Új hozzászólás Aktív témák

  • izisz

    senior tag

    válasz Holleanyo #16622 üzenetére

    PID leírás-1
    PID - marlin

    16626:
    A mérőeszköz is simán csalhat 0.1-et (feltéve, hogy nem valami ipari tolómérőd van, de akkor is, műanyagot mérünk, kicsit erősebb szorítás máris kiad 0.1mm-t mínuszba).
    A Z magasságot a perem legszélén próbáld mérni. A kitöltésnél dudor lehet (nem teljesen sík), ami csalást okoz. Ha nem teljesen sík a fedő réteg, az pedig túlextrudálás.
    A helytelen asztalszint is okozhat méret eltérést (túl közelre állítva negítv, túl távol, pozitív irányú méretkülönbség).
    Z-hop használata esetén a léptető motor pontatlanságai halmozódhatnak, így a nyomtatás végére méretdifi alakulhat ki (ritkán fordul elő, de a lehetőség megvan rá). A gyártó is meghatároz egy hibahatárt, ami előfordulhat pozícionálás során.
    A 3d modell rajzon szereplő mérete is befolyásolhat, pl. a modell magassága nem egész számú többszöröse a tervezett réteg vastagságnak.
    Frissen elkészült modell mérete nem ugyanaz lesz (értsd még meleg, langyos), mint a kihűlt modellé. (főleg ABS esetén)
    Ha a fal egyenetlen (alig látható is számít), az is okoz méretbeli pontatlanságot méréskor.
    Amennyiben pl. egy 10,100,200mm oldahosszú tetszőleges tárgyat megmérve a pontatlanság arányosan nő, akkor step/mm értékkel kellene játszani. Amennyiben a pontatlanság fix minden tesztelt oldahossznál, akkor mechanikai hibára gyanakodnék.
    A kocka sarkainál (főleg ha a fizikai modell pont 90°-os sarkú), nem érdemes mérni, mert a nyomtatás sajátsága miatt soha nem lesz 90°-os a szög, inkább blobos lesz (kisebb vagy nagyobb mértékben). képzeld úgy, mint a CNC marókon a marószárat. Hengerpalást forma, ergó sosem tud pont (belső) derékszöget kimarni. Inkább az oldallapok közepe körül mérj (ami szintén csalhat, mondjuk negatív irányba). Ezért érdemes már tervezéskor az ilyen szögeket lekerekíteni/letörni, amennyiben lehetséges. (Accel-Jerk szempontból is ez az ideálisabb megközelítés tervezéskor)
    Ha elefánttalpasra sikerült, akkor ott se mérj vagy előbb sorjázd körbe (sorjázó kézikészülék)
    Ha köröket/furatokat mérsz, soha ne számíts tized pontos méretre. A rajzolt modell ugyan körívet határoz meg, de az stl konvertálás során (felbontástól függően) tetszőleges oldalú sokszög lesz. Ezért is van az, hogy pl. 3mm-re tervezett furat szinte soha nem lesz pont 3mm belső átmérőjű (kisebb lesz). Ebben mondjuk közre játszik a falak lepakolási sorrendje is. Minél kisebb a furat, annál rosszabb lehet a difi. Nagyobb furat, jobb pontosság.
    A szíjak feszessége is nagyon meghatározó lehet (laza szíj=garantált pontatlanság). De a túl feszes sem optimális (pl. ha műanyag idomok közt feszül a szíj, az idom engedhet keveset irányváltásoknál)
    A motor fogaskerekének apró elmozdulása (ha nem teljesen fix) is okozhat (irányváltásoknál) hibát.
    A nagyon pontos E step beállítás (+finomhangolás flow-val) is nagyon fontos. És nincs rá garancia, hogy ami az egyik anyagnál+színnél/hőmérsékletnél/sebességnél jó volt, az jó lesz, ha valamelyik előbbi paraméter módosul. Vagyis újabb mérethiba okozó lehetőség.

    Ezek csak általános megjegyzések, nem kifejezetten a te problémádra, inkább gondolatébresztő, hogy mire lehet gondolni első körben méret pontatlanság esetén (és a lista tuti nem teljes és hibákat tartalmazhat :K ).

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák