Új hozzászólás Aktív témák

  • nyunyu

    félisten

    válasz Ghard #44992 üzenetére

    A személyes vélemény sem változtat azon, hogy van hozzá alkatrész vagy nincs.

    Visszatérve a tegnapi 'milyen cherry kapcsolós billzetet vegyek' témához:

    Ha nem halt volna ki az Alps ~20 éve az egyre egyszerűsítettebb+olcsósított gumimembránok miatt *, akkor a mostani mechanikus billzet piacon talán nem az MX ökoszisztéma lenne az egyeduralkodó.

    Új, semmivel sem kompatibilis ötlettel nem lehet befutni, mert nem méretgazdaságos a gyártása, nem lesz elég vevőd, hogy olcsón adhasd. **

    Alps ökoszisztéma ugyan még létezik (Matias lélegeztetőgépen tartja 2000 óta), meg egyre több DIY billzet PCB projekten látni Alps kompatibilitást, de itt is a fő gond a kupak felhozatal, hiszen kb. 2 helyről tudsz új kupakot szerezni, ha nincs kéznél egy random szétbontható régi Alps billzet: Matias, Tai-Hao.

    Alternatívaként főleg Japán környékén ott van még a kapacitív gumidóm szcéna (Topre), de a gyenge kupakellátottság miatt ott is óriási a kereslet az MX kompatibilissé tevő kitekre. (Erre volt az első értelmes megoldás a CM NovaTouch, de az üzletileg akkorát bukott, hogy CM hamar abbahagyta a gyártását.)

    Ebbe a lehetetlen helyzetbe tenyerelt bele a -t a Romer-G-vel.

    Szintén ezzel a kihívással küzdenek a vékony mechanikus kapcsolók, hiszen vagy megtartod az MX keresztet (lásd Cherry MX Low Profile), de akkor a kupak magassága szabja meg a kapcsoló minimális vastagságát, így nem lesz elég vékony, vagy szakítasz vele (Kailh Choc), de akkor nem lesz rá kupakod.

    *: Cherry volt az egyetlen aki állva maradt az akkori mechanikus kapcsoló gyártók közül, hála az ipari billzeteknek.
    Mondjuk azon a piacon az Alps dizájn a por érzékenysége miatt eleve nem nagyon rúghatott labdába.

    (Sarki giroszoson röhögtem a napokban, amikor a ner kompatibilis ócó pénztárgépére próbálta visszarakni az állandóan leeső színes kupakokat.
    Péntárgép alkatrészeket gyártó cég nem igazán volt tisztában a Cherry MX stem keresztjének a tűrésével és pár századdal nagyobb rést hagyott a hüvelyen)
    [gonosz]Biztos ők rendelték az első Kailh Box switcheket, hogy ne lötyögjön a kupakjuk.[/gonosz]

    **: Méretgazdaságossághoz érintőlegesen kapcsolódik a korábbi kedvenc vesszőparipám, a magyar kupakszettek problémaköre: nem vagyunk elég nagy piac ahhoz, hogy pár idióta kedvéért magyar feliratozású kiadást gyártsanak.
    Szerencsére a custom piacon történt *némi* előrelépés ezügyben, de ez még mindig nem nyújt megoldást a komplett dobozos terméket értelmes áron keresők számára, ha fontos a háttérvilágítás, akkor oda marad a CM MK Pro UK+magyarítószettje, amíg azt lehet még kapni.

    [ Szerkesztve ]

    Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

Új hozzászólás Aktív témák