Új hozzászólás Aktív témák

  • Piftuka

    veterán

    válasz f4lcon #41991 üzenetére

    "hmm, nem sejtettem, hogy ennyire nehéz dió lesz"

    - Ez négy fontos tényezőből adódik:

    1. Jó minőségű VA panelt nem sok gyártó tud készíteni, de ami még fontosabb, hogy 55 colos képátló feletti méretben exponenciálisan növekedik az előállítási költség (jóval alacsonyabb darabszám mellett), és ennek köszönhetően a televíziók mérete is.

    60-65 colos méretben még kisebb az "olló" az árkülönbség arányaiban, de a 70 colos, és annál nagyobb kéépátlóval rendelkező televíziók már sokkal drágábbak az 50-55 colos változataiknál.

    És többek között ezért jó vétel a kategóriájában az a SHARP, amit fentebb ajánlottam.

    2. Az utolsó japán tulajdonú cégek a SONY és Panasonic kivételével gyakorlatilag eltűntek az európai piacról úgy 2012-2013 körül.

    A "két nagy" pedig a "belépő" kategóriáját, valamint az alsó-közép, illetve közép-kategóriáját fokozatosan visszafejlesztette, leépítette.

    A Pana DX sorozatban már csak a 750/800/900 volt 3D-s, az EX sorozatban pedig csak a 750/780. Ráadásul ekkor (2017) már egyre több készülékük kapott IPS panelt. És a 3D-t elhagyták.

    SONY esetében gyakorlatilag ugyanígy történt.

    Megszűnt a 120 Hz-es, kiváló VA panelek, és a 3D-t kiszolgáló jó elektronika dominanciája.

    Ezeket a jellemzőket már csak a felső-közép, de inkább prémium kategóriában találod meg. Az pedig... Lásd a 3. pontot!

    3. Általánosan drága minden televízió. Sajnos ezen nem lehet szépíteni! Szerintem felháborító a globális cégek szemléletmódja a tudatos "avultatással", és a televíziók árával.

    Már említettem itt a topic-ban korábban is, hogy vagy "küzdesz" ez ellen, és egy fillérrel sem támogatod őket (tehát nem veszel tévét soha többé, vagy amíg a helyzet meg nem változik), vagy "lenyeled a békát", és elfogadod, hogy ez a helyzet, amelyen nagy valószínűséggel nem fogsz tudni változtatni.

    4. Főleg a 2. pontban említettek miatt az általad elvárt "mindent tudó" tévék szintén a prémium szegmensbe kerültek.

    Szóval, ha neked fontos a jó panel, jó elektronika, jó kontraszt, remek mozgás, nagy képátló, "csoda HDMI" port-ok, ARC, file lejátszás, Bluetooth, Netflix, legújabb HDR és hangszabványok, minden féle tuner, fejhallgató kimenet, ilyen-olyan bemenetek, stb., akkor megint csak a prémium szegmensben kell keresgélned.

    Az "olcsóbb" készülékek esetében ezeknek csak egy részét találod meg.

    Summa summarum: Ha a pénzkereteden nem vagy képes/hajlandó emelni (amit megértek), de hajlandó vagy kompromisszumokra a fent említett preferenciáidban, akkor találhatsz olyan készüléket, ami már ezek alapján megfelelő lesz számodra.

    Lásd. az ajánlott SHARP, vagy TCL és LG palettájáról 70-75 colos méretben valamelyik alsó-közép kategóriás modell.

    Én mindig azt az elvet vallottam, hogy ha házimoziról van szó, akkor a kijelző mérete nem lehet elég nagy.

    És most... Kedves Mindenki, aki ezt olvassa... ne tessék félreérteni és félremagyarázni, amit írok, de...

    Megértem, hogy a korábbiak után legalább 70 colos képátlóra váltanál, és bizony azt gondolom, hogy ugyanazért a pénzért jobban jársz egy 70-80 colos, alsó-közép, vagy közép kategóriás, de a tesztek, felhasználói beszámolók alapján korrektnek ítélt készülékkel, mint egy 50-55 colos, felső-közép, vagy prémium kategóriás "hiperszupermegalegjobb" televízióval.

    A valamelyest gyengébb képminőség, de sokkal nagyobb méret vs. jobb képminőség, de sokkal kisebb méret összehasonlításában én tehát az előbbire szavazok. :K

    [ Szerkesztve ]

    "Aquila non captat muscas."

Új hozzászólás Aktív témák