Új hozzászólás Aktív témák

  • mzsombor

    tag

    Sziasztok!

    A következő helyzetben érdekelne a véleményetek:

    Jelenleg egy két routeres konfigot használunk egy földszint+tetőteres családi házban, szintenként van 1-1 router.
    A lenti, ami a netet is fogadja, egy TP-Link WDR3600, a fenti, ami kábellel csatlakozik a lentire, és fent szór netet "kábeles" WDS-sel, az egy TP-Link WR841N. Mindkettőn OpenWrt fut. A WDR3600-on 0-24 fut a Transmission, de nagy adatforgalmat nem csinál, ismerem a korlátait, nem terhelem agyon. DLNA-t is használok rajta néha.

    Jelenleg 100/50-es Digi net van, optikán jön be. Ezt a jelenelgi konfiggal ki lehet hajtani Wifin is. Jön viszont hétfőn az 1000/200-as csomag, ha már a Digi volt ennyire jó fej, és ugyanannyiért kezdték vesztegetni, mint a régi legkisebb csomagot. A custom firmware miatt a WDR3600-on most nincs HW NAT, ami eddig nem zavart, de mostantól korlátozó tényezővé válik. Mivel van itthon ac képes eszköz is, egy 3x3-as MIMO-t is tudó Macbook Pro (amin ethernet port meg nincs...), ezért adott a helyzet, fejleszteni kéne.

    Első körben arra gondoltam, hogy lentre egy Archer C7 kerülhetne, ami már tudja a 3x3-as MIMO-t. (A MacBook 99%-ban lent van.) Gondolom a HW NAT miatt ezen nem szabad bántani a gyári firmware-t. Föntre kerülne a WDR3600+HDD, aminek NAT-olnia így már nem kellene, így maradna rajta a custom firmware, már csak a Transmission kliens/DLNA miatt is, így a fő routert nem terhelnék ezek a feladatok.

    Ami eddig nagyon jól működött, és nem szeretnék róla lemondani, az a 2,4GHz-es sávon a WDS-sel megoldott roaming-szerű működés. Fontos, hogy továbbra is a kábeles összeköttetést szeretném használni a két router között WDS csatornának, hogy beállíthassak fent és lent eltérő csatornát, és ne a rádiós interfészt terhelje a két router közötti adatforgalom. Ez anno még suste leírása alapján lett beállítva, és prímán működik is.

    Nyitott vagyok más megoldásra is, nem tudom például, hogy a hasonló árkategóriában ajánlott Asus AC58U tud-e ehhez a WDS-hez hasonló megoldást? Ha jól látom, akkor Asusból a 3x3-as MIMO-t tudó AC66U már egy tizessel drágább, mint a C7. Tud annyival többet, ami miatt az én környezetemben megérheti, vagy inkább maradjon homogén TP-Link a hálózat, és jöjjön a C7?

    Köszönöm az ötleteiteket!

Új hozzászólás Aktív témák