Új hozzászólás Aktív témák

  • Brekk

    addikt

    válasz pc-csiga1 #67286 üzenetére

    A kalibráló szoftver minden monitorhoz saját filet készít, ebbe beleírja a sorozatszámát is, mellesleg az eredménybe is minden adat benne van. Lehetetlen lenne hamisítani, ráadásul nincs is értelme (több idő lenne), én szeretem ezt csinálni, és minél jobban beállított monitorokat kiadni a kezemből. Vagyis kihozni belőlük a maximumot.
    A hardveres kalibrálás más, az nem az, amikor a monitort is nyomkodom, az a szoftveres. A szoftveres kalibrálásnál a monitorban állítható RGB értékeket a kívánt értékhez legközelebb állítom, és ez után készül a profil. Ebben a megmamardt minimális eltérések kompenzációja szerepel, és a színtér infó az oprendszernek.
    A hardveres kalibrálásnál gyakorlatilag nem nyúlok a monitorhoz, ott a kalibrátor és a monitor beszélget, és a monitoron történő állítást saját magán végzi el a monitor a szoftver segítségével. Ezek általában jól a 300e+ kategóriában működnek, és a nagyobb színszámítás miatt nagyon jó eredményeket hoz. Itt is készül profil, de gyakorlatilag szoftveres kompenzáció nincs benne, inkább csak a színtér infó. Utóbbi nagyon fontos, enélkül nem tudja az oprendszer, hogy mondjuk széles színterű monitorunk van, és hiába nyitunk meg mondjuk egy sRGB beágyazott profillal rendelkező képet azt a monitor a natív/széles színterében nyitja meg. Természetesen így teljesen hibásan fogjuk látni a színeket.
    Ez utóbbi sRGB monitoroknál is előfordulhat csak sokkal kisebb mértékben. Ennek oka, hogy a legtöbb 100% sRGB monitor túllóg az sRGB színtéren a natív színterében (akár 110%), és ezeknél a túllógásoknál profil nélkül hibásan jeleníthet meg színeket. Ez utóbbi jelenséget úgy kell venni, hogy az sRGB monitorunk egy 75-80% fedésű AdobeRGB monitor. Szerencsére az utóbbi időben egyre inkább szinte tökéletes az sRGB lekövetése a monitoroknál, így talán ezen nem kell aggódni.

    A gyárban nem igazán van monitoronként egy óra kalibrálásra. De ha lenne, azt te nem szeretnéd kifizetni szerintem. :)

    Autóknál az előző hszekben már megírták a centírt. :)

    http://www.oaziscomputer.hu - Professzionális monitorok szakértőktől.

Új hozzászólás Aktív témák