, talán ahhoz küldhette őket.
    Más kérdés, hogy nem terveztem kiforrasztani a vintage Blackeket belőle, mert az macera, csak a rugót+stemet cserélném nekem szimpatikusabbra. :DDD

    [ Szerkesztve ]

    Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

Új hozzászólás Aktív témák