Új hozzászólás Aktív témák

  • Gh0sT

    addikt

    válasz vampire17 #22455 üzenetére

    Köszi mindenkinek a válaszokat!

    Közben megjárattam a kérdést githubon is és az eredmény az lett, amire számítottam. Kevés a CC2530 mint koordinátor, kelleni fog egy zzh. Az sem fog ártani, ha megtartom a CC2530 routereket, majd adja magát, hogy azokból mennyire lesz szükség.

    CC2538 lapkából van is itthon vagy kettő, de egyrészt fel sem tudtam rá flashelni a firmwaret, másrészt fogalmam nincs hogy a viharba dugom rá az RPI-re ha esetleg ez sikerülne. Jobban szeretem a kész USB-s cuccokat, de lehet hogy kénytelen leszek beleásni magam a témába, mert egyelőre nem rendelhető ZZH stick (out of stock).

    Stabilitástól függ, hogy mekkora lesz a hálózat. Érzésre el tudnék menni 120-140 eszközig is, de van pár apróság, amivel negatív tapasztalatom van:
    Xiaomi hőmérséklet és páratartalom érzékelők csak 0,5 fokonként vagy valahány százalékos páratartalom változás után, legrosszabb esetben óránként küldenek adatot. Ez sajnos hűtés/fűtés vezérléshez kevés, bár több megoldás is körvonalazódik. Berakok szobánként 3-4 érzékelőt bízva abban, hogy jó eloszlásban küldenek adatot, de ez milyen már. :)

    Elkezdtem tervezni egy saját mysensoros multisensort, ami képes hőmérsékletet, páratartalmat és fényt is érzékelni, de eddig nem túl jók a tapasztalatok az elemes működést illetően, pedig kiheréltem az Arduino Pro Minit ahogy kell. Cserébe viszont egész korrekt kis nyákot raktam össze, kicsit nagyobb mint a Xiaomi megoldása és megy is egy CR2450-es elemről... csak nem túl sokat. Szóval ez lenne az ideális megoldás hőmérséklet érzékelésre.

    Imádom a Xiaomi nyitás érzékelőit, azokat tutira megtartom. Rohadt jó a Magic Cube is, egyelőre világítást vezérelek vele, aki látta és kipróbálta, imádta. :) A vízszivárgás érzékelő szintén marad, jó lesz a mosogató, mosdó alá, konyhaszekrénybe a mosogatógéphez. Füst érzékelő szintén bevált, egyedül a Xiaomi switchekkel vagyok bajban, nem nagyon használom őket.

    A Xiaomi/Aqara mozgásérzékelőket felturbóztam egy kis forrasztással, most azok is sokkal használhatóbbak. A nagy részüket ettől függetlenül cserélni fogom, mert megkértem a kiállásokat az ajtótokok fölé, ahova mysensoros VL53L0X (ToF) szenzorokból akarok számlálót építeni, hogy tudjam melyik helyiségben mennyien vannak éppen. Valami ilyesmiben gondokodok: [link]

    Világítás kapcsolásra csak Philips Hue Dimmer switchek vannak felrakva, nem is kértem sima villanykapcsoló kiépítést beltérre. Ez is nagyon bevált, bárhova rakhatom őket, szanaszét tudom programozni bármelyiket, egy kapcsolóval gond nélkül levezérelek 4-5 izzó csoportot + nagyon tetszik hogy tudom vezérelni a különböző jeleneteket.

    A Philips Hue Hub volt egy nagy csalódás számomra. Drága és nem az igazi a Home Assistant integrációja, illetve 30 eszköz felett már kezdett megfeküdni. Ez kb. el is döntötte, hogy megy a levesbe és a teljes világítás infrastruktúrát átviszem zigbee2mqtt-re. Izzókból IKEA és Philips Hue van vegyesen. A Filament Hue nagyon király, viszont a White Ambience-nek kevés volt sajnos a fényereje, így ott több helyen IKEA-s Tradfri-ra kellett váltanom.

    Ezen kívül még van vagy 50 Shelly relé a dugaljak mögött és dobozokban, amikkel kültéri világítást, led sorokat, árnyékolást és nagy fogyasztókat vezérelek, monitorozok.

    Aki hasonlóban gondolkodik annak két dolgot ajánlanék a figyelmébe, ami nekem nagyon nagy fejfájást okozott:
    1. Sűrűn lakott területre kétszer is gondolja meg a vezeték nélküli technológiát. Nekem nettó három napom ment rá, míg rájöttem, hogy a saját wifim zavarja a zigbee hálózatot.
    2. Nagyon másképp viselkedik egy sok eszközből álló hálózat, mint egy 15-20 eszközös. Előtte 50 nm-en bohóckodtam kb. 30 szenzorral, hogy eldöntsem jó lesz nekem a vezeték nélküliség, de ez most nagyon más. 130 nm-et lefedni, vasbeton födém mellett nem is olyan egyszerű. Mindezt eg Wifis egy zigbee és ha minden jól megy egy mysensoros hálózattal.

    Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.

Új hozzászólás Aktív témák