Új hozzászólás Aktív témák

  • freemanone

    őstag

    Sziasztok!
    Cifu kérésére készül ez az iromány. Tapasztalataim a QNAP QHORA-301W routerrel.
    Az előzményekről annyit kell tudni, hogy egy elég terjedelmes smart home-ot kell kiszolgálnia a hálózati eszközöknek nálam. Picivel több mint 50 eszköz van a hálón. Amik elég sokat beszélgetnek folyamatosan, tehát rengeteg pockettel kell megbírkóznia a fő routernek.
    124 lakásos panelházban lakok, ami elég népes wifi-vel, de szerencsére az 5ghz sávon csak 2 betolakodó van, ez viszont nehezíti a 2,4-es pályát nem is kicsit.
    Egészen decemberig egy Asus AX82U és egy AC68U páros teljesített AImesh hálózatot.
    Szép és jó, de olyan anomáliák voltak már mint:
    - a gigabiten kábelezett PC 15ms+ latency-vel és max 750mbps körüli tartós tempóval tudott dolgozni internet felé, ami digi optika és direktbe kötve nincs ilyen gond
    - egy Syno DS220+ 4TB-os ironwolf pro meghajtókkal csupán 650mbps-re volt képes local hálós másolásnál és netről való letöltés esetén is
    - LAN to WLan AC 1,8Gbps linkspeed mellett, tökéletes rálátás, mert az AX82U abban a szobában van ahol a wifi kliens is, egy szekrény tetején tökéletes rálátással az antennák között, maximum 800mbps sikerült
    - wifi kliensek eldobódtak, teams szakadozott, RDP/VPN bontott, de csak épp olyan rendszerességgel, hogy már bosszantó legyen, de amúgy nagy átlag működik

    Nem volt ez mindig így, de a sok smart kütyü és az általam írt automatizáció hegyek ezt szépen lassan mindennapossá tették. Az AX82U memória foglaltsága is folyamatosan 480MB körül volt, boot után csupán 150MB, majd ahogy jönnek vissza a kliensek ez szépen elkezd felmenni és pár óra alatt tetőzik.
    Tudom ez linux és másképp kezeli a ramot, meg swapol is amúgy. Láttam pár linuxot szakmámból fakadóan is és raspbian utód, buster fut a smart home serveren is, mondhat aki amit akar, ez a router, ettől a terheléstől megfeküdt. Hiába volt mellé egy tesó.

    Megérkezett az új üdvöske, a QNAP routere. Fent a régi rendszer látható, nyilván van még elem a hálózaton, nem volt cél minden feltüntetése, de a főbb elemek és amikről írtam, az láttszódik rajta.

    A változás fenomenális és nagyon érezni!
    - A letöltési tempó gigabites PC kliensen 900+mbps 3-4ms ping mellett
    - Erre képes végre a NAS is, valamint köszönhetően annak, hogy 2 irányban is fel tudtam kábelezni mostmár tudok ~750mbps körül letölteni és hasonló tempóval kiszolgálni a helyi háló felé szimultán egyidőben
    - LAN to WLan AC 1,8Gbps linkspeed - gigabitet kiveri oda vissza
    - kliensek eldobódása megszűnt, Teams azóta beton stabil

    Ez egy átlag, nagyjából a terheltségre nézve.
    CPU Load : 17.540000000000001
    %CPU Temperature : 56 °C / 132.8 °F
    Memory Used : 349995008 byte
    Memory Total : 906240000 byte
    Up Time : 756896.86 seconds

    A beállítása nem okozott semmilyen nehézséget, egészen felhasználóbarát a felület.
    Az összes port beállítható LAN vagy WAN portnak is akár. Végre egy gyors GUI, a mocsárlassú AsusWRT után.
    Egyelőre annyi beállítás történt csak, hogy beállítottam a WAN-t, lekapcsoltam a WiFi-t kiosztottam pár fontosabb IP-t aminek maradnia kell, átírtam az IP tartományt és beállítottam a VPN servert és a QNAP DDNS-t, amivel kapok egy ****.myqnapcloud.com címet.
    Nagyjából egy hónapja nem kellett hozzányúlnom. Végre valami ami csak működik!
    Az AX82U "AiMesh Router in AP mode"-ba van kapcsolva, az AC68U pedig "AImesh node".
    A ram foglalás 240MB körül mozog és többszörös gigabites keresztbe másolás, letöltés esetén is csak 40-50% között van a proci terheltség is. Valamint az eddig szinte használhatatlanul lassú GUI is fellélegzett.
    Tettszik hogy könnyen értelmezhető a felület, ott van benne minden ami kell, a felesleges sallang nélkül.
    Tény, hogy a wifis képességeit nem használom ki jelenleg, mert egy kábeles routert szerettem volna, amiben ott van a jövőbeli lehetőség a multigigabites hálózat kiépítésére. Tervben van egy switch és NAS upgrade is esetleg, amin már alapból nem 1G portok lennének, de ez a következő 3 éves terv része jelenleg.
    Viszont tesztelni azért teszteltem. Amit papíron tud, azt hozta is gond nélkül, bár csak az 5Ghz-es részét néztem meg.
    Hogy miért nem vettem egy másik Asus routert, amiben van több memória és cpu erő? Az áraik miatt, valamint az a tény, hogy csak egy olyan model van amin van egy darab réz 10G és egy darab SFP+, de horror ára van.
    Ehhez képest a QNAP egy üdítő újdonság a piacon két darab 10G rézzel, 4x1G mellett, kellemes wifi képességekkel, ráadásul VLAN-ok kialakításának lehetősége is adott!
    Ez is a jövőbeli átalakítások egyik fókuszpontja, amit a jóval drágább asus még mindig nem tudna.
    Hogy legyen egy kis fekete pont is a QNAP oldalán, mielőtt túlfényezném őket, usb 4/5g modem támogatás hiánya az valami agyfax.

    Az Asus routeren van beépített speedtest, amit el lehet érni akkor is, ha kedves drága gyártó nem teszi ki a GUI-ra, csak azért, mert mostmár AImesh router, nem fő router. :U
    http://192.168.routered.cím/AdaptiveQoS_InternetSpeed.asp - ha valakinek kellene
    Hála égnek legalább a logot nem törölte, így meg tudom mutatni, az előtte utána helyzetet számokban is. Van benne egy friss mostani mérés is.

    Ha valami kérdés lenne esetleg, ne kíméljetek.

    szerk: Amit még akartam említeni de kifelejtettem, hogy kifejezetten tettszik, a hanggal történő riasztás bizonyos eventekre!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák