Új hozzászólás Aktív témák

  • etnies

    senior tag

    Sziasztok!

    Bocsánat a posztomért, de érdekel a szakértők véleménye és tapasztalata.
    Hol is kezdjem?
    Volt egy Ryzen 2600x (95W TDP) procim és vettem hozzá egy Artcic cooler hűtőt. A pontos típusra nem emlékszem, egy ventis torony megoldás, réz csövekkel és aluminium bordákkal. Mivel ez nagyon régen volt, nem emlékszem a pontos típusra, csak arra, hogy nagy szakértelemmel, sok utánaolvasással választottam ki :)

    Hűteni hűtött, de hangosnak találtam. A házam egy Fractal Design Meshify C, melyben 4 csendes venti vezeti keresztül a levegőt.

    Próba-cseresznye alapon kipróbáltam azt az olcsó megoldást, hogy vettem egy Akasa Apache 12 centis méretben és egy az egyben kicseréltem a gyári hűtőt rá.
    Az eredmény fenomenális lett, a zaj szinte teljesen megszűnt és tartotta a hőfokot, legnagyobb terhelésben, nyári kánikulában sem volt nagyobb a proci hőmérséklete, mint 80 °C.
    Így üzemelt a gép 4 évig problémamentesen.

    Most upgradeltem a gépet, a procit 5700x-re (65W TDP) cseréltem. Nézegettem a Be Quiet hűtőket, Dark Rock Slim-et néztem ki, de végül ismét nagyon okosan, utána olvasva a kérdésnek megvettem egy ARCTIC Freezer 34 eSports DUO-t.
    Az ember nem követheti el kétszer ugyanazt a hibát, de. Amikor bekapcsoltam a gépet, majdnem hanyatt dobtam magam a zajtól.
    Terhelés alatt 1800 körül pörögtek a lapátok és annak azért már volt hangja. Gyorsan bementem a BIOS-ba, és szerencsére az alaplap engedte állítani a ventillátorokat, átállítottam silent mode-ra. Ezzel csökkent a hangerő valamivel, úgyhogy manual-ban megadtam értékeket inkább.
    Ezzel azt értem el, hogy a proci terhelés alatt 70 °C-ra melegedett maximum és ilyenkor 16xx-et pörögtek a ventillátorok. Ennek is van hallható zaja, de már nem az elviselhetetlen kategória. (az én fülem érzékeny a zajra, videókártyából is inkább veszek kicsit gyengébbet, csak halk legyen).

    De hogy elérjek a történetem végére, jöjjön az érdekesség: vettem két új Apache Black-et 12 centis méretben, leszereltem a két Artcic fan-t és felraktam az egyik Apache-otm teszt jelleggel. (Ha nem kell a másik, akkor berakom a házba, melybe jelenleg 2 darab 14 centis tolja be a levegőt és 2 12 centis fújja ki. Van még hely kettőnek).

    Ma lementek a tesztek és ugyanaz történt, mint évekkel ezelőtt: a hűtés halkabb és ejeln állás szerint hatékonyabb is.
    A proci 65 °C fokra melegedett, ez 5 fokkal kevesbb, mint az Artcic és a ventillátor fordulatszáma is 1352 volt ekkor, ez közel 300-al kevesebb.

    Én ezt nem értem, hogyan lehetséges. Az eredményeket a CPUID HWMonitor programjával néztem.

    Erről mi a vélmenyetek?

    "önmagam hite vagyok magamban"

Új hozzászólás Aktív témák