Új hozzászólás Aktív témák

  • vkp

    aktív tag

    válasz BlackJack21 #35218 üzenetére

    A tiédre válaszolok, de nem feltétlen neekd szól, hanem a témának.
    Keveritek a túlfeszültség és a túláram fogalmát. A kismegszakító túlterhelés (túláram) és zárlati áram ellen tud védeni. A túláram ami pl. azért keletkezik, mert szorul egy gép, a zárlati áram pedig amikor meghibásodik. A túláram mértékét a kismegszakító karakterisztikája adja meg, lakóépületben B vagy C karakterisztikájú kismegszakítót alkalmaznak.
    Réz vezető esetén a szabvány szerint 1.5mm2 keresztmetszetű vezetőt 13A-es, 2.5mm2 keresztmetszetűt 16A-es biztosítóval lehet biztosítani. Ezeknél kevesebb lehet, több nem! Ha a biztosító eszköz kismegszakító, akkor van még egy fontos paramétere, mégpedig a maximális zárlati áram, amit még képes biztonsággal elbontani. Jelenleg 6kA zárlati szilárdságú kismeszakítókat alkalmazunk. Ez az az áram, amit egy "okos" relé soha az életben nem fog tudni lekapcsolni, összeégnek az érintkezők, a védett készülék zárlatban marad, a vezeték pedig elég, mert semmi nem védi, a tulajdonos meg könnyes szemmel nézi az üszkös romot, ami marad a házból.
    A túlfeszültség védelem sok féle képpen működhet, de általánosságban elmondható, hogy csak márkás eszközök alkalmazása érdemes, viszont még akkor sem garantált az adott eszköz védelme! A kínai túlfeszvédősnek kiáltott vackok nagy része semmilyen minősítésen nem járt, csak rá van írva valami, de senki nem tesztelte, hogy valóban tud-e bármilyen védelmet. Ezért csak óvatosan...

Új hozzászólás Aktív témák