Új hozzászólás Aktív témák

  • fabula

    őstag

    válasz zsolti_20 #18019 üzenetére

    Először is azzal, hogy összeraktad a nyomtatót, még csak mechanikailag vagy kész vele (jó eséllyel, de ez sem mindig biztos :) ).
    Az összerakás után nem a nyomtatás az első, hanem a bellítások. Első az asztal szintezése, majd az X, Y és Z E-step értékek pontos beállítása és az extruder kalibrálása.
    Utána jöhet a PID tuning, ami a nozzle hőingadozását küszöböli ki. Ezt nem a hőtorony G kódjába kell beleírni, hanem nyomtatás nélkül kell beállítani, pl az említett 190 fokon.
    Az ilyen olcsó DIY nyomtatók ilyenek, ha azonnal nyomtatni akarsz, ahhoz meg kell venni egy drága, gyárilag összeszerelt és bekalibrált nyomtatót, bár azzojkhoz sem árt ismerni a fenti fogalmakat, módszereket, mivel időnként után kell állítani a dolgokat.
    A 3D nyomtatás nem olyan mint a laseprinter, hogy megveszem, rádugom a PC-re és driver telepítés után lehet nyomtatni. Sok mindent meg kell még tanulnod, ha jó eredményt akarsz elérni az ilyen olcsó nyomtatókkal. Én pl. egy Anet A8-al kezdtem és azon tanultam meg szinte mindent, még is időnként elakadok az újabb nyomtatóval is. Mint ahogy látod, a régi fórumtagok is sokszor kérdeznek egymástól és sokat kísérleteznek a beállításokkal.

    Ha mindezzel megvagy, akkor jöhet a hőtorony nyomtatása. A PLA-nál a tárhyhűtő ventilátornak 100%-on kell mennie, a thermal runaway-ra nem az a megoldás, hogy kikapcsolod. Ha a PLA-t nem hűtöd, akkor a rétegek nem hűlnek le elég gyorsan, a következő forró rétegtől pedig elkenődnek, elnyomódnak az előző rétegek, mivel még túl lágyak. A csatolt képed alapján pl. ez is lehet az ok a minőség hiányára bármely hőfokon. Így a hőtoronyból semmit nem lehet megállapítani az adott nayagra.
    A szilikon zokni a fejre kiváló megoldás, de anélkül is jól kell nyomtatnia (nem tökéletesen), ha a nyomtatüó be van állítva rendesen.

    Javaslom, hogy mielőtt össze-vissza elállítgatod a nyomtatód, előtte olvass kis szakirodalmat, fórumokat és nézd meg az egyes témákhoz kapcsolódó youtube videókat, nagyon sok jó videó van fent. pl. Ruiraptortól. de sok mástól is.

    Ha ilyen kevés tudással beleugrasz a DIY nyomtatásba, nem nagyon lesz sikerélményed, hidd el.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák