Új hozzászólás Aktív témák

  • PociAti

    senior tag

    válasz tknof1871 #17467 üzenetére

    A halvány dokumentumok kezelése különleges eset.

    Szinte minden alkalommal azt mondom, hogy fényképezni őrültség, de ha megfigyeled miként dolgozik a szkenner érthetőbbé válik hogy ebben az esetben az is működhet. A szkenner a fehér papírt közvetlen közelről egy erős lámpával világítja meg, ennek mellékesen áldásos hatása, hogy a papíron lévő apróbb gyűrődések, koszos foltok is eltűnnek, esetedben sajnos a halvány szürke hasznos részek is eltűnnek.

    Fényképezéskor ez a veszteség nem jelentkezik (hanem jön helyette 10 másik probléma).

    Ha van rá lehetőséged, akkor próbáld ki ezt is, azt is.

    Linuxon az XSANE programot használom, angol nyelvű PDF leírás róla.

    Teszt jelleggel kipróbáltam, hogy egy szabad szemmel szinte olvashatatlan, kék hátterű kézi nyugtán lévő kék bélyegzőt is teljesen olvashatóvá lehetett varázsolni a megfelelő Gamma érték kiválasztásával.

    Összefoglalva: használj normális szkennelő programot.

    Képszerkesztő programok sokat tudnak javítani az így kapott állományon. Feltéve, ha nem túl rossz a szkennelés. Ha rossz a szkennelés, akkor nem tartalmaz információt, nincs mit fel lehetne javítani.

    Az pedig szándékos (mellékhatás), hogy a halvány részleteket a fénymásolók nem másolják át. Az úgynevezett hátterezés kifejezetten hátrányos tulajdonság. A nem, vagy csak alig látható pöttyök, - a már említett - koszfoltok, papír gyűrődéseinek hű visszaadása rendkívül sok festék pazarlással járna, ezért az "alsó tartományt" nem nyomtatják / másolják át a gépek.

Új hozzászólás Aktív témák