Új hozzászólás Aktív témák

  • -FreaK-

    veterán

    (#127685) GoneTom: HP Pavilion 15-bc200nh? IPS, Nv 1050, 8gb RAM, SSD+HDD.

    Rövid (?) vélemény a HP ENVY 15-AS103NH (2017)-ről, tegnap megvettük asszonyomnak:

    Kicsomagolás után wow.. nagyon szép és minőségi gép, teljes fém ház, merev, masszív. Az alsó panel szerencsére bontható, így lehet később házilag takarítani, bővíteni. Nagyon igényes a gép minden részlete, nehéz rajta hibát találni. Az ujjlenyomatokat gyűjti talán egy kicsit, meg hamar meglátszik rajta a koszolódás a világos színe miatt, de ez legyen a legnagyobb probléma egy géppel :)

    Ami elindulás után nagyon meglepett az a kijelző minősége... gyönyörű! Látványosan szebb a képe mint az én régi Dell U2311H monitoromnak, mondjuk a bevonata az enyhén glossy. Kalibrátor hiányában nem tudom mennyire pontos, vagy mennyire fedi az sRGB színteret, de így szemre nagyon jó. Fotót szerkeszteni is simán lehetne rajta, persze ehhez nem ártana bekalibráltatni. A fekete kellően sötét (persze IPS szinten), a homogenitásban nem találtam hibát. A betekintési szögek jók, de az asztali IPS monitorok azért jobbat tudnak. Nem vészes azért a helyzet, kicsit csökken csak a fényerő és kontraszt bizonyos szögtől, de nem olyan mértékben, mint egy TN-nél, meg nem invertálódnak a színek, vagy hasonlók.

    A sebessége szuper, gyakorlatilag mint az asztali gépem (Skylake i5), bár annál gyorsabban indul az előretelepített Win10-el (gyak. pár mp.). Általános felhasználás mellett eddig még nem sikerült megakasztani (ellenben a régi c2d-s laptoppal), pedig kicsit féltem az U-s procitól. A hűtése teljesen rendben van, néha felpörögnek a ventik egy rövid időre, ha valami nagyobb terhelést kap, de egyáltalán nem zavaró sem a hangerő, sem a hangszíne. Plusz pontot adok a hűtésére is, ettől is féltem a vékony ház miatt.
    Mellesleg a benne található SSD egy 256Gb-os, PCIE-s, NVMe-s példány, amit nem nagyon láttam még más laptopban, amíg kutakodtam.

    A billentyűzet is egész jó darab, nem kiemelkedő, de nincs miért szégyenkeznie. Viszonylag határozott nyomásponttal és megfelelő nyomás úttal. A háttérvilágítás mértéke sajna nem állítható (vagy legalább is még nem jöttem rá, hogy hogy lehetne), csak ki-be kapcsolható. A háttérvilágítás a billentyűk feliratain nem teljesen egyenletes, használható, de el tudnék képzelni jobbat, szóval ez egy kis negatívum, ami lehet hogy ez miatt van:
    Itt ért sajnos az egyetlen csalódás a géppel kapcsolatban, mégpedig, hogy a billentyűzet ANSI kiosztású, tehát Angol, a karakterek fóliával vannak rajta, így lett magyar... ha ezt tudom előre, inkább megpróbálok beszerezni egy rendes, ISO magyar kiosztású darabot. Öröm az ürömben, hogy a jobb oldali FN gombból csináltak hosszú Í-t, így legalább ezzel nem kell szenvedni.

    A gépen található 3db USB Type-A port és egy Type-C is (ez pozitív a jövőre nézve), emellett van egy SD kártyaolvasó, egy HDMI kimenet, és egy 3.5-ös Jack a fülhallgatónak. Portokban tehát nem szűkölködik, amit kicsit hiányoltam róla az az Ethernet csatlakozó, ez jól jött volna a hosszadalmas Windows frissítés alatt, bár az is lehet, hogy nem a Wifi volt a korlátozó tényező, hanem a szerver. Mondjuk ilyen vékony gépházba nem fért volna bele, és amúgy is elég ritkán lenne használva.

    Telepítés után volt egy kis problémám vele, de ezt inkább magamnak köszönhetem. Miután lezajlott az összes frissítés (ó Windows, hogy egyem a szíved..), és feltelepítettem az első programokat nekiálltam takarítani kicsit, ugyan is az előtelepített rendszer tele van bloatware-el! Feltelepített Candy Crush Soda, meg hasonlók (pont nem az kéne asszonynak). Szóval szépen letöröltem mindent amit lehetett, beleértve a sok gyári, HP programot is ami küldözgeti haza a különféle statisztikákat. Utána még egy CCleanert is lefuttattam, hogy törölje a hátramaradt felesleget, valamint kitakarítottam vele a registry-t. Na a gép ez után nem indult el, csak tekert a folyamatjelző sokáig, majd utána fekete képernyő, és hosszú idő után restartolt a gép. Sikerült a recovery-vel visszatelepítenem, de ez valami borzalmasan sok időt (több mint két óra) vett igénybe, nem tudom hogy miért (drivereket telepített meg ilyenek). Utána persze Windows update megint, szóval majdnem kihullott a hajam közben. Ha ezt tudom előre, akkor inkább telepítek pendrive-ról egy friss Win10-et 0-ról, szerintem 15perc alatt meglett volna.

    Összességében nagyon meg vagyok elégedve a géppel (asszonykám meg főleg), nyugodtan ajánlom bárkinek, akinek nem kell extra teljesítmény és belefér az árba. Ahogy nézelődtem, ennyiért szerintem nem találni jobb gépet ebben a kategóriában.

    Csináltam róla pár képet (vacak fénynél), ha valaki kíváncsi rá: Flickr

    Bocsi a hosszúság miatt! :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák