Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz darvinya #1977 üzenetére

    Semmi jelentősége, még ha három fázisra szétosztanád a fogyasztókat, akkor sem csökkenne a zavarás (már amennyiben van 3 fázis). Ha meg egy fázisra van kötve a lakás, nincs mit tagolni sem.

    A szobaantennák AM-zavarokat vesznek fel, ami a kapcsolók szikrázásából adódik. Minden elektromos szikra gyakorlatilag rádióadásként működik (ld. szikratávíró), széles frekvenciaspektrumú AM-zavarokat kibocsátva. Ezen legfeljebb a kapcsolók szikramentesítésével lehet segíteni. Vannak erre lehetőségek, szűrőkondenzátorok, RC-tagok, de 100 %-os megoldás nem garantálható, ami abból is kitűnik, hogy a legtöbb háztartási gép tartalmaz ilyen zavarszűrőket (miután kötelező), de attól még bezavarhat.

    Külső antenna használatára kell törekedni, az segíthet. Ha tetőre nem lehet, akkor legalább ablakon kívül.

    Egyébként a neongázzal töltött fénycsövek narancsvörös fényt bocsátanak ki, reklámvilágításhoz szokták használni, mára elavult eszköz. Háztartási célra soha nem is volt neoncső, ez csak egy téves szóhasználat.

    A hagyományos fénycsövek nem trafóval, hanem fojtótekerccsel működtek, ami nem a gyújtást végzi, hanem áramkorlátozó szerepe van, miután a fénycsövek ellenállása a hőmérséklettel csökken, így korlát nélkül egyre nőne az áram, vagyis megfutna és tönkremenne. A gyújtó egy másik alkatrész, ami lehet bimetálos hőkapcsoló, vagy később elektronikus gyújtó.

    A kompakt fénycsövekben viszont van trafó, ferritmagos impulzustrafó, mint sok készülékben, számítógép tápegységében stb. Ezek zavarforrást nem képeznek (illetve tervezéssel kiküszöbölhető), legfeljebb a bekapcsolás pillanatában, de azt is csak a kapcsoló szikrázása miatt.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák