Új hozzászólás Aktív témák

  • Speederer

    senior tag

    válasz zsamiatt #29947 üzenetére

    Azt hiszem kezd tisztulni a kép... :)

    Ha az irodában van a központ és a példa kedvéért a Háló1-ben lévő mennyezeti lámpát nézzük, akkor kb így nézne ki?
    Relé az irodában, a lámpára rákötve 3 váltókapcsoló (ebből az egyik keresztkapcsoló, de az most mindegy) és a 230V-ot ezen a relén keresztül kapná, nem pedig a megszokott ~fa struktúrában a kötődobozokból? Tehát mondjuk a lámpára (vagy az egyik kapcsolóra) csatlakozna a központból jövő kábel.
    Így viszont nem kellene egy rakat UTP, cserébe az MBCU (?) kábelekből lenne jó sok?! Összességében így valszeg kevesebb vezeték kell, de ez tényleg más szemléletet igényel, mint ahogy obj mondta is. Ráadásul ennek azért drágább métere, mint az UTP-nek. Persze végösszegben még lehet mindig olcsóbb lenne így.

    Ha a dugaljakat nézem és mondjuk tényleg csak a fogyasztást akarom mérni, akkor azzal úgymond előrébb vagyok? Mármint ahhoz képest, hogy kapcsolgatni is tudjam. Ha a mérőt központi helyre akarom rakni, akkor ezt is csillagpontosan kell megoldani, ez esetben gondolom az már részletkérdés, hogy relé is van-e ezen az ágon a központban vagy sem.
    Ha a kötődobozba rakom a mérőt (belefér oda?), akkor meg megint csak kell valami amivel elhozom a jelet. Ezekből lenne nekem jó olyan, hogy egy eszközzel mérem az egymás melletti több konnektoron átmenő fogyasztást. Így elég lehetne egy vezérlőkábel és mégis van infóm mindegyikről külön-külön.

    ojb: mire volt időm válaszolni már írtál egy újat, de azt hiszem a fentiek alapján, hogy jól értem amiket mondtál. Nézelődök még a linken, köszi!

    Egyébként az elsődleges cél most annyi lenne, hogy tudjak mit mondani a villanyosnak, ő tudjon hogyan elindulni. Az hogy később már pontosan mit is dugok a kábelek végére, mint vezérlés, az most egy kicsit részletkérdés.

    canniball: a falak már többnyire megvannak, kivéve a válaszfalakat az iroda/vendégszoba/garázs között. Ez egy régebbi ház, ahogy látszik is a formájából, tehát nem volt túl nagy mozgástér. A WC helyén agyaltunk, de végül ez lett. Azért köszi a tippet :)

    [ Szerkesztve ]

    A rendrakás a kisemberek mániája. A zseni átlátja a káoszt!

Új hozzászólás Aktív témák