Új hozzászólás Aktív témák

  • EmThor

    addikt

    válasz EmThor #9533 üzenetére

    Sony NWZ-X1050, 16gb zenelejátszó beszámoló

    Kép holnap.

    Hősünk szeret zenét hallgatni, főleg utazás közben, gyorsabban telik az idő, könyv vagy psp, ide vagy oda.Szóval volt már kazettás walkman-em rádióból felvett számokkal ('90-es évek + porbafingás + csóróság rulez), volt discman, pen drive-os, vinyós, akármilyen zenelejátszóm. Aztán lett egy Walkman telefonom, Sony Ericsson W810i. Autófókuszos 2mp kamera, 512mb memkari, gumiharangos 'agybadugós' fülhallgató, nem tört meg a kábel évek után sem, és soha semmi baja nem volt, szólt mint állat, este meg a vakunak megfelelő kis lámpát bekapcsolva még a kapun is be tudtam jönni a sötétben. De hősünknek ez nem volt elég, nem volt kényelmes egy db eszközt magával cipelnie. Kellett külön egy teló, lett egy Nokia E51, oké, nincs autófókusz, de tud ezt azt, van wifi, és a fémházban meg szépen szól a hangszóró.

    A zenelejátszó pedig egy Ipod lett, tavaly nyár elején vettem. Egy Ipod Touch-ot pontosabban, első generációsat, amiben még nem szar Cirrus hangcsip volt, hanem Wolfson, mint egyes asztali szerkentyűkben, utánanéztem. Sokat vártam tőle. Ipod zoknit is vettem neki, hogy ne karcolódjon. Mondták szar a füles mellé, vettem egy gumiharangos Sennheiser-t (CX100), 10 rugó (azóta szétmálott több helyen a borítása, no comment, tuti nem hamisívány volt viszont). Érintőképernyő, többujjas mozdulatok, időjárás, web, email, kurvaanyja... Királyság, tekerés a zenébe tapipaddal mint az álom... No igen, csak egy baj volt: szarul szólt. No nem gyárilag szarul, hogy hibás a cucc, ez tényleg ennyit tudott, nincs dübörgő MegaBass, amit a jó kis Sony telefonom tudott (visszasírom azóta is, utódja a W995 lett), és ekvalézerrel még torzított is. Igen, jól olvasod, torzított..

    Ó b+... de hát ott a sok kis alkalmazás rá, meg vékony, igaz 5 napot épp' hogy kibír az akksija.. de. De aztán elegem lett.Idén nyár végén, jóval piaci ár alatt és bukva rajta némi pénzt, eladtam, semmi baja nem volt, de én jobbat akartam, A legjobbat.
    Irány a net, head-fi.org, melyik a legjobb DAP (digital audio player)... Igen, vaciláltam, hogy mobil is elad\bebuk és újra teló+mp3 kombó, de így alakult.

    Szóval lényegre visszatérve, itt találkoztam a Sony X sorozatával. A csúcs walkman. Cirka tavasz óta van jelen EU-ban ez a termék és pár hónapja kaphat Mo.-n Sony boltokban és olcsóbban az Edigitalban (utóbbiban vettem). Csak jót írtak róla, a hozzá járó füles (szintén gumiharangos téma), szól mint az állat, sony erősítőkből átvett technika, clear audio, clear bass, OLED érintőképernyő, wifi, 2009-es EISA díj, van minden. De hát itt is a hangzás a lényeg. Szóval 3 hónap böjt és 5 ropis leárazás után sikerült tegnap este megvenni ezt a technikai csodát. Feltöltöttem a gépet (3 óra USB-ről, hálózatról passz, de legalább volt mellé hálózati töltő is), majd szűk 5 perc alatt felkúszott rá kb. 2 giga zene, jazz, metál, rock, pop, chill, house, dub, amit akartok.

    Nem is tudom, több, mint elégedett vagyok. Nem az az érzés van bennem, hogy igen, erre számítottam, ennyiért ezt kaptam és tényleg fasza, hanem le vagyok nyűgözve!
    Egy új szintre emelkedett a zene, kis túlzással hallani, ahogy mondjuk a gitáros végighúzza az ujjait a húrokon.. Nem vagyok szakember, de amit a füleimnek jutott a próba alatt, az nem volt piskóta. Öröm újrahallgatni a régi számokat, mert teljesen másképpen szólnak, kinyílt a zene, sokkal nagyobb spektrumot lefednek a hangok, kihallani a kis finomságokat akkor is, ha nem figyelsz annyira oda, jobban hallani az egyes hangszereket is és a basszus is úgy dübörög, ahogy én szeretem, ráadásul 3 lépcsőben lehet állítani az erősségét, 2db saját ekvalézer beállíás mellett.

    Hidegrázás + besz@rás (elnézést a megfogalmazásért, de tényleg nagyon durva) közti állapotok közt vergődtem végig a 1.5 órát, míg szűnni nem akaróan masszíroztam az X-et. 320kbps a max, amit kezel a csúszásmentes gránitutánzattal körbevont masina. Albumképet képes megjeleníteni.

    Egy dolog nem tetszett (és ennyi az össze negatívum, a beáldozott touch-féle kisalkalmazásokon túl), hogy a számba beletekerni nem olyan könnyű, mint a táccson volt, kicsit kicsi a bogyó, amit meg kell fogni. Nagyjából ennyi is volna. Maga az, hogy csak egyszerűen total commander-ben felraktam rá a számokat, maga a megváltás volt, ahogy a könyvtárak alapján való zenekeresés is (8 alkönyvtár mélységig, és lehet még album, előadó, stb. szerint is rendezni.)

    Gépteremben melózok, kipróbáltam nojz kenszölt, nem hallottam semmit. Illetve épp' ez az, hogy NEM halottam, csak éppen egy kis zúgást, mikor a nyílászárós ablak mögött, halljátok a téli szelet. Ez csak a gyár fülessel működik, lényege az, hogy kiszűri a környező zajokat, hogy még nagyobb élmény legyen a zenehallgatás! Egyeseket állíólag zavar, meg fáj tőle a fejük, de személye válogatja, nálam OK volt.

    Ami a hangzásjavító dolgokat illeti, amit tudtam rákapcsoltam: a már emlíett clear audio és bass mellett lehet a zene dinamikusságát is állítani, vagy hogy olyan hangzást adjon, mintha klubban vagy arénában lennénk (utóbbi beállításokat feleslegesnek éreztem, de a karaoke még jól jöhet). 30-as skálán lehet a hangerőt állítani, de 15-18-nál feljebb nem mentem, nekem elég, van benne kakaó, ha EU-ilag le is van halkítva a készülék(bár szerintem nem), ha feltekered, magadra vess.. A gyári füles kényelmes, van 3 féle gumi hozzá, fülmérethez igazodva (egyesek szerint 10-15 ropit simán megér, csak úgy külön).

    Vannak fizikai gombok is rajta, pause\play, számváltáshoz, hangerőhöz (azt csak gombbal lehet). Ez a sony sajátossága, hogy az érintő\mozgással írányítható dolgaihoz (ps3-hoz nemsokára jön a mozgásérzékelős kontroller) nagyon erősen támogatja, hogy legyenek gombok is. Ismét csak a touch-ra tudok hivatkozni, igen, jobb hogy vannak gombok is, különösen a hangerő állításához.

    Van benne rádió, a keresés automata és gyorsan megy, nagy piros pont. Netezést + Youtube-ot wifi híján nem tudtam tesztelni, de lehet olyat is, hogy zenehallgatás közben rákeres a számra és már nézheted is a klippet. Az előre feltöltött képek és videók nagyon szépen festenek a 3"-os kijelzőn. Az akksi olyan 22-28 óráig bírja állítólag, ez több, mint rendben van. A 16 gigából 14 egész valamennyi érhető el alapból, a 32 gigásra egyszerűen nem volt pénzem (sony boltban 80e és 100e ft a két változat).

    Ennyi amit el tudok róla mondani kb. Kérdezzetek nyugodtan.Biztos kimaradt valami, de ezen a hajnali órán 2 hét éjszaka után nem vagyok éppen a legösszeszedettebb, kicsit csapongtam, de remélem elnézitek! Szóval új lakója van az ipod zokninak :K

    Peace
    EmThor

    Gaming is staying up until 3am to earn a trophy that isn't real....but is!

Új hozzászólás Aktív témák