Új hozzászólás Aktív témák

  • ikarigendo28

    csendes tag

    Sziasztok. Monitorvásárlás előtt állva kérném tanácsotokat, mert több fórumot, cikket olvastam de néhol ellentmondásokba ütköztem. Tehát a lényeg: fotósként dolgozom, elsősorban monitoron fogyasztják a kész képeimet (mondhatni 90% monitor / 10% print) Főleg lightroomot használok, meg photoshopot néha. Szeretnék egy jó monitort még megfizethető áron kb 200k ig. 27' és 2560*1440 lenne ideális. Ami a nagy kérdés, tudnék e profitálni a wide gammutból meg 8bit nél nagyobb színmélységből, gtx 570 em van, nincs display port, csak mini hdmi meg dvi-i, ebből én úgy értelmeztem hogy 10 bit/channelre nem is lennék képes és mivel a végfelhasználóim saját monitorukon nézik a képeimet, igy meglátásom szerint az aRGB ből sem húzok hasznot, sőt lehet problémát is okozna.

    Amiket néztem:

    - U2713HM és U2713H
    Szóval ha nem számít az árkülönbség, akkor melyik lenne nekem a jobb. Azt olvastam a U2713HM sima srgb ben jobb, de ki tudja, lehet később meg jól jönne az a wide gammut meg a 10bit (szóval emiatt meg rádobnám azt a kis többletet ha az U2713H van ugyanolyan jó sRGB ben). Azt is olvastam lehet drivert mókolni hogy a gtx is vigye a 10bit-et, de akkor meg ott van az hogy nincs DP kimenetem.

    - U2711 - érdemes e elgondolkozni ezen?

    - PA279Q - most láttam, hogy lesz ilyen is, talán érdemes bevárni?

    Mennyire bonyolult és szükséges ezeket a monitorokat kalibrálni (nagyon macerás e ez az aRGB, sRGB váltás: ha én RAW képeket aRGB szinterben megcsinálom frankon, az ezt megjelniteni kepes monitoron, majd kiexportálom sRGB jpg be ... tök felesleges, vagy van értelme ennek?

    Hardwaresen kell e / lehet e kalibrálni (dell-nél talán van megkötés hogy csak 1 félével működik?) Ezeket a kalibrálásokat gondolom csak úgy lehet megcsinálni hogy a használni kívánt gépre van dugva, más rendszeren másik kalibrálás kell? Milyen gyakran?

    A válaszokat előre is köszönöm és bocsi ha sokat kérdeztem, de minél többet olvastam utána annál inkább elveszítettem a fonalat :D

Új hozzászólás Aktív témák