Új hozzászólás Aktív témák

  • Gaben92

    őstag

    válasz bekecs76 #31021 üzenetére

    össze van kötve a tv-vel egy sima hdmi kábellel azt kész

    Altalanossagban az embernek ennyi eleg. Ez most is igy mukodik. Összekötöd es van kep. Az viszont mar mas kerdes, hogy milyen minosegu kepet kapsz.

    A DP-HDMI atalakito ugy jött kepbe, hogy a legtobb laptopon hiaba van HDMI 2.0, nem tudnak 4k60-at kitolni rajta. Meg az en ceges masfelmillas gepem sem kepes ra. Viszont van rajta DP (DisplayPort) amivel siman megy a dolog. Ez altalaban az Intel IGP miatt van, az nem tamogatja a HDMI-n a 4k60-at csak DP-n. Es hiaba van mellette egy GTX1060, a mai notebook-ok muxless technologiaja miatt (nagy GPU csak szamol es IGP-be rakja a szamitasokat, fizikailag a kimeneti portok az IGP-re vannak kötve) akkor sem tudsz 4k60-at kicsikarni HDMI-n. Erre megoldas a DP hasznalata, ami meg a TV-ken nincs, igy marad a DP-HDMI atalakito.

    A Chroma subsampling lenyegeben egy tömöritö eljaras. A 4:4:4 tömöritetlen (elsö szam a minta szelessege, a következö kettö a szin informaciok). A fenyerö nincs baszgatva mert arra kevesbe erzekeny az ember, a chroma subsampling a "szineket aldozza fel", hogy a savszeligeny kisebb legyen.

    Kepzelj el egy 4*2-es teglalapot (vagy nyisd meg a kepet). Na itt a 4:4:X eseten a felso sorban van 4 szined (ugye az elso szam a minta szelessege mint irtam, a masodik szam pedig az, hogy hany szined van). Eddig ez 4:4:valami. Ha az also sorban ugyanaz a 4 szined van mint a felsoben akkor 4:4:0-rol beszelunk, ha 4 masik akkor 4:4:4-röl. Szoval a harmadik szam mondja meg, hogy (konyhanyelven) "mennyiben kulönbözik az also a felsö sortol".

    4:2:2 eseten a 4x2-es mintadon mar csak 2 szin van a felso sorban, az alsoban megint 2 masik. (ergo mig a 4:4:4 8-bol, a 4:2:2 csak 4 szinböl dolgozik). 4:2:0 eseten meg felso sorban ugyancsak 2 szin, de az alsoban ugyanaz a 2 van (emiatt 0 az utolso szam, hiszen nincs kulönbseg a ket sor kozott), szoval egy mintan belul 2 szined van.

    De meg mindig nem beszeltunk olyan dolgokrol, mint kadenciahelyesseg amivel engem ki lehet kergetni a vilagbol. Sokan nem veszik eszre, en meg nem vagyok hajlando filmezni ha nem kadenciahelyes a lejatszas.

    De ezek olyan kerdesek, fogalmak mind amik nem ebbe a topikba tartoznak, hanem inkabb a filmezösekbe.

    If it ain't a Rotor, it ain't a motor.

Új hozzászólás Aktív témák